Λονδίνο: Το πρώτο μουσείο κόλπου στον κόσμο
Σε έναν εσωτερικό χώρο στην αγορά Stables του Camden, ένα υπερμεγεθές ταμπόν πλαισιώνεται από γιγαντιαία κύπελλα εμμηνόρροιας.
Στους τοίχους είναι πολλές εικόνες από γυναικεία γεννητικά όργανα, συνοδευόμενα από κάποια εσώρουχα σε γυάλινη θήκη. Είναι το πρώτο μουσείο του κόλπου στον κόσμο.
Προφανώς εξ’ ορισμού αφιερωμένο στη συγκεκριμένη ανατομία. Βρίσκεται στο Βορειοδυτικό Λονδίνο και είναι ανοιχτό κάθε Σαββατοκύριακο.
Θεματική
Το μουσείο υπάρχει χάρη σε μια δημόσια προσπάθεια συλλογής κεφαλαίων, με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να δίνουν συνολικά σχεδόν 50.000 λίρες. Η σκηνοθέτις, Florence Schechter, λέει ότι ήξερε πως υπάρχει ένα μουσείο πέους στην Ισλανδία. Δεν υπήρχε ωστόσο κανένα αντίστοιχο κόλπου πουθενά αλλού, οπότε αποφάσισε να κάνει ένα.
Η πρώτη έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ονομάζεται Muff Busters: Μύθοι του κόλπου και πώς να τους αντιμετωπίσει. Μελετά σε κοινωνιολογικό επίπεδο και επίπεδο υγείας, τις παρανοήσεις που περιβάλλουν τη γυναικολογική ανατομία. Τέτοιες μπορεί να έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, την περίοδο, την εμφάνιση, το σεξ, την αντισύλληψη κλπ.
Τι δηλώνει
Της κάνει εντύπωση -εύλογα φυσικά- το γεγονός ότι ενώ το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κόλπο, είναι ακόμα θέμα taboo. Δήλωσε επίσης πως η τριχοφυία στην περιοχή γύρω από τον κόλπο δεν είναι κάτι το ανθυγιεινό. Αυτό συνιστά μύθο.
Είναι ιδιαίτερο δε το γεγονός ότι σε περίπτωση που υπάρχει κακοσμία δεν υπάρχουν αερολύματα όπως υπάρχουν αποσμητικά για τις μασχάλες, τα οποία να χρησιμοποιούνται στην περιοχή. Παρουσιάζει το εσώρουχό της το οποίο έχει «λευκά» σημάδια. Πάνω σε αυτό λέει πως στηρίζει αυτήν την εικόνα, διότι έτσι λειτουργεί ένας κόλπος όταν είναι στα αναπαραγωγικά έτη.
Χώρος με πολιτικό υπόβαθρο
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται διαλέξεις και ομιλίες παρουσίασης βιβλίων φεμινιστικής θεματολογίας κλπ. Παρέχονται φυλλάδια ενημέρωσης για την υγεία του κόλπου και ένα κατάστημα που πουλά τα πάντα στην ουσία.
Περήφανα δηλώνει σύμμαχος της LGBTQI κοινότητας, ή ίδια άλλωστε αυτοπροσδιορίζεται ως bisexual. Η συγκεκριμένη έκθεση-αφήγηση δεν είναι συμπεριληπτική όμως στα intersex και trans άτομα και σκέφτεται το πώς θα την κάνει. Θέλει να είναι ένας χώρος που όσοι μπαίνουν, δηλαδή και στρέιτ cis άντρες να νιώθουν ότι θα μάθουν από κάτι.