Πρωτοχρονιά 2020: 5 εύκολες συνταγές για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Δημοσιεύτηκε στις 01/01/2020 10:15

Πρωτοχρονιά 2020: 5 εύκολες συνταγές για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Η Πρωτοχρονιά 2020 πλησιάζει και εσύ θέλεις να αρχίσεις να κάνεις τις προετοιμασίες για το τραπέζι του ρεβεγιόν. Δεν έχεις σκεφτεί τι ακριβώς είναι αυτό που θα φτιάξεις, γι’ αυτό εμείς σου έχουμε μερικές εύκολες συνταγές και πεντανόστιμες ιδέες για να τους εντυπωσιάσεις όλους!

Δεν έχουμε κυρίως πιάτα, αλλά διάφορα ορεκτικά και σαλάτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους εντυπωσιάσεις όλους!

1. Πατάτες κρεμώδεις με μπέικον και τυριά στον φούρνο

Υλικά συνταγής

  • 10 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες
  • 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 700 ml φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. μαλακό τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
  • 300 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20′ περίπου, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα για 2′, μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα.
  4. Ρίχνουμε το τυρί κρέμα και τη μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ενσωματωθούν στη σάλτσα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μπέικον και τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, να ενωθούν όλα τα υλικά.Αδειάζουμε τις πατάτες σε πυρέξ και τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
  6. Ψήνουμε για 30-40 λ, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια τους.
  7. 2. Πικάντικες πέννες στον φούρνο

    Υλικά συνταγής

    Για τις πέννες:

    1. 1/2 κιλό πέννες
    2. αλάτι

    Για τη σάλτσα μπεσαμέλ/τυριού:

    1. 30 ml ελαιόλαδο
    2. 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    3. 1 λίτρο γάλα ζεστό
    4. 1 φλ. τσαγιού φορμαέλα Αράχωβας (ή χαλούμι ή ταλαγάνι) τριμμένη
    5. 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι ή κασέρι πικάντικο, τριμμένο
    6. 1 φλ. τσαγιού ροκφόρ (μπλέ τυρί ή γκοργκοντζόλα), θρυμματισμένα
    7. λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
    8. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση συνταγής

    Για τις πέννες: Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε καλά και τις αφήνετε στην άκρη, διατηρώντας τες ζεστές.

    Για τη σάλτσα μπεσαμέλ/τυριών: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα για 2-3 λ ή μέχρι να καβουρδιστεί και πάρει ένα καστανό χρώμα. Προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 3-4 λ ή μέχρι να “δέσει” και έχετε ένα λείο μείγμα χωρίς “κομπαλάκια”. Προσθέτετε όλα τα τυριά και ανακατεύετε για 2-3 λ ή μέχρι να λιώσουν καλά όλα τα τυριά. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι (μετά από δοκιμή), πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τις βρασμένες πέννες σε ένα μέτρια βαθύ πυρίμαχο σκεύος, προσθέτετε τα 2/3 της σάλτσας μπεσαμέλ/τυριών και ανακατεύετε πολύ καλά να καλυφθούν όλες οι πέννες μέχρι κάτω μα τη σάλτσα τυριών.

    Για το ψήσιμο: Τις σκεπάζετε από πάνω απλώνοντας το υπόλοιπο 1/3 της ποσότητας σάλτσας τυριών και τις ψήνετε στο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 15-20 λ ή μέχρι η επιφάνειά του πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Το σερβίρετε ζεστό ΄σε μπουφές ή σαν συνοδευτικό ή σαν κυρίως πιάτο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.

3. Τάρτα πατάτας με τυριά

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη τάρτας:

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 8 κ.σ. νερό παγωμένο
  • 180 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Για τη γέμιση:

  • 7 πατάτες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και πλυμένες
  • λίγο πιπέρι
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 120 γρ. πεκορίνο τριμμένο
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά)
  • 3/4 φλ. τσαγιού τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη κίτρινο τυρί όπως τσένταρ, γκούντα, ένταμ κ.λ.π.

Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη τάρτας: Βάζετε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και τα δουλεύετε με το γάντζο μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το νερό, τη γραβιέρα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Τη τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λ.

Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ βράζετε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20-30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζετε και τις λιώνετε με ένα πιρούνι και τις βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το γιαούρτι, το κεφαλοτύρι, τα 100 γρ. πεκορίνο και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε καλά με πιρούνι μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και ομοιόμορφα τα υλικά.

Πασπαλίζετε λίγο αλεύρι στο πάγκο εργασίας σας. Παίρνετε τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζετε πάνω στο αλεύρι και με ένα πλάστη την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστά και διάσταση φάρδους τέτοια που να καλύπτει τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας 26 εκ.

Βουτυρώνετε καλά μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26 εκ. Στρώνετε καλά το φύλλο στη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας, και από πάνω ρίχνετε τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα. Από πάνω, σε όλη την επιφάνειά της πασπαλίζετε ομοιόμορφα το υπόλοιπο τυρί πεκορίνο και το τριμμένο κίτρινο τυρί.

Βάζετε τη τάρτα στο κατώτερο ⅓ του φούρνου σας, που έχετε ήδη προθερμάνει στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, και τη ψήνετε για 50-60 λ ή μέχρι να πάρει η επιφάνειά της ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρετε.

Σαλάτες

1. Βρασμένες φλορέτες μπρόκολου και κουνουπιδιού, φρέσκα μικρά ντοματίνια, πολύ λεπτά αλατισμένα κριτσινάκια στικς και λίγες φέτες πορτοκαλιού και φτιάξτε μια υπέροχη σαλάτα «Χριστουγεννιάτικο δέντρο». Συνοδεύστε τη με μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού την οποία θα φτιάξετε πανεύκολα ως εξής: Aναμιγνύετε καλά, 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, 1 μικρό αγγουράκι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη, 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη, 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

2. Ντοματίνια, μοτσαρέλα, λίγα φυλαράκια βασιλικού χονδροκομένα, λίγη ρίγανη και στο κέντρο ένα υπέροχο ντιπ μαϊντανού.

Για το ντιπ μαϊντανού:

Υλικά συνταγής

  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 σκελίδα σκόρδο [ή και περισσότερο σύμφωνα με τη προτίμησή σας]
  • 2-3 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού (μουλιασμένο και στυμμένο)
  • 1-2 κ. σ. ξύδι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά [προαιρετικά]
  • χυμό 1 λεμονιού
  • Αλάτι- Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει μια ωραία αλλοιφή.
  2. Τα βάζουμε στο ψυγείο και τα απολαμβάνουμε με κριτσινάκια ή μπαστουνάκια καρότου

Πηγή: sintayes.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook