Α. Δουβής: “Το ρίσκο στη θάλασσα φέρνει τον θάνατο”

Δημοσιεύτηκε στις 26/06/2019 11:06

Α. Δουβής: “Το ρίσκο στη θάλασσα φέρνει τον θάνατο”

Συμβουλές για την συμπεριφορά μας στην θάλασσα έδωσε ο Λιμενάρχης Ηρακλείου Άκης Δουβής ο οποίος στάθηκε και στο θέμα των πνιγμών στις θάλασσες του Ηρακλείου που ευτυχώς κινούνται σε χαμηλά επίπεδα εκφράζοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία αφού  όπως τόνισε δεν πρέπει το Λιμεναρχείο να εφησυχάσει.

“Δεν έχουμε πολλά περιστατικά πνιγμών” τόνισε ο κ. Δουβής  που σημείωσε ότι υπήρξαν ένα περιστατικό τον Απρίλιο κι ένα άλλο πριν 20 μέρες στην Χερσόνησο, “ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να είμαστε ενήμεροι, να επισκεπτόμαστε τις παραλίες με ναυαγοσώστες που έχουν και το υλικό και τις υποδομές για να μας προστατεύουν”.

Έκανε λόγο μάλιστα για την σημασία του ανθρώπινου παράγοντα σημειώνοντας ότι “ο ανθρώπινος παράγων παίζει καθοριστικό ρόλο , έχουμε άγνοια κινδύνου όταν επισκεπτόμαστε τις θάλασσες μας, πρέπει να κολυμπάμε σε παραλίες που γνωρίζουμε και έχουμε βολιδοσκοπήσει από πριν και να μην ρισκάρουμε συνεχώς και να ανοιγόμαστε στα βαθιά σε θάλασσες που δεν γνωρίζουμε, να λαμβάνουμε υπόψιν τις σημαίες που μας συμβουλεύουν για το που και πως πρέπει να κολυμπάμε”.

Αναφορικά με το πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι μεγάλες ηλικίες στην θάλασσα ανέφερε ότι “οι μεγάλες ηλικίες θα πρέπει να έχουν περάσει από ιατρούς για το αν μπορούν και πως θα μπορούν να κάνουν μπάνιο, καλό είναι να υπάρχει κάποιο κινητό για να μπορεί να κληθεί βοήθεια στο 108 η στο 166, θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει τους οικείους μας για το ποία περιοχή θα επισκεφτούμε για μπάνιο και θα πρέπει να μην πηγαίνουμε μόνοι μας για μπάνιο αλλά με συνοδεία κάποιου άλλου ατόμου”.

Στην συνέχεια έδωσε συμβουλές για την ορθή συμπεριφόρα των παιδιών στην θάλασσα υπογραμμίζοντας ότι “τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν που και πως κολυμπούν να χρησιμοποιούν μπρατσάκια και σανίδες αν δεν ξέρουν καλό μπάνιο, θα πρέπει ένας μεγάλος να προσέχει μέχρι δύο παιδιά για να μπορεί να τα εποπτεύει, να μην τρώμε επουδενή και να μπαίνουμε στην θάλασσα, να προσέχουμε τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στο νερό καθώς από αφέλεια πολλές φορές βουλιάζουν απότομα το ένα το άλλο”.

Τέλος έκανε λόγο για τον σκοπό του λιμαναρχείου υποστηρίζοντας ότι “ο σκοπός του Λιμενικού και Κεντρικού Λιμεναρχείου είναι η ασφάλεια των σκαφών και των θαλαημηγών στην θάλασσα γι αυτό και πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι σε σκάφη και  θαλάσσια μηχανοκίνητα. Το επίπεδο νομιμότητας είναι αυξημένο δεν υπάρχουν παραβάσεις ανασφάλιστων σκαφών ούτε ελλείψεις σε άδειες ταχυπλόων Να σημειωθεί ότι ελέγχονται περιοχές για το που θα ψαρεύουν τα αλιευτικά σκάφη και το πως θα ρυθμίζεται η κυκλοφορία στην θάλασσα”.