Πες την κι ας πέσει κάτω: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε «συγγνώμη»

Δημοσιεύτηκε στις 29/12/2024 10:15

Πες την κι ας πέσει κάτω: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε «συγγνώμη»

Οι άνθρωποι κάνουν λάθη και φέρονται μερικές φορές διαφορετικά απ’ ότι θα ήθελαν. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις όλα μπορούν να διορθωθούν με καλή διάθεση και μία συγγνώμη. Κι όμως, αυτή η μικρή λεξούλα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ενώ θέλουν, μοιάζουν συχνά απρόθυμοι να τη ζητήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε τι υποστηρίζουν οι έρευνες.

Τα ερευνητικά στοιχεία

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με έρευνες φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν ζητούν εύκολα συγγνώμη γιατί νιώθουν απειλή.

Στο μυαλό πολλών φαίνεται σαν μείωση του εαυτού τους. Γιατί, ουσιαστικά, το άτομο παραδέχεται ότι δεν είναι τέλειο και ότι μπορεί να κάνει λάθη. Επίσης, όταν κάποιος ζητά συγγνώμη είναι σαν να εγκαταλείπει τον οποιοδήποτε έλεγχο. Αντιθέτως, ο «έλεγχος» είναι σαν να μεταφέρεται στον αποδέκτη της συγγνώμης, που θα μπορούσε να έχει το πάνω χέρι.

Με αυτό τον τρόπο, εκείνος που τη ζητά βρίσκεται σε αναμονή… Μπορεί η συγγνώμη του να γίνει αποδεκτή ή ο άλλος άνθρωπος να μην τον συγχωρήσει. Φανταστείτε πόση ανασφάλεια μπορεί να εμπεριέχει και αυτή η κατάσταση…

Τις περισσότερες φορές, όμως, μια συγγνώμη θα οδηγήσει σε ανακούφιση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Δεν είναι πάντα εύκολη

Η συγγνώμη μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση για όλους τους παραπάνω λόγους, όμως αξίζει. Η συγγνώμη είναι ένα πολύτιμο επικοινωνιακό εργαλείο που μπορεί να εξομαλύνει τις σχέσεις σας, να σας σώσει από πολλές καταστάσεις και να κάνει τη ζωή σας λίγο πιο ήρεμη και όμορφη.

Συν τοις άλλοις, η συγγνώμη συνδέεται άμεσα και με την ενσυναίσθηση. Σημαίνει ότι κατανοείτε τη θέση του άλλου ανθρώπου αλλά και τη δική σας απέναντί του. Και αν σκεφτείτε με αυτό τον τρόπο, θα συνειδητοποιήσετε ότι στην ουσία έχετε εσείς τον έλεγχο.

Να φροντίζετε να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και να διορθώνετε τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους όταν το επιθυμείτε. Θα πρέπει να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας αν έχετε τη δύναμη και την ωριμότητα και να αναγνωρίσετε τα λάθη σας, αλλά και να διεκδικήσετε τη ζωή σας μέσα από μια συγγνώμη. Αυτό συνεπάγεται θάρρος και υψηλή αυτοεκτίμηση.

Πώς θα την ζητήσετε

Ξεκινήστε με μια ειλικρινή συγγνώμη και διεκδικήστε με απλούς τρόπους τη συγχώρεση του ατόμου που πληγώσατε. Τα βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:

– Αναγνωρίστε το λάθος σας και μην βλέπετε τη συγγνώμη ως αδυναμία. Τα δυσάρεστα συναισθήματα, οι ενοχές και η αμηχανία είναι κομμάτι της διαδικασίας και καλό είναι να τα κοιτάξετε κατάματα.

– Να είστε συγκεκριμένοι όταν ζητάτε συγχώρεση. Μια απλή συγγνώμη δεν φτάνει. Να εξηγήσετε στον άνθρωπο που πληγώσατε ότι κατανοείτε απόλυτα πως νιώθει.

– Εξηγήστε γιατί πράξατε με τον συγκεκριμένο τρόπο. Φυσικά να περιγράψετε το πλαίσιο αλλά μην αφήνετε την ευθύνη σας απ’ έξω. Διαφορετικά θα φανεί ότι δεν έχετε μετανιώσει πραγματικά.

– Περιγράψτε τι θα κάνετε για να αποτρέψετε να ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. Μην αρκείστε στο να το πείτε. Αν πρόκειται για ένα λάθος που έχει βαρύτητα στη σχέση σας με το άτομο που πληγώσατε, δείξετε με πράξεις ότι θα επιδιώξετε να μην ξανασυμβεί.

– Δώστε τον χώρο που χρειάζεται στο άτομο που πληγώθηκε. Είναι το ίδιο σημαντικό με τη συγγνώμη να σεβαστείτε τις ανάγκες και τα συναισθήματα του άλλου ατόμου.

– Αποδεχτείτε την πιθανότητα να μην σας συγχωρέσουν.  Όσο συντριπτικό και να είναι αυτό το ενδεχόμενο, αποτελεί μέρος της ευθύνης που πρέπει να αναλάβετε και να το αποδεχτείτε ως ενδεχόμενο

* Πηγή: Vita

© Πηγή: In.gr