Χειμερινές εξορμήσεις σε πέντε ελκυστικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Πελοποννήσου
Τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα προσφέρονται για σύντομες αποδράσεις, ακόμη και μονοήμερες, σε περιοχές της χώρας μας με θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακούς οικισμούς και ικανοποιητική τουριστική υποδομή.
Πέντε όμορφα οικιστικά σύνολα της Πελοποννήσου θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν τον προορισμό μιας τέτοιας εξόρμησης, καθώς συνδυάζουν τη χαλάρωση και τη γαλήνη που προσφέρει η άμεση επαφή με τη φύση με την εξαιρετικά εύκολη (και σχετικά οικονομική) πρόσβαση από την Αθήνα.
Ιδού οι προτάσεις μας:
Καλάβρυτα
Φημισμένη κωμόπολη με μακρά ιστορική διαδρομή, χτισμένη στις πλαγιές του όρους Χελμού (Αροανίων), τα Καλάβρυτα είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας.
Στα καταστήματα του κεντρικού πεζοδρόμου των Καλαβρύτων πωλείται μια μεγάλη ποικιλία εξαίρετων τοπικών προϊόντων (γλυκά, ζυμαρικά, τυροκομικά – γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι, κρασί, καρύδια, κάστανα, τσάι, βότανα).
Σημείο αναφοράς για τα Καλάβρυτα και ιερό προσκύνημα αποτελεί ο Τόπος Θυσίας με το λευκό σταυρό, το μνημείο εκτελεσθέντων και την πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα.
Τα Καλάβρυτα αποτελούν το σημείο αφετηρίας για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου τα εξαίρετα μνημεία της φύσης και του ανθρώπου αφθονούν (μονή Αγίας Λαύρας, μονή Μεγάλου Σπηλαίου, σπήλαιο των Λιμνών, διαδρομή με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο στο φαράγγι του Βουραϊκού κ.ά.).
Ασφαλώς, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τα Καλάβρυτα αποτελεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού, στη θέση «Βαθιά Λάκκα», σε απόσταση 14 χλμ ΝΑ.
Τρίκαλα Κορινθίας
Κεφαλοχώρι σκαρφαλωμένο στις πυκνά δασωμένες βορειοανατολικές πλαγιές της Κυλλήνης (Zήρειας), σε υψόμετρο 900-1.100, τα Τρίκαλα έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ορεινού και χειμερινού τουρισμού της χώρας μας.
Οι σπάνιες φυσικές ομορφιές και η ιδιαίτερα αξιόλογη τουριστική υποδομή των Τρικάλων ικανοποιούν απόλυτα τους επισκέπτες, οι οποίοι, ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και στρίβοντας στην έξοδο του Ξυλοκάστρου (απόσταση 144 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 24 χιλιομέτρων από το Ξυλόκαστρο), ανακαλύπτουν μια περιοχή που χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από το υγιεινό κλίμα, τα άφθονα πηγαία νερά και τα πολλά αμπέλια.
Τους επισκέπτες των τριών συνοικιών των Τρικάλων (Κάτω, Μεσαία και Άνω Τρίκαλα) υποδέχονται και εξυπηρετούν τουριστικά καταλύματα κάθε είδους (ξενοδοχεία, ξενώνες, παραδοσιακές κατοικίες και σαλέ), ταβέρνες και μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ.
Ξεχωριστή εμπειρία για τους φυσιολάτρες και τους περιπατητές αποτελεί η γνωριμία με τον ορεινό όγκο της Κυλλήνης (Ζήρειας), που διαθέτει σημαντική χλωρίδα και πανίδα.
Στο οροπέδιο της Κυλλήνης (Ζήρειας), σε υψόμετρο 1.500 και σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας, που είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα της χώρας μας.
Βυτίνα
Κεφαλοχώρι σκαρφαλωμένο στον κατάφυτο ορεινό όγκο του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.040, η Βυτίνα αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά τουριστικά κέντρα της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου.
Παραδοσιακοί ξενώνες και αρχοντικά, φροντισμένα τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες με ξεχωριστές γεύσεις, καταστήματα με τοπικές νοστιμιές και είδη λαϊκής τέχνης υποδέχονται και εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βυτίνα, τόπο καταγωγής του διαπρεπούς ιστορικού Kωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου (1815-1891).
Η γύρω περιοχή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πάρκα για περιπάτους, τρεχούμενα νερά και θαυμάσιο κλίμα.
Το υπέροχο ελατοδάσος (κεφαλληνιακή ελάτη), οι συστάδες δρυών, πεύκων, κέδρων, σφενδάμνων και πρίνων, τα γραφικά μονοπάτια, οι πηγές, οι πετρόχτιστες βρύσες και τα γεφύρια του Μαινάλου συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο.
Λίγο μακρύτερα από τη Βυτίνα, στο φαράγγι του ποταμού Μυλάοντα, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το χωριό Νυμφασία, είναι χτισμένη η μονή της Κερνίτσας, από τις παλαιότερες της Αρκαδίας.
Ανατολικά της Βυτίνας, στη θέση «Οροπέδιο Oστρακίνας», υποδέχονται τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, της ορειβασίας και της αναρρίχησης το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου και το ορειβατικό καταφύγιο «Πάνος Αλεξόπουλος», κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Μαινάλου (Προφήτης Ηλίας, υψόμετρο 1.981).
Δημητσάνα
Πάνω από το φαράγγι του ποταμού Λούσιου, σε υψόμετρο 960, βρίσκεται η Δημητσάνα, ιστορική κωμόπολη της Γορτυνίας. Πετρόχτιστα σπίτια και λιθόστρωτα σοκάκια απλώνονται αμφιθεατρικά σε μια φύσει οχυρή θέση, στις δυτικές πλαγιές του ελατοσκέπαστου Μαινάλου.
Τόπος καταγωγής του πατριάρχη Γρηγορίου του E’ (1746-1821), του μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού (1771-1826), πολλών Φιλικών και αγωνιστών, η Δημητσάνα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821 ως κέντρο εφοδιασμού των αγωνιστών με πυρίτιδα («μπαρουταποθήκη» του Aγώνα).
Κυρίαρχη θέση μεταξύ των αξιοθεάτων της Δημητσάνας κατέχει το συγκρότημα της Σχολής και της Βιβλιοθήκης, έργο των μέσων του 19ου αιώνα, που αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου.
Το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών προσελκύουν, επίσης, η οικία και ο ανδριάντας (στη θέση «Καλλιθέα») του Παλαιών Πατρών Γερμανού, η οικία του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, το επιβλητικό ρολόι, οι παλαιές εκκλησίες και τα λείψανα των τειχών της Τεύθιδος, που κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς έως και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.
Στην ευρύτερη περιοχή της Δημητσάνας, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (λειτουργεί με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και περιλαμβάνει εν λειτουργία υδροκίνητους μηχανισμούς), ζωντανή μαρτυρία ενός τρόπου ζωής και επαγγελμάτων που χάθηκαν, τα πέτρινα καλντερίμια και τα γεφύρια, καθώς και το φαράγγι του Λούσιου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, συνθέτουν ένα σύνολο εξαιρετικής ομορφιάς.
Στο εντυπωσιακό αυτό τοπίο που ανακαλύπτουν οι φυσιολάτρες κοντά στη Δημητσάνα βρίσκονται και δύο θρησκευτικά μνημεία μεγάλης αξίας: η μονή Αιμυαλών ή Αιμυαλούς, στο Ζιγοβιστινόρρεμα (παραπόταμο του Λούσιου), και η μονή Φιλοσόφου (Παλαιά και Νέα Μονή Φιλοσόφου), στο φαράγγι του Λούσιου.
Εξάλλου, όσοι και όσες επισκέπτονται τη Δημητσάνα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ράφτινγκ στα κρυστάλλινα νερά του Λούσιου (η συναρπαστική διαδρομή, που προσφέρει μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, ξεκινά από το γεφύρι του Ατσίχολου), αλλά και πεζοπορία (trekking) στο φαράγγι του ποταμού.
Λεβίδι
Γνωστή κωμόπολη της Αρκαδίας με σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το Λεβίδι, σκαρφαλωμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά του ελατοσκέπαστου Mαινάλου, ήταν ο τόπος καταγωγής του διακεκριμένου πολιτικού και κοινωνιολόγου Αλέξανδρου Παπαναστασίου.
Όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν το γραφικό Λεβίδι και να θαυμάσουν τους μοναδικούς χρωματισμούς και το εξαίρετο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό υλικό του σπηλαίου της Κάψιας δεν έχουν παρά να κατευθυνθούν προς Τρίπολη και λίγα χιλιόμετρα πριν φθάσουν στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, αμέσως μετά τα διόδια της Νεστάνης, να εγκαταλείψουν την εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως και να ακολουθήσουν την επαρχιακή οδό προς Βυτίνα.
Το πρώτο χωριό που θα συναντήσουν ενόσω κατευθύνονται πλέον προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, το Λεβίδι και τη Βυτίνα είναι η Κάψια (Κάψιας). Κοντά στο μικρό αυτό αρκαδικό χωριό, σε απόσταση 1,5 χλμ Β, και ακολουθώντας τη σχετική σήμανση, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν ένα από τα πλέον αξιόλογα σπήλαια της χώρας μας, το σπήλαιο Κάψια.
Μετά την επίσκεψη στο σπήλαιο Κάψια, κι αφού διανύσουν μιαν απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ανηφορίσουν στο Λεβίδι.
Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να δουν σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, να ανάψουν ένα κερί στην επιβλητική εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, να επισκεφθούν το Μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου ή το Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας, να γευματίσουν στις ταβέρνες ή να απολαύσουν τον καφέ τους στην όμορφη και φιλόξενη πλατεία της αρκαδικής κωμόπολης.
Εξάλλου, το Λεβίδι μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας υπέροχης πεζοπορικής διαδρομής στις υπώρειες του κατάφυτου Μαινάλου. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι μέτριας βατότητας, που καταλήγει ύστερα από διαδρομή τρεισήμισι ωρών στην κορυφή του Μαινάλου (Οστρακίνα), οι περιπατητές ανακαλύπτουν τις αξεπέραστες ομορφιές του προσιτού ορεινού όγκου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, όπου κυρίαρχη είναι η παρουσία της κεφαλληνιακής ελάτης.