Η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής είναι εφικτή;
Δουλειά και προσωπική ζωή. Υπάρχουν πολλές ελκυστικές συστάσεις που υπόσχονται την ισορροπία: να οργανωθούμε καλύτερα, να προσπαθήσουμε περισσότερο, να ξυπνήσουμε πιο νωρίς… Ωστόσο, η επαγγελματική επιτυχία, η ανατροφή ευτυχισμένων και υγιών παιδιών, η αυτοφροντίδα, η διατήρηση μιας αγαπημένης σχέσης, καλής υγείας και κοινωνικής ζωής, αποτελούν υψηλούς στόχους με αποτέλεσμα η προσπάθεια επίτευξής όλων μαζί στην πράξη, συχνά να μας κουράζει, να μας αγχώνει ή ακόμα και να μας εξαντλεί.
Πόσο ρεαλιστική είναι η ιδέα ότι όλα πρέπει πάντα να είναι ισορροπημένα;
Το πρόβλημα μάλλον δεν είμαστε εμείς αλλά ο ίδιος ο μύθος της ισορροπίας εργασίας-ζωής, ο οποίος βασίζεται στην πεποίθηση ότι κάθε τομέας της ζωής μας πρέπει να λαμβάνει ίση προσοχή. Ακούγεται δελεαστικό η καριέρα, η οικογένεια, οι φίλοι, οι προσωπικοί στόχοι κλπ., να είναι ίσα στη ζυγαριά αλλά η ίδια η ζωή, είναι ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος «χορός» προτεραιοτήτων.
Κάποιες μέρες, η δουλειά μπορεί να απαιτεί όλη μας την ενέργεια. Άλλες πάλι, οι ανάγκες του συντρόφου ή άλλων μελών της οικογένειας, παίρνουν τον πρώτο ρόλο. Και αυτό είναι φυσιολογικό.
Δουλειά και προσωπική ζωή: Η παγίδα της τελειότητας
Η πεποίθηση ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα και να τα κάνουμε τέλεια, δεν μας αφήνει χώρο να αναπνεύσουμε, πόσο μάλλον να αναλογιστούμε αν οι τρέχουσες προτεραιότητές μας αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες μας.
Επομένως, ποια είναι η εναλλακτική; Αντί της ίσης κατανομής της προσπάθειας, η διασφάλιση ότι ο χρόνος και η ενέργειά μας ευθυγραμμίζονται με ό,τι πραγματικά έχει σημασία για εμάς αυτή την περίοδο της ζωής μας, ίσως να λειτουργεί περισσότερο.
Τρία βήματα για να τα καταφέρνουμε καλύτερα στην πράξη
#1 Αναγνωρίστε τα βασικά σας «θέλω»
Κάντε ένα βήμα πίσω και αναρωτηθείτε τι έχει αξία για εσάς. Είναι η σύνδεση; Η δημιουργικότητα; Η σταθερότητα; Ύστερα, αξιολογήστε αν οι τρέχουσες δεσμεύσεις σας αντανακλούν αυτές τις προτεραιότητες ή σας απομακρύνουν από τους στόχους σας.
#2 Ελέγξτε τις επόμενες δύο εβδομάδες στο πρόγραμμά σας
Για κάθε υποχρέωση, ρωτήστε τον εαυτό σας:
Συμβαδίζει με τις τρέχουσες προτεραιότητές μου;
Το κάνω από υποχρέωση, ή πραγματικά με εξυπηρετεί εμένα ή την οικογένειά μου;
Τι μπορώ να αναθέσω, να αναβάλω ή να αφήσω εντελώς;
#3 Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εστιάσει
Όπως είπαμε, οι προτεραιότητες αλλάζουν ανά περιόδους. Επικεντρωθείτε σε ένα πράγμα τη φορά. Για παράδειγμα, αν τώρα δίνετε την ενέργειά σας σε ένα απαιτητικό επαγγελματικό project, δεν χρειάζεται παράλληλα να οργανώνετε συναντήσεις με φίλους ούτε να παρακολουθείτε κάθε συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων. Θα έρθει η κατάλληλη στιγμή να αναδιατάξετε τις προτεραιότητές σας.
Δουλειά και προσωπική ζωή: Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα…
Αν σταματήσουμε να κυνηγάμε την τελειότητα και να έχουμε «τα πάντα» κι αν αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι πραγματικά θέλουμε τη δεδομένη στιγμή, τότε είναι πιο εύκολο να ευθυγραμμίσουμε τη ζωή μας με τις αληθινές μας προτεραιότητες. Αξίζει λοιπόν να μπούμε στη διαδικασία να αλλάξουμε νοοτροπία.
* Πηγή: Vita