Πέντε tips για να κάνετε τα υγιεινά γεύματα πιο απολαυστικά

Δημοσιεύτηκε στις 04/02/2020 13:05

Πέντε tips για να κάνετε τα υγιεινά γεύματα πιο απολαυστικά

Ας το παραδεχτούμε. Όταν προσπαθείς να τρως υγιεινά από το πρωί ως το βράδυ, μετά από λίγο μπορεί η διατροφή σου να σου φανεί βαρετή. Ωστόσο, η υγιεινή διατροφή δεν είναι συνώνυμο της σαλάτας και της ρυζογκοφρέτας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρόποι να κάνετε τα γεύματά σας όχι μόνο υγιεινά αλλά και απολαυστικά, χωρίς μάλιστα να προσθέσετε σε αυτά περιττές θερμίδες.

Πώς θα το καταφέρετε; Απλά ακολουθώντας τα 5 παρακάτω tips που θα αναβαθμίσουν τη γεύση των πιάτων σας.

 

1. Προσθέστε μπαχαρικά

 

Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά προσθέτουν γεύση στα πιάτα σας, χωρίς να τα επιβαρύνουν με θερμίδες. Αν το ντουλάπι της κουζίνας σας είναι άδειο από μπαχαρικά, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Συμπεριλαμβάνοντας μπαχαρικά στη μαγειρική σας μπορείτε να νοστιμίσετε τα υλικά σας, δημιουργώντας γεύσεις που θα ικανοποιήσουν τους γευστικούς σας κάλυκες.

Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews (2015) υποστηρίζει ότι το άρωμα και η γεύση των μπαχαρικών κάνουν τα γεύματα όχι μόνο πιο νόστιμα αλλά και πιο χορταστικά. Στο εμπόριο θα βρείτε διαθέσιμη μια τεράστια ποικιλία μπαχαρικών, μέσα από την οποία μπορείτε να επιλέξετε εκείνα της αρεσκείας σας.

Τα μπαχαρικά είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να περιορίσετε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε στα πιάτα σας, αποφεύγοντας έτσι την κατακράτηση υγρών.

2. Φτιάξτε το δικό σας dressing

 

Φυσικά, το dressing μαγιονέζας δεν έχει καμία θέση στην προσπάθειά σας να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε τις κρεμώδεις υφές. Το αβοκάντο, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να δημιουργήσουν τέλειες σάλτσες, ενώ το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική βάση για το dressing της σαλάτας σας.

Aνακατεύοντας 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, 1-2 κουταλιές λεμόνι, 1 κουταλάκι μουστάρδα και λίγο άσπρο πιπέρι θα έχετε ένα δροσιστικό dip για να συνοδεύσετε τα λαχανικά σας.

3. Πειραματιστείτε με τα όσπρια

 

Τα όσπρια αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες  χαρίζουν ενέργεια, ενώ οι πρωτεΐνες είναι το κύριο συστατικό των δομικών ιστών. Παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης. Επίσης, από την κατανάλωσή τους παίρνουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και κάλιο και -σε μικρότερα ποσοστά- ασβέστιο. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα όσπρια έχουν ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κλίμακα των υπερτροφών.

Όπως καταλαβαίνετε, τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αντί, λοιπόν, να τα τρώτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή -ακόμη χειρότερα- να τα αποφεύγετε, μπορείτε να πειραματιστείτε. Μαγειρέψτε τις φακές σε σαλάτα μαζί με ελιές και πιπεριές και προτιμήστε τα ρεβίθια σας κοκκινιστά, μαζί με λίγο ταχίνι και κύμινο. Ποτέ ξανά δε θα απογοητευτείτε που έχετε όσπρια για μεσημεριανό!

4. Απολαύστε λιπαρές τροφές (χωρίς ενοχές)

 

Μπορεί όταν ακούμε τη λέξη «λιπαρά», το μυαλό μας να πηγαίνει στα αυξημένα κιλά, στη χοληστερίνη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Πράγματι, η υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων λιπαρών, των λεγόμενων κορεσμένων,  έχει συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα και χρόνια νοσήματα. Υπάρχουν όμως και καλά λιπαρά, που είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα και τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα εντοπίζονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με κυριότερη πηγή μονοακόρεστων το ελαιόλαδο, καθώς και σε ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Τα πολυακόρεστα περιέχονται μεταξύ άλλων σε ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, σε άγρια χόρτα όπως η γλιστρίδα, σε ψάρια – ιδιαιτέρως λιπαρά – όπως ο σολομός και στα θαλασσινά, σε εμπλουτισμένα με ω3 και ω6 προϊόντα, όπως ψωμί και γαλακτοκομικά.

Μη θεωρήσετε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή σας τα λιπαρά. Αντιθέτως, εντάξτε τα «καλά λιπαρά» στην καθημερινή διατροφή σας, για παράδειγμα επιλέγοντας ανάλατους ξηρούς καρπούς για σνακ και συνοδεύοντας μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μερικές φέτες αβοκάντο.

 

5. Ανακαλύψτε νέα εστιατόρια

 

Το ότι προσπαθείτε να τρέφεστε πιο υγιεινά, δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσετε την κοινωνική σας ζωή και να απορρίπτετε κάθε πρόταση για φαγητό έξω. Ολοένα και περισσότερα εστιατόρια δημιουργούν και προσθέτουν στο μενού τους νέα πιάτα για εκείνους που αναζητούν μια υγιεινή εναλλακτική. Υπάρχουν ακόμη και εστιατόρια που εξειδικεύονται στα υγιεινά πιάτα. Ακόμη κι αν τα βλέπετε με μισό μάτι, μια δοκιμή μπορεί να σας πείσει!

© Πηγή: In.gr