A. Παπαδάκης: 7 τα κρούσματα ψώρας σε Ειδικό Σχολείο του Ηρακλείου-Ελήφθησαν μέτρα προστασίας-Προσοχή στον Κοκκύτη
Επτά κρούσματα ψώρας μεταξύ 30 μαθητών εντοπίστηκαν σε Ειδικό Σχολείο του Ηρακλείου όπως τόνισε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης μιλώντας στον Νίκο Παπαδάκη και την εκπομπή ”Δημοσίως” του Politica 89.8.
Κλιμάκιο γιατρών από το ΠΑΓΝΗ επισκέφθηκε το σχολείο και εξέτασε τους μαθητές και όπως προβλέπεται δόθηκαν οδηγίες για το δερματικό νόσημα, ενώ θα παρακολουθούν και την εξέλιξη, μιας και οι γονείς θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να εξαλειφθεί η ψώρα .
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την ψώρα
Η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis). Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες, ενώ αν πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται συντομότερα, εντός 1-4 ημερών. Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας.
Κοκκύτης: Σοκαριστική αύξηση στην Ελλάδα το 2024
Επίσης ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην έξαρση κρουσμάτων Κοκκύτη που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στη χώρα μας αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή του έτους και έως την 1η Δεκεμβρίου 2024 καταγράφηκαν 438 κρούσματα, παρουσιάζοντας μία πρωτοφανή αύξηση 4.766% σε σχέση με τα μόλις 9 περιστατικά που είχαν αναφερθεί το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2023.
Μάλιστα ανέφερε και στοιχεία που αφορούν στην Κρήτη.
Ακούστε τι είπε ο κ. Παπαδάκης: