Σκύλοι της χιλιανής αστυνομίας εκπαιδεύονται προκειμένου να μπορούν να διακρίνουν την… οσμή του κοροναϊού σε ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο, η Χιλή ελπίζει πως θα μειώσει τον κίνδυνο του ανοίγματος δημόσιων χώρων, όπως είναι τα πολυκαταστήματα, τα γήπεδα, οι σταθμοί λεωφορείων και τα αεροδρόμια μέχρι το φθινόπωρο.
Οι σκύλοι-«βιολογικοί ανιχνευτές» αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα επιστρατευτούν για τοποθεσίες όπου σημειώνεται συνωστισμός, όπως ανακοίνωσε η χιλιανή αστυνομία.
Η Χιλή έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού μετά την κορύφωση που σημειώθηκε τον Ιούνιο, ενώ την Κυριακή ανακοίνωσε ένα σχέδιο πέντε σταδίων για την επανεκκίνηση – και εντέλει την ανάκαμψη – της οικονομίας της.
Μια νέα οσμή
Προς το παρόν, μόλις τέσσερα κουτάβια βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης. Η Αστυνομία της Χιλής, αλλά και το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής (Pontificia Universidad Catolica) συνεργάζονται για την εκπαίδευση τριών γκόλντεν ριτρίβερ και ενός λαμπραντόρ, προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν «μια νέα οσμή» – εκείνη των ασθενών κοροναϊού, όπως αναφέρει ο καθηγητής πανεπιστημίο, επιδημιολόγος και κτηνίατρος Φερνάντο Μαρντόνες.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον κοροναϊό ή να διακρίνουν τη λοίμωξη από κοροναϊό από οποιαδήποτε άλλη – ιδιαιτέρως πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Αναγνωρίζουν τον καρκίνο
Σε παλιότερες έρευνες, οι επιστήμονες έχουν βάλει σκύλους να μυρίσουν δείγματα από ασθενείς καρκίνου ή ελονοσίας, όπως επίσης και δείγματα από ανθρώπους που δεν έπασχαν από τις συγκεκριμένες ασθένειες. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά.
Ο ίδιος ο κοροναϊός δεν έχει κάποια οσμή, εξηγεί ο Μαρντόνες, όμως οι ερευνητές ελπίζουν ότι κάποια διαφορά στον ιδρώτα των ασθενών θα μπορεί να γίνει αισθητή από τους σκύλους.
«Το σώμα, όταν κολλά κοροναϊό, παράγει ασταθείς οργανικές ενώσεις. Ένα δείγμα λαμβάνεται από τους πάσχοντες στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, μέσα από μια γάζα που κρατούν στη μασχάλη τους για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αυτό το δείγμα αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των σκύλων», εξήγησε το CNNE.
«Οι σκύλοι που επιλέχθηκαν έχουν πολυετή εμπειρία στον εντοπισμό ναρκωτικών, εκρηκτικών και άλλων πραγμάτων. Για εκείνα, πρόκειται απλώς για την εκπαίδευση στην αναγνώριση μιας ακόμη οσμής», συνέχισε.
Ελπίδες ότι θα είναι έτοιμοι μέχρι το φθινόπωρο
Η εκπαίδευση μπορεί να κρατήσει από δύο εβδομάδες έως δύο μήνες. Οι σκύλοι μαθαίνουν επίσης να στέκονται δίπλα στα άτομα που έχουν αναγνωρίσει ως πιθανούς φορείς, αντί να πέφτουν επάνω τους, όπως κάνουν όταν εντοπίζουν ναρκωτικά, τόνισε ένας Χιλιανός αστυνομικός στο CNNE.
«Ένας σκύλος μπορεί να μυρίσει 250 άτομα σε μια ώρα. Επομένως, όταν αρχίσουμε να ανοίγουμε τα γήπεδα, τα σχολεία, τις επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και θα επιδιώκουμε την κανονικότητα για όλα αυτά τα μέρη που ανοίγουν και πάλι, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκύλους-βιολογικούς ανιχνευτές», σημείωσε ο Χούλιο Σαντελίτσες της χιλιανής αστυνομίας.
Ανάλογες δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί και στη Βρετανία, όπου μάσκες και κάλτσες από νάιλον δόθηκαν σε σκύλους για να τους εκπαιδεύσουν να αναγνωρίζουν τον κοροναϊό, με στόχο να χρησιμοποιηθούν στα αεροδρόμια.
Πηγή: www.cnn.com