Είναι γνωστό πως το έντερο και ο εγκέφαλός μας επικοινωνούν μεταξύ τους και πως οι 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που «κατοικούν» σε αυτό συνδέονται με πολλές πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας. Σκεπτόμενοι επομένως την υγεία μας, είναι αδύνατο να μην εστιάσουμε στην καλή του λειτουργία.
Τι μπορεί να βοηθήσει λοιπόν το έντερό μας να λειτουργεί… ρολόι;
Οι φυσικοί τρόποι που βοηθούν το έντερο να λειτουργεί «ρολόι»
Τακτική σωματική δραστηριότητα
Η σωματική δραστηριότητα βοηθά το έντερο, βελτιώνοντας την κινητικότητά του και βελτιωμένη κινητικότητα σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξετε φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και καούρα.
Καλή ενυδάτωση
Η επαρκής ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική για την υγεία του εντέρου. Εξάλλου, το νερό είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας του εντέρου, της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και της απομάκρυνσης των αποβλήτων από τον οργανισμό.
Βέβαια, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως το να πίνετε πάρα πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, επομένως καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση να μην το παρακάνετε.
Περιορισμός των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων
Μια ακόμη καλή συνήθεια που είναι ωφέλιμο να υιοθετήσετε είναι ο περιορισμός των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν συστατικά «που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ή χρησιμοποιούνται σπάνια στην κουζίνα μας και κατηγορίες πρόσθετων που κάνουν το τελικό προϊόν εύγευστο και πιο ελκυστικό», σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες καθώς και συντηρητικά τα οποία παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Τυπικά, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες που η έρευνα έχει δείξει ότι υποβαθμίζουν τη φυσική δομή των τροφίμων και οδηγούν σε ταχεία απορρόφηση.
Σαν αποτέλεσμα, αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, μειώνεται ο κορεσμός και επιβαρύνεται το μικροβίωμα του εντέρου, τα «καλά» βακτήρια που «κατοικούν» σε αυτό και από τα οποία εξαρτάται, όπως είπαμε, ως ένα μεγάλο βαθμό η καλή μας υγεία. Ολόκληρα, φρέσκα τρόφιμα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά.
Εστίαση στις φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, ενισχύοντας την κινητικότητά του, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Αυτές τους οι ιδιότητες, τις καθιστούν ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Θα τις βρείτε στα φρούτα, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Καλός ύπνος
Μια σταθερή- καλή ρουτίνα ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία και ευεξία.
Συγκεκριμένα ως προς το έντερο, ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των βακτηρίων του, συμβάλλοντας δυνητικά σε φλεγμονές και προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.
Στοχεύστε ιδανικά σε επτά με εννέα ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.
Μείωση του στρες
Παλαιότερη επιστημονική μελέτη είχε αποκαλύψει ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει περισσότερα από μια δυσφορία στο στομάχι. Οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το ψυχολογικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη συμπτωμάτων παρόμοιων με αυτών του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια πάθηση που περιλαμβάνει ένα σύνολο γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακό άλγος, κράμπες, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
«Ακούστε» το έντερό σας και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας όποτε ανησυχείτε για πεπτικά συμπτώματα. Ακόμα κι αν τα προβλήματα οφείλονται σε συνήθειες του τρόπου ζωής, εκείνος θα σας υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο για να επαναφέρετε το γαστρεντερικό σας σύστημα. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια σχετική νόσο, μόνο ο γαστρεντερολόγος σας μπορεί να σας κατευθύνει ως προς τη θεραπεία. Επομένως, θα πρέπει απαραίτητα να απευθυνθείτε σε εκείνον.
Πηγή: vita.gr