Τζον Μέιναρντ Κέινς : Ο οικονομολόγος που διχάζει τους ειδικούς
Βρετανός οικονομολόγος και διανοούμενος με σημαντική παρουσία στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ο Τζον Μέιναρντ Κέινς (5 Ιουνίου 1883 – 21 Απριλίου 1946) υπήρξε υπέρμαχος πρακτικών κρατικού παρεμβατισμού, ειδικά σε περιόδους κρίσεων και ύφεσης.
Σύμβουλος των αγγλικών κυβερνήσεων, πανεπιστημιακός καθηγητής, οικονομικός διαχειριστής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, συγγραφέας, συλλέκτης και προστάτης των τεχνών, ο Κέινς συνδέθηκε στο χώρο της διανόησης με την περίφημη ομάδα του Μπλούμσμπερι στο Λονδίνο.
Την εν λόγω ομάδα συγκροτούσαν οι λογοτέχνες και εκδότες Λέο και Βιρτζίνια Γουλφ, ο φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ, ο μυθιστοριογράφος Ε. Μ. Φόρστερ, ο βιογράφος Λίτον Στρέιτσι, οι εικαστικοί Ντάνκαν Γκραντ και Βανέσα Μπελ στη ζωγραφική, ο τεχνοκριτικός Ρότζερ Φράι.
Το ελεύθερο πνεύμα και η σεξουαλική ελευθεριότητα της ομάδας, οι μοντερνιστικοί πειραματισμοί και το μποέμ ύφος της ζωής τους προσέδωσαν στους «Μπλούμις» τη φήμη ενός διαβόητου ελίτ ναρκισσιστικού κλαμπ διανοουμένων και καλλιτεχνών, που προκαλούσε το θαυμασμό και το φθόνο.
Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής κεϊνσιανών ρυθμίσεων διχάζει ποικιλοτρόπως τους ειδικούς.
Ο Κέινς ήταν εκείνος που ανέδειξε την οικονομία ως μια κοινωνική επιστήμη, πιο κοντά στη φιλοσοφία και στις επιστήμες του ανθρώπου παρά στους αριθμούς και στα μαθηματικά μοντέλα, απέναντι στα οποία έτσι κι αλλιώς στεκόταν δύσπιστος.
Τα μαθηματικά είναι κώδικας, δεν είναι μηχανισμός έρευνας, έλεγε σε συναδέλφους του.
Αν δεν μπορείς να τα μεταφράσεις σε λέξεις, είναι άχρηστα.