4η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: Τέσσερις ημέρες, 49 χώρες, ένα όραμα – και όλα ξεκινούν από την Κρήτη

Η Κρήτη θα φιλοξενήσει για άλλη μια χρονιά την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, μια πλούσια και θεαματική γιορτή τεχνολογίας και καινοτομίας. Πρόκειται για την 4η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που θα πραγματοποιηθεί από αύριο (11/4) μέχρι και την Κυριακή (13/4) στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Αλικαρνασσού, στα Δύο Αοράκια. Για την Ολυμπιάδα που μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια εξελίχθηκε από έναν τοπικό διαγωνισμό σε παγκόσμια διοργάνωση, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Αγγελάκη, “Τα λέμε το απόγευμα”, ο Ιδρυτής του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κώστας Τσίχλας.
«Η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη να μπορέσουν τα Ελληνόπουλα να συναναστραφούν και να συναγωνιστούν με αντίστοιχα παιδιά από άλλες χώρες πάνω στον τομέα της ρομποτικής», εξηγεί. Έτσι γεννήθηκε μια σειρά αγωνισμάτων, εμπνευσμένων από τον αθλητισμό, όπου «τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν ένα ρομπότ-αθλητή και να προσομοιώσει το άθλημα». Η αρχή έγινε «δειλά-δειλά» στη Χερσόνησο, με 1200 παιδιά. Σήμερα, «θα φιλοξενήσουμε περίπου τέσσερις χιλιάδες παιδιά από 49 χώρες. Μόνο η Ωκεανία θα απουσιάζει φέτος».
Ο ίδιος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τη δυναμική και την προστιθέμενη αξία που φέρνει η διοργάνωση: «Είναι απίστευτη η μύηση των δικών μας παιδιών στο πού βαδίζει η τεχνολογία. Το να έχουμε ό,τι πιο τελευταίο, ό,τι πιο σύγχρονο στην πόλη μας, στη χώρα μας, χωρίς να χρειάζεται να βγαίνουμε εμείς έξω, φέρνει τεράστια υπεραξία». Τονίζει, επίσης, το πολιτισμικό κομμάτι της συνάντησης: «Ανταλλάσσουμε κουλτούρες, μαθαίνουμε πώς λειτουργεί ο κάθε λαός».
Η Ολυμπιάδα αφήνει και απτό οικονομικό αποτύπωμα. «Φανταστείτε τέσσερις χιλιάδες παιδιά με συνοδούς και προπονητές για 8-10 διανυκτερεύσεις. Όλα τα πληρώνουν από τη τσέπη τους. Ψωνίζουν, τρώνε, διασκεδάζουν. Είναι μια έμμεση έναρξη της τουριστικής περιόδου», σημειώνει.
Ανάμεσα στις καινοτομίες, ξεχωρίζει ο θεσμός της «τιμώμενης χώρας» — φέτος η Αρμενία — αλλά και του «τιμώμενου ακριτικού νησιού». «Πάμε στα νησιά, κάνουμε μαθήματα ρομποτικής στα παιδιά και τους δίνουμε τη δυνατότητα να έρθουν εδώ και να ζήσουν την εμπειρία της Ολυμπιάδας», λέει με περηφάνια.
Παράλληλα με τους αγώνες, διοργανώνεται και μαθητικός διαγωνισμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης. «Το φετινό θέμα είναι η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση, το νερό, η κρητική διατροφή. Οι νικητές θα ταξιδέψουν σε CERN, ESA και το Εθνικό Αστεροσκοπείο», αναφέρει. «Έχουμε συμμετοχές από την Ορεστιάδα μέχρι τη Χάλκη. Είναι απίστευτο!»
Η διοργάνωση κορυφώνεται με την τελετή έναρξης, την Παρασκευή στις 17:30, ενώ όλες οι δράσεις και οι εκθέσεις είναι *δωρεάν* και ανοιχτές για το κοινό.
Το όραμα του κ. Τσίχλα ξεπερνά τα σύνορα: «Φέτος έγιναν 21 εθνικοί διαγωνισμοί ανά τον πλανήτη. Οι νικητές τους έρχονται στην Κρήτη. Οι παγκόσμιοι φορείς έχουν αγκαλιάσει τη διοργάνωση». Και με μια νότα ελπίδας: «Βλέπω την Κρήτη να γίνεται το μόνιμο σπίτι της παγκόσμιας ρομποτικής».
Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη: