
25η Μαρτίου σήμερα και γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι μια από τις θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 25 Μαρτίου γιορτάζουν οι Ευάγγελος, Βαγγέλης, Βάγγος, Αγγελής, Ευαγγελία, Βαγγελιώ, Βαγγελίτσα, Λίτσα, Εύα, Κέλλυ, Λιλή
Αγγελική, Άντζελα, Άντζυ, Αγγέλα, Αγγελίνα, Άγγελος, Αγγελής, Εθνεγερσία.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας και τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με την παράδοση, εκείνη την ημέρα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στην Παναγία και της ανακοίνωσε ότι θα συλλάβει, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, και θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού.
Η λέξη «Ευαγγελισμός» σημαίνει χαρμόσυνο άγγελμα, και η γιορτή αυτή θεωρείται το προοίμιο της Θείας Ενανθρώπισης. Είναι δηλαδή η μέρα που ο Θεός ανακοινώνει στους ανθρώπους τη σωτηρία τους μέσω της γέννησης του Χριστού.
Η ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ελλάδα, καθώς συμπίπτει και με την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης. Γι’ αυτό και η μέρα έχει διπλή γιορτή, θρησκευτική και εθνική.
Η εξαίρεση στη νηστεία
Την ημέρα του Ευαγγελισμού παραμένει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με μία εξαίρεση. Η Εκκλησία επιτρέπει την ψαροφαγία («κατάλυσις ιχθύος», σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία), όπως και την Κυριακή των Βαΐων, λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής.
«Αν δεν έχεις να φας ψάρι, να γλείψεις ψαροκόκκαλο» λένε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ σχετικό είναι και το παιδικό τραγουδάκι: «Του Ευαγγελισμού και των Βαγιώ,/τρώνε ψάρι και κολιό…».
Το έδεσμα της ημέρας είναι ο μπακαλιάρος (βακαλάος) με ή χωρίς σκορδαλιά. Ο παστός μπακαλιάρος που καταναλώνουμε, εμφανίστηκε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και με την πάροδο του χρόνου καθιερώθηκε ως το πιάτο της εορτής του Ευαγγελισμού.