Α.Νούκα: «Καμία προστασία και κανένα κούρεμα για τους δανειολήπτες από το προς ψήφιση ν/σ για τα “κόκκινα” δάνεια»
Την άποψη πως δεν υπάρχει καμία προστασία και κανένα κούρεμα για τους δανειολήπτες από το προς ψήφιση ν/σ για τα “κόκκινα” δάνεια, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα .
Για το νομοσχέδιο προστασίας ευάλωτων η κ. Νούκα ανέφερε πως: «Δεν είχαμε και πολλές ελπίδες για αλλαγές. εν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Δυστυχώς, με αποτέλεσμα μεγάλη πλειοψηφία δανειοληπτών να μένει χωρίς ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία. Και αν θέλετε να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη, ας ξεκινήσουμε από τους ευάλωτους όταν ερχόμαστε στο ουσιαστικό πρόβλημα, δηλαδή τη ρύθμιση των δανείων και την προστασία στην ουσία του δανειολήπτη και της κατοικίας του σαφώς η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι χωρίς προστασία. Για τους ευάλωτους, ενώ θα νομοθετηθεί η υποχρεωτικότητα στους servicers να τη βγάζει το σύστημα, στην ουσία αυτή η ρύθμιση αυτοαναιρείται. Γιατί δίδεται η δυνατότητα στον servicer που την ρύθμιση που βγάζει το σύστημα να την προσβάλουν στα δικαστήρια, όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από τα χρήματα που θα πληρώσει για να εξοφλήσει την οφειλή. Δηλαδή αν γίνει ένα κούρεμα, ο servicer μπορεί να πάει στην δικαιοσύνη και επειδή το προβλέπει ο νόμος ότι έχει αυτή τη δυνατότητα, να μην ακολουθήσει τη ρύθμιση, αντιλαμβάνεστε ότι μια μεγάλη μερίδα δανειοληπτών ευάλωτων μένει χωρίς προστασία. Επίσης, δεν έγινε διεύρυνση των κριτηρίων για το ποιος είναι ευάλωτος, με αποτέλεσμα τα πλαίσια λοιπόν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά να είναι στενά και σαφέστατα να μην απευθύνονται σε μεγάλη μάζα οφειλετών. Δεν είναι κενό γράμμα, η ονομασία του νομοσχεδίου για την προστασία των ευάλωτων αλλά δεν προστατεύει το σύνολο των ευάλωτων καθώς υπάρχουν ευάλωτοι που δεν θα προστατευτούν λόγω των κριτηρίων. Για τους λοιπούς δανειολήπτες, δεν προστατεύονται καθόλου από την άποψη ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο servicer, να κάνει τη ρύθμιση να προχωρήσει στη ρύθμιση που βγάζει το σύστημα . Όταν δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα λοιπόν υπάρχει ασυδοσία, υπάρχουν πλειστηριασμοί κυρίως και δεν υπάρχουν ρυθμίσεις.»
Η κ. Νούκα, σχολίασε το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση που υποστήριζε πως θα ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά και πως θα κουρέψει μέχρι και το 68% για να προστατεύσει τους ευάλωτους υποστηρίζοντας εκείνη πως: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Όταν στους ευάλωτους ο servicer μπορεί να μη δεχτεί στους ευάλωτους που είναι υποχρεωτική η συναίνεση υποχρεωτική η ρύθμιση, αλλά να μπορεί να πάει δικαστικά και να μην ακολουθήσει τη ρύθμιση που έβγαλε το σύστημα σε περίπτωση που η αξία της περιουσίας είναι μεγαλύτερη από την οφειλή, δεν μπορούμε να συζητάμε για κουρέματα. Το θέμα ήταν εδώ να γίνει μια σοβαρή προσέγγιση, αποτελεσματική προσέγγιση, ουσιαστική προσέγγιση, να προστατευτεί το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών που είναι απροστάτευτο.»
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στους δανειολήπτες του Ελβετικού Φράκου, σημειώνοντας πως: «Καλά την πληγή του ελβετικού φράγκου δεν το συζητάμε τη μεγαλύτερη πληγή σε αυτό το ζήτημα δεν την άνοιξε τώρα για να πούμε την αλήθεια η πολιτεία, αλλά η δικαιοσύνη. Σε όλη την Ευρώπη οι δανειολήπτες, έχουν προστατευτεί με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενώ στην Ελλάδα ενώ πρωτοδίκως, προστατεύτηκαν θετικά οι δανειολήπτες, όταν η υπόθεση πήγε στον Άρειο Πάγο μπήκε το φρένο, κι ενώ έχει βγει η απόφαση, που αφορούσε προδικαστικά την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες, που εννοείται υποχρεωτικά εφαρμόζονται, υπάρχουν εδώ και δυόμισι χρόνια και κάνουν ότι δεν τους βλέπουν. Η πολιτεία γνωρίζει τι συμβαίνει και για το Ελβετικό και για τους υπερχρεωμένους, αλλά δεν θέλουν να κάνουν κάτι.»
Η κ. Νούκα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις παραλείψεις του Νομοσχεδίου, στο σχέδιο Ηρακλής αλλά και στα δικαιώματα των δανειοληπτών να γνωρίζουν τα έξοδα που πληρώνουν, σημειώνοντας πως: «Το σχέδιο Ηρακλής, κρατικές εγγυήσεις για μια ακόμη φορά. Προς τις τράπεζες για να μεταβιβάσουν τα δάνεια. Έχουν μείνει κάποια λίγα δάνεια στις συστημικές για να μπούνε τώρα στον κύκλο των επιδόσεων και οι μη συστημικές αυτό είναι το σχέδιο Ηρακλής. Οι τράπεζες που έχουμε πληρώσει εκ νέου βοηθιούνται όταν έπρεπε να βοηθήσουν τους δανειολήπτες για 4 τράπεζες μιλάμε να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, δεν έκαναν τίποτα. Όλο αυτό είναι ο Ηρακλής είναι η κρατική εγγύηση για να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση του δανείου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, όλα αυτά θα τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης για να διευκολυνθούν οι τράπεζες για μία ακόμη φορά. Για την μη ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Σαφώς κι ήταν αυτονόητα, ότι έπρεπε να ενημερώνουν τους δανειολήπτες με σαφήνεια και με διαφάνεια, αλλά δεν έγινε τίποτα, ενώ η οδηγία έχει θεσπιστεί από το 21 κι ερχόμαστε να την ενσωματώσου τώρα που λήγει. Τέλος πάντων θεσμοθετείται, δεν θα είναι ανεξέλεγκτη αυτή τη στιγμή να κάνουν ότι θέλουν και να έχουν και συμπεριφορές προσβλητικές, παραπλανητικές, εκβιαστικές όλα αυτά. Πράγματι μέσα στην οδηγία, υπάρχει ένα άρθρο το οποίο λέει ότι για να βγαλει ένα servicer σε πλειστηριασμό και να κάνει κατάσχεση ένα ακίνητο, θα πρέπει να έχει εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες να γίνει ρύθμιση και αναφέρει ένα μια γκάμα ρυθμίσεων, μείωση δόσης, μείωση επιτοκίου, τη νικήσει μερική διαγραφή του χρέους, αναχρηματοδότηση, υποχρεωτικά να τα προβλέπει αυτά. Εμείς αυτή τη διάταξη δεν την ενσωματώσουμε και φυσικά με ταυτόχρονη θέσπιση κυρώσεων.»