Καισαριανή: Μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή στην εναρκτήρια εκδήλωση του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγηγή»

Δημοσιεύτηκε στις 29/04/2024 17:35

Καισαριανή: Μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή στην εναρκτήρια εκδήλωση του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγηγή»

Μ’ ένα δυνατό χειροκρότημα έγινε δεκτός ο μεγάλος συνθέτης Χρήστος Λεοντής (φωτογραφία, επάνω, από 902.gr) στη σκηνή της εναρκτήριας εκδήλωσης, του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» το βράδυ χθες Κυριακή στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η εκδήλωση περιλάμβανε μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα του Χρήστου Λεοντή με θέμα «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος…», εμπνευσμένο από το έργο του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο Τσουκάλι», που μελοποίησε ο ίδιος ο Χρ. Λεοντής.

Ο Χρήστος Λεοντής «60 χρόνια τώρα πορεύεται με ξεχωριστό ταλέντο και ήθος χαρίζοντάς μας σπουδαία έργα»

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη συναυλία του Χρήστου Λεοντή στην εναρκτήρια εκδήλωση του 50ου Φεστιβά ΚΝΕ-«Οδηγηγή» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (φωτογραφία από 902.gr)

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής είχε τονίσει:

«Οσο η ΕΕ θα απαιτεί μία τέχνη κομμένη και ραμμένη στις απάνθρωπες αξίες της για να γίνεται φορέας αντικομμουνισμού, τόσο θα επιμένουμε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» να φτάνει παντού, να γίνεται κάθε χρόνο και μεγαλύτερο, κάθε χρόνο και καλύτερο.

»Γι’ αυτό και ένα μεγάλο χειροκρότημα στον μεγάλο Χρήστο Λεοντή που δικά του τραγούδια θα μας συντροφεύσουν στη συναυλία που θα ακολουθήσει.

»60 χρόνια τώρα πορεύεται με ξεχωριστό ταλέντο και ήθος χαρίζοντάς μας σπουδαία έργα όπως η «Καταχνιά», το «Καπνισμένο Τσουκάλι», οι «Παραστάσεις», η «Καντάτα Ελευθερίας», ο «Έρωτας Αρχάγγελος» κ.ά.

Δεν «φτάνει να γράφεις νότες»

»Το εμπνευσμένο και βαθιά ανθρώπινο έργο του μας συνοδεύει. Είναι πολλές οι γενιές οι οποίες με συντροφιά τη μουσική του Χρ. Λεοντή εμπνέονται, διαπαιδαγωγούνται κοινωνικά και αισθητικά κατανοούν τον κόσμο και αγωνίζονται για να τον αλλάξουν.

»Και είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά και η τιμή που σε τούτο τον Ιερό Τόπο θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη η «Καταχνιά», το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του Χρήστου Λεοντή σε στίχους του Κώστα Βίρβου. Στο β’ μέρος θα παρουσιάσει τραγούδια από τη μακρά δημιουργική του διαδρομή.

»Αλλωστε, ο Λεοντής γνώριζε καλά από την αρχή κιόλας της πορείας του ότι, όπως έχει πει ο ίδιος, δεν «φτάνει να γράφεις νότες. Το θέμα είναι το τι λένε αυτές οι νότες. Αν αυτό που γράφεις έχει μια «ιδεολογία», ξεκινάει από κάπου και κατευθύνεται κάπου, με μια αλήθεια και ειλικρίνεια, με μια προσέγγιση στα προβλήματα της ζωής.

»Οποια κι αν είναι αυτά: Της επιβίωσης, της αισθητικής ύπαρξης, του έρωτα, της αγάπης, της καλοσύνης, της αλληλεγγύης, της στήριξης του συντρόφου, της συμπαράστασης στον αγώνα του… Αν αυτές οι αρετές δεν υπάρχουν μέσα στο τραγούδι, τότε είναι κενό».

»Ενα ξεχωριστό ευχαριστώ και σε όλους τους συντελεστές της συναυλίας. Στον Μίλτο Πασχαλίδη, την Ιωάννα Φόρτη, την Αγγελική Τουμπανάκη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, τον Χάρη Μαυρουδή και φυσικά σε όλους τους μουσικούς».

«Οι 200 είναι ένα σύμβολο θυσίας»

«Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η τιμή» είπε ο συνθέτης, σημειώνοντας ότι στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», το πρώτο έργο που έγραψε πριν 60 χρόνια και αναφέρεται στο γεγονός της εκτέλεσης των 200.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Χρήστου Λεοντή με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Ιωάννα Φόρτη, Αγγελική Τουμπανάκη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Χάρη Μαυρουδή (φωτογραφία από 902.gr)

Οπως είπε «οι 200 είναι ένα σύμβολο θυσίας, ανθρωπιάς και παραδείγματος για τους νεότερους. Ενας φωτοδότης ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, την ψυχή τους για μια ιδέα και γι’ αυτό παραμένουν αθάνατοι και ζωντανοί στις επόμενες γενιές».

Την «Καταχνιά» ερμήνευσαν οι Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη, ενώ τα αφηγηματικά μέρη απήγγειλε ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής.

Θέμα του έργου είναι το τρίπτυχο «Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση». Ο Κώστας Βίρβος έγραψε ορισμένα κομμάτια το 1944, όταν ήταν έγκλειστος στα κρατητήρια της οδού Ελπίδος 5 αφού οδηγήθηκε εκεί επειδή ως μέλος της ΕΠΟΝ πιάστηκε να γράφει συνθήματα στους τοίχους.

Σ’ αυτά τα μπουντρούμια έμαθε για την εκτέλεση των 200. Τότε έγραψε και τα «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» και το «Ενας ξύλινος σταυρός».

Ο Χρ. Λεοντής συνέθεσε την Καταχνιά σε ηλικία 23 – 24 ετών. Μπορεί να μην είχε ο ίδιος μνήμες από τα γεγονότα της μεγάλης δεκαετίας του ’40 και όμως εμπνεύσθηκε από τις μεγάλες στιγμές του λαού μας καθώς όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, στη συνείδηση του δημιουργού «υπάρχουν, λειτουργούν σαν καταλύτης και κάποια στιγμή βγαίνουν είτε από τους πραγματικούς αγώνες που ζεις εσύ ο ίδιος είτε από το αίσθημα δικαίου, που μπορεί να σε κάνει να στηρίζεις αγώνες που έγιναν στο παρελθόν».

«Μια χορωδία που θα μιλά όλη η Ελλάδα»

Η πρώτη εκτέλεση του έργου έγινε με ερμηνευτές τους Στέλιο Καζαντζίδη, Μαρινέλλα και τη Μικτή Χορωδία Κορίνθου, ενώ αφηγητής ήταν ο Δημήτρης Μυράτ. Το εξώφυλλο του δίσκου κοσμούσε ξυλογραφία του Σπύρου Βασιλείου.

Την παρθενική της εμφάνιση έκανε το βράδυ της Κυριακής η χορωδία της ΚΝΕ στην ερμηνεία στο «Τραγούδι της Ειρήνης» και ο Χρ. Λεοντής αφού παρουσίασε τον μαέστρο της, τον Χρήστο Κολοβό, κάλεσε και άλλους νεολαίους να συμμετάσχουν για να φτιάξουν «μια χορωδία που θα μιλά όλη η Ελλάδα».

«Και ένας φόρος τιμής στον μεγάλο απόντα που έγραψε επίσης ένα τραγούδι για το Μπλόκο της Καισαριανής, τον Μίκη Θεοδωράκη», είπε, τέλος, ο Χρήστος Λεοντής.

Επίσης, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, αντάλλαξε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής θερμό χαιρετισμό με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή και τον μαέστρο Χρήστο Κολoβό, τους οποίους ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία τους στην έναρξη των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Πηγή: ΑΠΕ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook