Α. Παπαδάκης: “Έκρηξη κρουσμάτων νοροϊού στα Χανιά” – Γίνεται διαδικασία ανάλογη της “ιχνηλάτησης” για να βρεθεί η αιτία
Την αιτία των δεκάδων κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στα Χανιά που οφείλονται σε νοροϊό αναζητούν οι υγειονομικές αρχές και ο ΕΟΔΥ μετά τη συρροή περιστατικών στο νοσοκομείο Χανίων.
Τα περιστατικά με έντονα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας -αν και επίσημα ανέρχονταν το πρωί σε 44- εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 60 και προκαλούν προβληματισμό για τον άκρως μεταδοτικό ιό.
Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη για το θέμα αναζητείται το κοινό χαρακτηριστικό των φοιτητών του Πολυτεχνείο και των υπόλοιπων ατόμων που δεν ήταν φοιτητής για να διαπιστωθεί πού οφείλεται η διασπορά. Το ενδεχόμενο να ευθύνεται το νερό όπως είπε, απομακρύνεται αλλά δεν αποκλείεται.
“Ιχνηλάτηση” για να βρεθεί το αίτιο
Όπως τόνισε ο κ .Παπαδάκης “πρέπει να βρούμε το αίτιο και αυτό γίνεται μέσω των συνεντεύξεων και της κατάστασης που μας έδωσε ο ΕΟΔΥ και αφορά τον κάθε ασθενή και θα επικοινωνήσει μαζί του από τη διεύθυνση δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης τοπικά τα Χανιά, θα αρχίσει η γιατρός δημόσιας υγείας που υπηρετεί στα Χανιά να ψάχνει το κοινό χαρακτηριστικό“. Στο ερώτημα αν παραπέμπει η διαδικασία στην ιχνηλάτηση που εφαρμόστηκε στην περίοδο του κορωνοϊού ο κ.Παπαδάκης επισήμανε πως “είναι όντως χαρακτηριστικό το παράδειγμα και θα μας οδηγήσει στη δεξαμενή της μόλυνσης γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι εν δυνάμει μπορεί να κολλήσουν πολύ περισσότεροι“.
Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή διασποράς
Τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται είναι ο έλεγχος του προσωπικού που ασχολείται με τη σίτιση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, η διανομή του φαγητού σε πακέτα, η αναβολή της συναυλίας που θα είχε προγραμματιστεί και πιθανόν περιορισμοί στο επισκεπτήριο του νοσοκομείου Χανίων.
Ο κ.Παπαδάκης εξήγησε πως ο νοροϊός είναι ανθεκτικός, μεταδίδεται ακόμη και 3 μέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων και συναντάται κυρίως κυρίως σε κλειστούς χώρους όπως κρουαζιερόπλοια, γηροκομεία κλπ. “Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά όταν οι άνθρωποι βρεθούν σε κλειστό χώρο και με την άμεση επαφή ή όταν μοιράζονται φαγητό και σκεύη” ενώ εξήγησε πως τα αντισηπτικά δεν είναι αποτελεσματικά αν δεν προηγηθεί σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.