Η πειθαρχία ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας απαιτεί έναν συνδυασμό τέχνης και επιστήμης.
Απαιτεί επίσης κάποια ευελιξία, καθώς αυτό που λειτούργησε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να μην είναι πλέον αποτελεσματικό.
Η υπομονή και η συνέπεια μπορεί να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά τριών, τεσσάρων ή πέντε ετών. Ταυτόχρονα, ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές για να δείτε ποιες στρατηγικές πειθαρχίας λειτουργούν καλύτερα για την οικογένειά σας.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε καλύτερα με το νήπιο και να καταφέρετε να το πειθαρχήσετε.
Δώστε σαφείς οδηγίες
Όταν δίνετε στο παιδί κατανοητές και συγκεκριμένες οδηγίες, αυξάνετε τις πιθανότητες να σας ακούσει.
Δοκιμάστε να ακουμπήσετε το χέρι σας στον ώμο του παιδιού σας ή να έχετε οπτική επαφή προτού επιχειρήσετε να του δώσετε οδηγίες. Αφού του δώσετε οδηγίες (ένα βήμα τη φορά), ζητήστε από το παιδί σας να επαναλάβει αυτά που είπατε για να βεβαιωθείτε ότι κατάλαβε.
Προσφέρετε περιορισμένες επιλογές
Όταν προσφέρετε στο παιδί απεριόριστες επιλογές, π.χ. ρωτώντας το, «Τι θα ήθελες να φας το βράδυ;» μπορεί να το οδηγήσετε σε σύγχυση και να δημιουργηθεί σύγκρουση μεταξύ σας.
Προτιμήστε, λοιπόν, να του δώσετε την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα σε προκαθορισμένες επιλογές, π.χ. ρωτώντας το, «Προτιμάς να φας κοτόπουλο ή μπιφτέκι το βράδυ;». Με αυτόν τον τρόπο θα νιώθει ότι έχει κάποια ανεξαρτησία, καθώς και ότι λαμβάνετε υπόψιν τις προτιμήσεις του.
Δώστε του εναλλακτικές λύσεις
Όταν το παιδί έχει κακή συμπεριφορά, διδάξτε το εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες του.
Εάν πέταξε το παιχνίδι του από τον θυμό του, μιλήστε του για άλλες στρατηγικές που θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να διαχειριστεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.
Αντί να τιμωρείτε απλώς το παιδί σας για την κακή του συμπεριφορά, βοηθήστε το να κάνει καλύτερες επιλογές στο μέλλον. Κάντε ερωτήσεις όπως, «Εάν ο αδερφός σου αρπάξει το παιχνίδι σου, τι θα μπορούσες να κάνεις αντί να τον σπρώξεις;».
Μιλήστε του με κατανοητό τρόπο
Δεν χρειάζεται να μπείτε σε μια μακρά συζήτηση προκειμένου να εξηγήσετε στο νήπιο γιατί μια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη.
Με τα μικρά παιδιά, είναι καλύτερο να διατηρείτε τα πράγματα απλά και συγκεκριμένα.
Δημιουργήστε ένα υγιές πλαίσιο επικοινωνίας
Ακολουθήστε στρατηγικές που θα βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να μιλήσετε για τα προβλήματα της συμπεριφοράς του και να βρείτε λύσεις.
Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε ένα ειδικό σημείο στο σπίτι όπου εσείς και το παιδί μιλάτε για σημαντικά θέματα.
Θα μπορούσατε επίσης να ορίσετε έναν οικογενειακό κανόνα ότι οι συγκρούσεις και τα προβλήματα συζητούνται αφού πρώτα ηρεμήσετε, ώστε να είστε σε θέση να βρείτε αποτελεσματικές λύσεις.