Α. Μεϊμαράκης: “Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για πισωγύρισμα – είχε και θετικά ο νόμος 4599”
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Νομού Ηρακλείου Αλέξανδρος Μεϊμαράκης έκανε λόγο μέσα από τον Politica 89.8 και την εκπομπή της Αντιγόνης Ανδρεάκη για την ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο οι ίδιοι ως εκπαιδευτές όσο και οι υποψήφιοι οδηγοί λόγω των αλλεπάλληλων αλλαγών στο σύστημα απόκτησης διπλώματος οδήγησης.
Μετά την Ανακοίνωση του Υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη για επιστροφή του παλαιού καθεστώτος στην απόκτηση διπλώματος οδήγησης , ο πρόεδρος του Σωματείου των Εκπαιδευτών του Νομού Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Μεϊμαράκης , εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς μία τέτοια απόφαση αυτή την χρονική στιγμή θα ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο τους υποψήφιους οδηγούς που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις και θα βάλει φρένο στην διαδικασία που έχει ξεκινήσει δίνοντας εξετάσεις σταδιακά.
Σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “θα ήταν “καταστροφικό” να αλλάξουν τα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνει ο ισχύων νόμος, ο ισχύων νόμος, ο 4599, είναι ανεφάρμοστος σε μεγάλο ποσοστό και τα προβλήματα του τα βιώνουμε καθημερινά. Όμως είχε και θετικά και ένα από αυτά – ειδικά τη δεδομένη στιγμή που έχει σωρευτεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων – ήταν ότι η επιτροπή εξεταστών έγινε από δύο άτομα, ένα. Εκεί που τα δύο άτομα εξέταζαν 10 υποψηφίους, τώρα εξετάζει 10 ο καθένας. Αν επιστρέψουμε λοιπόν στο παλιό σύστημα, ως προς αυτό, θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση”.
Σχετικά με το Παγκρήτιο στάδιο και την ανάγκη να υπάρχει ένας εξεταστής για να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των χιλιάδων υποψηφίων που περιμένουν να πάρουν το δίπλωμα τους υπογράμμισε ότι:“Έως τέλος Αυγούστου θα χρησιμοποιούμε την πίστα στο Παγκρήτιο την οποία ενοικιάζουμε για το πρώτο στάδιο εξέτασης των υποψηφίων και στην συνέχεια ο υποψήφιος θα δίνει εξετάσεις πλέον στον αστικό ιστό στο δεύτερο στάδιο και στους δρόμους, αν επιστρέψουμε πλήρως στον παλιό νόμο όμως οι εξετάσεις θα γίνονται όπως στο παρελθόν. Ο ένας εξεταστής θα πρέπει να παραμείνει αυτό έχω θίξει και στο Υπουργείο Μεταφορών, δεν είναι κακό να εκπαιδευτεί ο υποψήφιος σε ένα κλειστό χώρο”.
“Να κρίνουν οι ιατροί τους ηλικιωμένους στο αν και κατά πόσο μπορούν να οδηγούν βάσει ιατρικών εξετάσεων”, υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος σχολίασε και τις εξετάσεις των 74χρονων που πήραν παράταση σημειώνοντας ότι “δόθηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου για την ανανέωση διπλώματος στους 74χρονους που θα μπορούν να οδηγούν έως τέλος του έτους, με όσους όμως έδωσαν και κόπηκαν να πρέπει να ξαναδώσουν, πράγμα θετικό καθώς θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας εφόσον οι άνθρωποι αυτοί είχαν προτεραιότητα και συγκεντρώνονταν μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Στην συνέχεια για το πως θα πρέπει να κρίνονται οι ηλικιωμένοι για το αν μπορούν να οδηγούν η όχι ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουν να οδηγούν αλλά το ζήτημα είναι το αν έχουν την ικανότητα και τα αντανακλαστικά να οδηγήσουν κι αυτό θα πρέπει να το κρίνουν οι γιατροί με το ιστορικό και τις εξετάσεις των ανθρώπων αυτών, δεν χρειάζεται να δίνουν εξετάσεις οδήγησης για το δίπλωμα τους”.
Κυκλοφοριακή αγωγή για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα προτείνει ο κ. Μειμαράκης, ο οποίος τόνισε ότι “πρέπει να μπει η κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, με την πολιτεία όμως να πρέπει να πιστεύει στην οδική ασφάλεια και την σημασία της, γιατί μόνο τότε θα μπορεί να αποκτήσει ένα βασικό στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων”.
Κλείνοντας ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε πως στα θετικά των εξαγγελιών του κ. Κεφαλογιάννη είναι πώς, “όλες οι καρτέλες των υποψήφιων οδηγών που εκδόθηκαν από 1 Οκτωβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2015 έως την 31 Δεκεμβρίου 2019 παίρνουν παράταση ενώ και αυτές που εκδόθηκαν από 1 Ιανουαρίου 2016 και 31 Δεκεμβρίου 2016 παίρνουν παράταση για ένα έτος από την ημερομηνία λήξης τους”.