Κοροναϊός : Εθελοντής για το δοκιμαστικό εμβόλιο κατά του ιού εξηγεί τους λόγους του

Δημοσιεύτηκε στις 02/04/2020 23:29

Κοροναϊός : Εθελοντής για το δοκιμαστικό εμβόλιο κατά του ιού εξηγεί τους λόγους του

Για να αναχαιτιστεί ο κοροναϊός, η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα εμβόλιο γρήγορα και εθελοντές πρόθυμους να το δοκιμάσουν.

Αρκετά εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά το πρώτο που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους είναι ένα νέου τύπου που αναπτύχθηκε από την Moderna Therapeutics, μια εταιρεία η τεχνολογία της οποίας επέτρεψε την αποκαλούμενη ταχύτερη έναρξη μιας δοκιμής εμβολιασμού.

Το πρώτο βήμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα, είναι μια δοκιμή ασφάλειας για να εξασφαλιστεί ότι το εμβόλιο δεν είναι επικίνδυνο και ότι προκαλεί ανοσοαπόκριση.

Τον Μάρτιο, 45 άτομα κλήθηκαν να δοκιμαστούν εθελοντικά σε μια εγκατάσταση της Kaiser Permanente στο Σιάτλ.

Σύμφωνα με μια φόρμα συγκατάθεσης 20 σελίδων που υπέγραψαν οι εθελοντές, αναγνωρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν κίνδυνοι και πως το εμβόλιο δεν είναι πιθανό να τους βοηθήσει. Συμφωνούν επίσης να υποβληθούν σε σειρά αιμοδοσιών τους προσεχείς μήνες, να μοιραστούν τις γενετικές τους πληροφορίες και να αποφύγουν να κάνουν παιδιά κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Το ΜΙΤ Technology Review συνάντησε τον 29χρονο Ian Haydon, ειδικό επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος εξηγεί γιατί αποφάσισε να γίνει εθελοντής.

Μερικές από τις απαντήσεις που έδωσε ο εθελοντής στη μάχη κατά του κοροναϊού:

– Είστε ανάμεσα στους πρώτους 45 ανθρώπους που θα δεχθούν το εμβόλιο στο Σιάτλ. Γιατί αποφασίσατε να το κάνετε;  

Είναι μια καλή ερώτηση. Είμαι ειδικός στον τομέα της πληροφόρησης του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα για το Ινστιτούτο Σχεδιασμού Πρωτεΐνης, το οποίο κάνει έρευνες για το σκοπό αυτό. Υπάρχουν 35 άτομα στο εργαστήριο που ως εργάζονται για εμβόλια. Τα υπόλοιπα μένουν στο σπίτι. Δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε μία από αυτές τις έρευνες, αλλά ήμουν κοντά τους και η ιδέα να μπορέσω να συμμετάσχω με διαφορετικό τρόπο φάνηκε σωστή ως απόφαση.

– Πότε θα λάβετε το εμβόλιο;  

8 Απριλίου στις 9 το πρωί. Και μια δεύτερη δόση περίπου ένα μήνα μετά από αυτό.

– Πώς έγινε η επιλογή σας;  

Από τύχη, ως επί το πλείστον. Άκουσα για τη μελέτη από έναν συνεργάτη του εργαστηρίου. Υπέβαλα τις πληροφορίες για την υγεία μου. Ήθελαν να γνωρίζουν το ιστορικό υγείας μου και την ηλικία μου. Δεν περίμενα να έχω θετική απάντηση γιατί είχαν χιλιάδες αιτήματα. Πήγα για εξετάσεις και για να δώσω αίμα, και μου εξήγησαν τη μελέτη. Ρώτησαν αν ενδιαφερόμουν ακόμη, είπα ναι και υπέγραψα.

– Είχατε δεύτερες σκέψεις;  

Όχι, ανυπομονούσα.

– Το είπατε στους γονείς σας; Τι σκέφτονται;

Τους το είπα. Ήταν περίπου η ίδια στιγμή που το είπα και στην φίλη μου. Νομίζω ότι οι γονείς μου είναι περήφανοι. Η μητέρα μου είναι ίσως λίγο ανήσυχη, αλλά είναι φυσιολογικό.

– Ποιοι είναι οι κίνδυνοι, κατά τη γνώμη σας;

Νομίζω ότι υπάρχουν λίγο κίνδυνοι. Ο πρώτος είναι ο κίνδυνος αναφυλακτικού σοκ – που μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για ένα μικρό αριθμό ανθρώπων και δεν αποτελεί μοναδικό κίνδυνο για τη μελέτη αυτή. Κάτι άλλο, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι σχετικό με το covid-19, ονομάζεται εξαρτημένη ενίσχυση αντισωμάτων [όταν ένα εμβόλιο κάνει μια ασθένεια χειρότερη]. Αυτό είναι μέρος αυτού που ελέγχουν, υποθέτω. Και ο τρίτος κίνδυνος είναι ο απροσδόκητος. Αυτό ισχύει για κάθε εμβόλιο, ειδικά ένα που βασίζεται στη νέα τεχνολογία.

– Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Αυτό είναι ένα εμβόλιο mRNA. Μέρος του γενετικού κώδικα του ιού είναι στο εμβόλιο, σε ένα νανοσωματίδιο λιπιδίων, το οποίο είναι ουσιαστικά μια σφαίρα λίπους. Όταν εγχέεται σε έναν ασθενή σαν εμένα, υποτίθεται ότι παράγει την πρωτεΐνη – στην περίπτωση αυτή την πρωτεΐνη κοροναϊού. Αυτό υποτίθεται ότι θα κάνει το ανοσοποιητικό μου σύστημα να αντιδράσει και να παράγει αντισώματα. Το εμβόλιο παρέχει το γενετικό υλικό και όχι την πρωτεΐνη απευθείας.

– Πόσο σύντομα θα αναπτύξετε αντισώματα;  

Αυτό θα παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής, για περισσότερο από ένα χρόνο. Κάθε μία από τις επισκέψεις θα περιλαμβάνει τη διερεύνηση των αντισωμάτων μου και των ανοσολογικών κυττάρων.

– Πόσο πληρώνεστε για να είστε εθελοντής;  

Νομίζω ότι είναι 100 δολάρια ανά επίσκεψη, έτσι είναι περίπου 1.000 δολάρια στο σύνολο.

– Το έγγραφο αναφέρει ότι η μελέτη ασφάλειας διαρκεί 14 μήνες. Γιατί τόσο καιρό; Δεν χρειαζόμαστε μια απάντηση πριν από τότε;  

Άκουσα ότι μπορεί να έχουν σαφή ένδειξη ασφάλειας μέχρι τον τρίτο μήνα. Εάν τα δεδομένα ασφαλείας είναι σαφή από τον τρίτο μήνα και ο κοροναϊός εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα που είναι, θα περίμενε κανείς ότι οι δοκιμές της φάσης 2 θα αρχίσουν πιο νωρίς. Αλλά αυτές οι κλινικές δοκιμές δεν μπορούν να επιταχυνθούν πιο πολύ. Αυτό είναι ήδη το γρηγορότερο που ένα νέο υποψήφιο εμβόλιο δοκιμάζεται ποτέ στον άνθρωπο. Όλοι με τους οποίους έχω αλληλεπιδράσει ήταν ήρεμοι και εξαιρετικά επαγγελματίες

– Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα το εμβόλιο να σας προστατεύσει;  

Υποθέτω ότι είναι δυνατό. Ωστόσο, μέρος αυτού που κάνουν είναι να αξιολογούν διαφορετικές δόσεις, οπότε δεν νομίζω ότι θα βρεθώ σε τροχιά για ανοσία.

– Η φόρμα συγκατάθεσης καθιστά αρκετά σαφές ότι όλοι υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν μέσα για έλεγχο των γεννήσεων. Τι είναι αυτό;  

Αναρωτιόμουν και εγώ για αυτό. Έχω μερικές θεωρίες. Μου ζητήθηκε συγκεκριμένα να υποσχεθώ πως θα χρησιμοποιώ προστασία. Αναρωτιέμαι αν καθώς πρόκειται για γενετικό εμβόλιο θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να γεννηθεί μια νέα γενεά παιδιών του εμβολίου mRNA.

– Εννοείτε ότι το DNA θα μπορούσε να καταλήξει στο σπέρμα σας;  

Υποθέσεις κάνω. Φαντάζομαι ότι είναι μια πιθανότητα που δεν θέλουν να ρισκάρουν. Είτε υπάρχει ή όχι μοριακός μηχανισμός που θα καθιστούσε κάτι τέτοιο δυνατό, φαίνεται υπεύθυνο να μην ακολουθήσουμε αυτή τη διαδρομή.

– Πώς είναι να ξέρεις ότι θα βοηθήσεις τόσο άμεσα;  

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είμαι σε αυτή τη θέση. Είμαι τυχερός που είμαι αρκετά υγιής για να συμμετάσχω. Είμαι τυχερός που επιλέχθηκα ανάμεσα σε πολλούς και ελπίζω ότι πολλοί άνθρωποι στη θέση μου θα παραδειγματιστούν και θα συμμετάσχουν.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook