Καλάβρυτα, 13/12/1943 : Βίος αβίωτος

Δημοσιεύτηκε στις 13/12/2019 14:24

Καλάβρυτα, 13/12/1943 : Βίος αβίωτος

Ημερήσια αναφορά της 12/12/43

Επιχείρηση Καλάβρυτα

Σε γενικές γραμμές ολοκληρώθηκε με την άφιξη σε Καλάβρυτα – Μαζέικα – Τριποταμιά. Τα αποσπάσματα ανέλαβαν την εκκαθάριση και περαιτέρω διεξαγωγή των αντιποίνων στην καταληφθείσα περιοχή.

[…]

Πρόθεση για τις 13/12/43

Συνέχιση της Επιχείρησης Stiglitz (σ.σ.: περικύκλωση ισχυρών εχθρικών δυνάμεων στο δυτικό άκρο της πεδιάδας του Φενεού).

Εκκαθαριστική επιχείρηση κατά την επιστροφή των στρατευμάτων από την Επιχείρηση Καλάβρυτα στις βάσεις.


Ημερήσια αναφορά της 13/12/43

Επιχείρηση Καλάβρυτα

Η πεδινή ομάδα του Αποσπάσματος Wölfinger φθάνει στον ημερήσιο στόχο της, τη Βυσοκά (σ.σ.: νυν Σκεπαστό), χωρίς επαφή με τον εχθρό. Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.

Τα Καλάβρυτα καταστράφηκαν ολοσχερώς, 511 άνδρες κάτοικοι εκτελέστηκαν διά τυφεκισμού.

[…]

Ημερήσια αναφορά της 14/12/43

Επιχείρηση Καλάβρυτα

Η μηχανοκίνητη ομάδα (Ενισχυμένο II [Τάγμα]/749ου Συντάγματος Κυνηγών) επέστρεψε στο στρατόπεδο με όλα τα τμήματα. Η πεδινή ομάδα με αντικειμενικό σκοπό την Κλαπατσούνα (σ.σ.: νυν Πλατανιώτισσα). Ως αντίποινα καταστράφηκαν η Βυσοκά, το μοναστήρι Σπήλαιο (μονή Μεγάλου Σπηλαίου) και το μοναστήρι Λαύρας.

[…]

 

Τα ανωτέρω, συνοδευόμενα από τα σχετικά ιστορικά ντοκουμέντα, είναι αποσπάσματα των ημερησίων αναφορών που εξεδόθησαν στο χρονικό διάστημα 12-14 Δεκεμβρίου 1943 από την 117η Μεραρχία Κυνηγών του Γερμανικού Στρατού με αποδέκτη το Γενικό Στρατηγείο του LXVIII Σώματος Στρατού.

Τα εν λόγω κείμενα, ελάχιστο τμήμα των ιδιαίτερα εκτεταμένων γερμανικών αρχείων που αφορούν την εν γένει δράση της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Καλάβρυτα», μεταφράστηκαν στην Ελληνική από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, φιλοξενούνται δε στον άκρως ενδιαφέροντα διαδικτυακό τόπο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Το υπηρεσιακό καθήκον, συνοπτικά, ωμά και κυνικά…

Δυσκολεύεται να συλλάβει ο νους του ανθρώπου την κτηνωδία, τον πόνο, την οδύνη που είναι δυνατόν να χωρέσουν μέσα σε λίγες μόνο λέξεις: Τα Καλάβρυτα καταστράφηκαν ολοσχερώς, 511 άνδρες κάτοικοι εκτελέστηκαν διά τυφεκισμού.

Οι γερμανοί Κυνηγοί, απάνθρωποι και αποθηριωμένοι, λιοντάρια που σπάραξαν αδύναμα ζώα.

Οι εκτελεσθέντες, δύσμοιροι κι ασάλευτοι, βορά στις ορέξεις βάρβαρων ναζήδων, τραγικά θύματα παρανοϊκών χαρακτήρων.

Τα γυναικόπαιδα, καταδικασμένα να ζήσουν διά παντός τον εφιάλτη, να γνωρίσουν την ανείπωτη τραγωδία, τον αβίωτο βίο.

Τα Καλάβρυτα, τόπος μαρτυρίου, τόπος θρήνου, τόπος μνήμης και περισυλλογής.




*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το Φωτογραφικό Αρχείο του διαδικτυακού τόπου του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (dmko.gr).

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook