Δ. Κοφτερίδης: Η αύξηση κρουσμάτων covid, τα συμπτώματα και το νέο εμβόλιο
Ο νόσος covid μπορεί να μην αποτελεί πλέον απειλή αλλά τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν και μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών και των νοσηλειών.
Που οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων
Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας λοιμώξεων και διευθυντή της Παθολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Διαμαντή Κοφτερίδη που μίλησε στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη για το θέμα “πράγματι υπάρχει μιa αυξημένη δραστηριότητα από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Αυτό οφείλεται σε μια καινούρια μετάλλαξη που είχαμε η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα“.
Τα ήπια συμπτώματα
Σε σχέση με τα συμπτώματα εξήγησε πως “τα κρούσματα είναι ήπια με την εμφάνιση ενός κοινού κρυολογήματος. Που σημαίνει έναν χαμηλό πυρετό, έναν βήχα, λίγο καταρροή, κρατάει ένα, δύο 24ωρα και μετά επανερχόμαστε στην φυσιολογική κατάσταση. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ένα καλό, ακέραιο ανοσολογικό σύστημα. Το πρόβλημά μας είναι οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Αυτός ο πληθυσμός και νοσεί πιο σοβαρά και επισκέπτεται τις δομές υγείας“. Αυτή τη στιγμή όπως επισημάνθηκε οχτώ άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο ΠΑΓΝΗ, ενώ αριθμός αυτός δεν θεωρείται ανησυχητικός.
Σύμφωνα με τον κ.Κοφτερίδη το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και οι καθιερωμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού και η γρίπη που να κάνουν την εμφάνισή τους για τις οποίες πάντα θα υπάρχει ανησυχία, ενώ η πορεία του κορωνοϊού θα βρίσκεται υπό επιτήρηση.
Το νέο εμβόλιο
Συνέστησε δε σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ,όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, να κάνουν χρήση της μάσκας και σε όσους εκδηλώνουν έστω και ήπια συμπτώματα να αποφεύγουν επαφές κυρίως με άτομα που μπορεί να κινδυνεύσουν. Σε σχέση με το νέο εμβόλιο κορωνοϊού ο κ. Κοφτερίδης σημείωσε “δεν έχουμε ακόμη επίσημες οδηγίες. Είναι ένα εμβόλιο το οποίο για την μετάλλαξη που είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό και στη χώρα μας, στο 50% περίπου. Είναι υποπαραλλαγή κι αυτή της Όμικρον. Είναι εμβόλιο που αφορά πλέον τις περισσότερες μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί στην ακίδα του ιού”. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει σύσταση για εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.