Εφτασε το τέλος για την αλλαγή της ώρας;

Δημοσιεύτηκε στις 18/09/2020 09:42

Εφτασε το τέλος για την αλλαγή της ώρας;

Πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, αλλάζουν τα ρολόγια τους δύο φορές το χρόνο. Αλλά επιστήμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Υπνου ζητούν να τερματιστεί αυτή η πρακτική, λέγοντας ότι προκαλεί διαταραχές στους κιρκαδικούς ρυθμούς (σ.σ. βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου).

Ο διαταραγμένος ύπνος σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, από άγχος έως εγκεφαλικά. Ανάλογα με το πού βρίσκεται κανείς στον κόσμο, η ημερήσια δόση του ηλιακού φωτός αλλάζει. Η αντιστάθμιση αυτής της αλλαγής, περιστρέφοντας τα ρολόγια προς τα πίσω ή προς τα εμπρός, είναι κοινή σε πολλές χώρες – αλλά θα μπορούσε να βλάψει τα πρότυπα ύπνου των ανθρώπων;

Ο κύκλος ύπνου/αφύπνισης του ανθρώπινου σώματος προκαλείται από την έκθεση στο φως και ιδιαίτερα το φως της ημέρας. Αλλά ένα από τα αποτελέσματα της θερινής ώρας είναι ότι το πρώτο μέρος της ημέρας είναι πιο σκοτεινό από το συνηθισμένο, ενώ το τέλος της ημέρας παραμένει φωτεινότερο για περισσότερη ώρα.Επιστήμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Υπνου (AASM) προειδοποιούν ότι η προσαρμογή έρχεται σε αντίθεση με τους φυσικούς κιρκαδικούς ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος και θέλουν αυτή η πρακτική να καταργηθεί.


Υπέρ της κατάργησης
Δύο φορές το χρόνο, τα ρολόγια σε περίπου 70 χώρες αλλάζουν κατά μία ώρα – μπροστά την άνοιξη και πίσω το φθινόπωρο. Οι περισσότερες από τις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου έχουν υιοθετήσει τη θερινή ώρα, με εξαίρεση την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία, καθώς και την πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ.Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, προειδοποιεί η AASM. «Υπάρχουν άφθονα στοιχεία για τις αρνητικές, βραχυπρόθεσμες συνέπειες της ετήσιας αλλαγής σε θερινή ώρα την άνοιξη», λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης, Δρ. Κανάν Ραμάρ.

Ωστόσο, το 2018 μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε ότι το 84% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν υπέρ της εγκατάλειψης των αλλαγών στο ρολόι. Σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο.

Το ποσοστό των Ευρωπαίων που θέλουν να καταργηθεί η θερινή ώρα, ανά χώρα. Οι Ελληνες είναι οι τελευταίοι στην Ε.Ε. που επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Περισσότερο κακό παρά καλό

Την ίδια ώρα, το Αμερικανικό Ιδρυμα Υπνου εκτιμά ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν κοιμάται αρκετά. Και ενώ τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα με τον ύπνο μπορεί να μην φαίνονται σοβαρά, μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβή. Το αυξημένο στρες, οι διαταραχές της διάθεσης και η απώλεια μνήμης σχετίζονται με μέτρια στέρηση ύπνου. Εάν το πρόβλημα παραμείνει, μπορεί να προκαλέσει ακόμη πιο βαριές συνέπειες, οδηγώντας ακόμη και σε υπέρταση ή καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ιατρική Ενωση (American Medical Association) βρήκε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του διαταραγμένου ύπνου και της συχνότητας εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε ηλικιωμένους άνδρες.

Οι υποστηρικτές της θερινής ώρας, από την άλλη, λένε ότι σώζει ζωές και ενέργεια και βοηθά στην πρόληψη του εγκλήματος. Οι αρχές στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και της Φλόριντα των ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν υιοθετήσει τη θερινή ώρα, καθ ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Το AASM, εν τω μεταξύ, πιστεύει ότι οι χώρες πρέπει να έχουν μια στάνταρ ώρα όλο τον χρόνο. «Η μόνιμη, τυπική ώρα όλο το χρόνο είναι η καλύτερη επιλογή για να ταιριάζει περισσότερο με τον κιρκαδικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Η θερινή ώρα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερο σκοτάδι το πρωί και περισσότερο φως το βράδυ, διαταράσσοντας τον φυσικό ρυθμό του σώματος» καταλήγει.

https://www.cna.gr/