Κοροναϊός : Νυφικά… «στο ράφι» και λουλούδια στα αζήτητα

Δημοσιεύτηκε στις 20/03/2020 23:59

Κοροναϊός : Νυφικά… «στο ράφι» και λουλούδια στα αζήτητα

Ο «χορός του Ησαΐα» πήρε αναγκαστική αναβολή για χιλιάδες ζευγάρια μετά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης ενάντια στην περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, προκαλώντας τεράστιο κόστος σε επιχειρήσεις. Σημαντικά δε έσοδα έχουν χάσει και οι εκκλησίες.

Ωστόσο δεν έλειψαν αυτοί που ανακουφισμένοι που δεν είχαν να καλέσουν, να χαιρετήσουν και μετά να τραπεζώσουν όλο το σόι βρήκαν ότι τώρα ήταν η κατάλληλη ώρα να βάλουν τη μασκούλα τους και να πάνε μισή ωρίτσα με τον κουμπάρο να χορέψουν τον χορό του Ησαϊα (προφανώς πριν τις τελευταίες απογορεύσεις).

Άλλοι το έκαναν γιατί ήθελαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου με ή χωρίς καλεσμένους και γλέντια.

Οι ευρηματικοί που δεν θέλουν να χάσουν και τους καλεσμένους εκμεταλλεύτηκαν την …τεχνολογία.

Γάμοι και βαφτίσεις έμειναν «στον αέρα»

Γάμοι και βαφτίσεις έμειναν «στον αέρα», με αποτέλεσμα νυφικά και βαφτιστικά να μένουν στο ράφι.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχεδιάστρια νυφικών, η οποία δραστηριοποιείται πάνω από είκοσι χρόνια στο χώρο των νυφικών και διατηρεί καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όλα τα νυφικά που είχαν σχεδιαστεί, είναι πλέον στις κρεμάστρες των ατελιέ και είναι αβέβαιο πότε θα φορεθούν για τη γαμήλια τελετή.

Ήδη έχουν ακυρωθεί οι γάμοι του Μαΐου, που είναι και ο μήνας κατά τον οποίο γίνονται στην Ελλάδα οι περισσότερες τελετές, γεγονός που έχει δημιουργήσει «ντόμινο» επιπτώσεων, με τους οίκους νυφικών να βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης.

Αβάσταχτο το κόστος

Όπως εξηγεί η ίδια το κόστος είναι αβάσταχτο, καθώς έχουν ήδη προπληρώσει χιλιάδες ευρώ σε εκθέσεις, σε υλικά για τα νυφικά, ραφή και δημιουργία κεντημάτων και παραμένει αμφίβολο, αν θα πάρουν τα χρήματά τους.

Όλα έχουν προπληρωθεί, επισημαίνει η σχεδιάστρια, η οποία διατηρεί επικοινωνία με τις υποψήφιες νύφες, προσπαθώντας να βρουν άλλες ημερομηνίες για την πραγματοποίηση των γάμων τους.

«Όλη αυτή η κατάσταση, εκτός από την ψυχολογία που είναι πεσμένη, καθώς αναγκάζεσαι να βλέπεις τον κόπο σου να μην αξιοποιείται και να μην ανταμείβεται, με κάνει να νιώθω ήδη άνεργη. Η σεζόν είναι χαμένη», προσθέτει, επισημαίνοντας πως «το νυφικό δεν μπορείς να το κάνεις τίποτε άλλο, είναι μόνο για μια συγκεκριμένη τελετή».

Ο κοροναϊός «μάρανε» τα ανθοπωλεία

Απώλειες μετρούν και τα ανθοπωλεία. Ο Μανώλης Σύλλης, πρόεδρος του τμήματος επαγγελματιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, 35 χρόνια ανθοπώλης, μιλάει για «μεγάλη καταστροφή» του κλάδου.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άνθη στοκ. Τριαντάφυλλα, τουλίπες, ορτανσίες, μαργαρίτες, όσα προορίζονταν για τα νυφικά μπουκέτα και τους στολισμούς των γάμων, είναι τώρα στα αζήτητα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σύλλης.

Η εποχή ήταν η πιο παραγωγική για τον κλάδο, εξηγεί, τονίζοντας πως οι βομβαρδιστικές ακυρώσεις «μαραζώνουν» τα ανθοπωλεία.

Γάμος στα… χρόνια του κοροναϊού στην Αλεξανδρούπολη

Η ιστορία του Γιώργου και της Ραφαέλας, θα μπορούσε να είναι και κεφάλαιο από μυθιστόρημα, καθώς οι δυο τους ήρθαν «εις γάμο κοινωνία» κάτω από αυτές τις πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες στην Αλεξανδρούπολη.

Οι δυο τους, έχοντας μαζί τους τον κουμπάρο τους και παίρνοντας όπως βλέπετε και τις κατάλληλες προφυλάξεις, βρέθηκαν στα σκαλιά του Δημαρχείου προκειμένου να τελέσουν το γάμο τους.

Οι δυο νέοι είχαν προγραμματίσει το γάμο τους γι’ αυτή την εποχή, δε θέλησαν να τον αναβάλλουν, αλλά πήραν όλα τα απαραίτητες μέτρα, φορώντας και μάσκες με τα ονόματά τους

Online γάμοι στην Κωνσταντινούπολη

Με τον κοροναϊό να έχει εξαπλωθεί και στην Τουρκία και αυστηρά μέτρα να έχουν ενεργοποιηθεί κρατικοί θεσμοί και πολίτες σκαρφίζονται τρόπους για να ξορκίσουν το κακό και τους περιορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό έκαναν τις εμφάνισή τους και οι online γάμοι με τηλεκαλεσμένους.

Ειδικότερα μετά την απαγόρευση των γαμήλιων τελετών σε 22 δήμους και την εντολή στο δημαρχείο να είναι παρόντες μόνο η νύφη, ο γαμπρός και 2 κουμπάροι, αλλά όχι οι γονείς και συγγενείς του ζευγαριού, ο δήμος της ασιατικής Κωνσταντινούπολης σκαρφίστηκε και έθεσε σε λειτουργία μία online εφαρμογή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους καλεσμένους των ζευγαριών να παρακολουθούν μέσω διαδικτύου ζωντανά την τελετή.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook