«Τα παξιμάδια και οι βίδες είναι πιο ευέλικτα» – Η Μπιόρκ δικάζει την βιομηχανία του θεάματος ξανά

Δημοσιεύτηκε στις 13/01/2025 16:37

«Τα παξιμάδια και οι βίδες είναι πιο ευέλικτα» – Η Μπιόρκ δικάζει την βιομηχανία του θεάματος ξανά

Η Μπιόρκ δεν προτίθεται να αλλάξει φορητό υπολογιστή, παρότι ο δικός της έχει συμπληρώσει οκτώ χρόνια ζωής. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γοερό κλάμα του περιβάλλοντος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλον τον πλανήτη.

Η αγαπημένη τραγουδίστρια, έδωσε μια συνέντευξη σε δημοσιογράφο του Guardian και καθώς βρισκόταν στο Παρίσι κατά την ημέρα διεξαγωγής της, δέχτηκε αυτή να λάβει χώρα μέσω μιας βίντεοκλήσης. Βίντεοκλήση όμως που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω του φθαρμένου και παρ ολίγον δεκαετίας ηλεκτρονικού υπολογιστή της – τον οποίο όμως αρνείται να αλλάξει – κι έτσι η συνέντευξή συνέβη τηλεφωνικά.

Μια ψεύτικη επικοινωνία

«Ακόμα και όταν ξεκίνησαν, έβρισκα μεγαλύτερη απόσταση στο να μιλάω με αγαπημένα πρόσωπα, επειδή είναι κάπως ψεύτικο. Βλέπεις τους ανθρώπους, αλλά δεν είναι αληθινό. Δεν έχεις την παρουσία τους.

»Ίσως λοιπόν να φταίει το γεγονός ότι είμαι μουσικός, και οι μουσικοί είναι περίεργα πλάσματα, επειδή επηρεαζόμαστε τόσο από τον ήχο, που αν δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις παρέα με έναν άνθρωπο και να νιώσεις πώς είναι να είσαι δίπλα του, ή να παίρνεις την ενέργεια ή οτιδήποτε άλλο, στο ίδιο δωμάτιο, θα μπορούσες κάλλιστα να έχεις μόνο ήχο. Τουλάχιστον αυτό είναι 100% ήχος, καταλαβαίνεις;», σχολίασε για την επικοινωνία της με τη δημοσιογράφο ενώ παραδέχτηκε πως φοράει τις πιζάμες της κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Björk (@bjork)

«Ω, ας δουλέψουμε τώρα 18 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, μέχρι να ξεράσουν όλοι»

Το 2011, όταν η Μπιόρκ κυκλοφόρησε το έβδομο άλμπουμ της, Biophilia, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο περιόδευε. Αντί να μετακινείται από πόλη σε πόλη κάθε βράδυ, δημιούργησε ένα μουσικό residency και έμενε στο ίδιο μέρος για εβδομάδες κάθε φορά.

«Ίσως επειδή είμαι γυναίκα, ή μητριάρχης, προσπαθώ να το κάνω περισσότερο έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν πραγματικά να έχουν μια ζωή. Έχω πολεμήσει διακριτικά, από τα εφηβικά μου χρόνια, αυτόν τον μάτσο τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι οργανώνουν τόσο τις ταινίες όσο και τις περιοδείες. ‘Ω, ας δουλέψουμε τώρα 18 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, μέχρι να ξεράσουν όλοι’», είπε η Μπιόρκ σχολιάζοντας τις συνθήκες εργασίας στην πολιτιστική βιομηχανία.

«Πάντα ήθελα να συνυπάρχουν. Μπορείς να έχεις προσωπική ζωή. Μπορείς να έχεις τα παιδιά σου. Μπορείς να έχεις τους συντρόφους σου εκεί. Δεν λέω ότι τα κατάφερα», συμπλήρωσε γελώντας, «αλλά τουλάχιστον προσπάθησα να δημιουργήσω έναν κόσμο που να είναι πιο ανοιχτός σε τέτοια πράγματα».

«Τα παξιμάδια και οι βίδες είναι πιο ευέλικτα»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Björk (@bjork)

Ο κόσμος δεν είναι ασπρόμαυρος

Στο πιο πρόσφατο άλμπουμ της, Fossora, στο τραγούδι Fungal City, η Μπιόρκ τραγουδάει για τη θετική της άποψη για τον κόσμο: «Η ζωντανή αισιοδοξία τυχαίνει να είναι και η πίστη μου». Είναι αισιόδοξη από τη φύση της; «Θα έλεγα ότι στην ομάδα των φίλων μου είμαι. Παίζω αυτόν τον ρόλο, αλλά δεν είναι ότι δεν έχει και τη σκιά του».

Σε κάθε ομάδα φίλων, προσθέτει, υπάρχουν διαφορετικά αρχέτυπα: ο θεραπευτής, ο ακαδημαϊκός, ο απαισιόδοξος. «Αλλά, στη συνέχεια, βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο ασπρόμαυρα. Μερικές φορές οι άνθρωποι που είναι περισσότερο οι χαρακτήρες της Πολυάννας, έχουν μια σκιά. Και νομίζω ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους απαισιόδοξους – έχουν φως. Τις λίγες φορές που τα πράγματα πραγματικά πάνε καλά, είναι πολύ ευχάριστα ευτυχισμένοι. Νομίζω ότι έχουμε όλες τις πλευρές μέσα μας, έστω κι αν η μία είναι εξέχουσα, στο πώς εκτελούμε το φως ή πλοηγούμαστε στον κόσμο».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Björk (@bjork)

Η ακτιβίστρια Μπιόρκ

Για πολλά χρόνια, η Μπιόρκ μοιραζόταν το χρόνο της ανάμεσα στο Λονδίνο – και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη – και την Ισλανδία. Όμως πούλησε το διαμέρισμά της στο Μπρούκλιν το 2019 και τώρα βρίσκεται στην Ισλανδία με πλήρη απασχόληση.

Στην πατρίδα της, η Μπιόρκ είναι πολιτική ακτιβίστρια καθώς και καλλιτέχνης. Μεταξύ πολλών άλλων, έχει διαμαρτυρηθεί κατά της επιστροφής της εμπορικής φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία, κατά της πώλησης μιας εταιρείας γεωθερμικής ενέργειας σε μια καναδική εταιρεία, κατά της ανάπτυξης της άγριας φύσης για ενεργειακές υποδομές και κατά της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Το 2023, κυκλοφόρησε ένα single με την Ισπανίδα τραγουδίστρια Ροζαλία για να συγκεντρώσει χρήματα για την τελευταία και να τραβήξει την προσοχή σε αυτήν, αλλά έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι προτιμά να κρατάει τη μουσική της και τον ακτιβισμό της χωριστά.

Η Μπιόρκ έχει κυκλοφορήσει 10 στούντιο άλμπουμ ως ενήλικη σόλο καλλιτέχνης, καθένα από τα οποία έχει τη δική του ταυτότητα. Σπάνια επαναλαμβάνει τον εαυτό της (έως ποτέ) οπτικά ή ηχητικά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Björk (@bjork)

*Πηγή: The Guardian

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook