Για πόση ώρα με προστατεύει το αντισηπτικό;
Η πανδημία έχει αλλάξει όλες μας τις συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτικών. Ήδη πριν την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας, τα αντισηπτικά έκαναν την εμφάνισή τους στα καλάθια μας στο σούπερ μάρκετ, ενώ από τη στιγμή που και η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κοροναϊό, εξαφανίστηκαν εντελώς από τα ράφια. Επομένως, είναι σίγουρο πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εναποθέτει σε αυτά τις ελπίδες του για την προστασία από τον ιό.
Για πόση ώρα, όμως, διαρκεί η δράση τους;
Το αντισηπτικό, όπως ακριβώς και το σαπούνι, δεν προσφέρει προστασία με διάρκεια. Στην πραγματικότητα, η δράση του συνίσταται στο να εξουδετερώνει τους μικροοργανισμούς με τους οποίους έχουμε ήδη έρθει σε επαφή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα χέρια μας μπορούν να μολυνθούν εκ νέου αμέσως μετά την απολύμανσή τους, αν για παράδειγμα ακουμπήσουμε μια κοινόχρηστη επιφάνεια.
Προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι πραγματικά καταφέρνει να εξοντώσει τα μικρόβια, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Τις ώρες που βρισκόμαστε στο σπίτι, το καλό πλύσιμο των χεριών μας με νερό και σαπούνι είναι προτιμότερο. Καλό είναι να πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό, ώστε να δημιουργείται και περισσότερος αφρός, που βοηθά στην πιο αποτελεσματική απομάκρυνση των μικροοργανισμών.
Είναι απολύτως απαραίτητο να απολυμαίνετε τα χέρια σας με όποιον τρόπο έχετε στη διάθεσή σας κάθε φορά που ετοιμάζεστε να φάτε ή να ακουμπήσετε το πρόσωπό σας.
Τέλος, άλλο ένα προσόν του σαπουνιού έναντι του αντισηπτικού είναι πως είναι πιο ήπιο για τα χέρια.
Αν το δέρμα των χεριών μας “σκάσει” εξαιτίας του οινοπνεύματος που περιέχεται στα αντισηπτικά, δημιουργεί διόδους εισόδου του ιού στον οργανισμό μας.
Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, μην παραμελείτε τη σωστή ενυδάτωση των χεριών σας.