Αυτό το «κάτι» που θέλω: Πώς θα καταλάβετε τι λείπει από τη σχέση σας
Αν είστε σε μακροχρόνια σχέση, ίσως έχετε αρχίσει να αισθάνεστε ότι η σπίθα έχει χαθεί. Βρείτε τι είναι αυτό που λείπει για να είστε καλύτερα από ποτέ!
Από τη στιγμή που το πρώτο ραντεβού μετατρέπεται σε μια ιστορία που διηγούμαστε στους νέους μας φίλους και το πάθος των πρώτων ημερών αντικαθίσταται από τη συντροφικότητα, μαζί με την ασφάλεια και τη σιγουριά συνήθως αρχίζουμε να αισθανόμαστε και ότι κάτι λείπει από τη σχέση μας. Κάποιες φορές τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Ο σύντροφός μας παραείναι κλειστός ή ίσως το σεξ έχει γίνει πλέον υπερβολικά προβλέψιμο. Συχνά, όμως, αυτή η αίσθηση του ανικανοποίητου είναι τόσο αόριστη, ώστε να είναι πολύ βολικό να την βάλουμε «κάτω από το χαλί» και να προσποιηθούμε πως όλα πηγαίνουν καλά. Δυστυχώς, αυτό συνήθως κάνει τα πράγματα χειρότερα και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην ανία και τον χωρισμό. Πώς όμως θα εντοπίσετε το πρόβλημα;
Χαλαρώστε
Αν εστιάσετε στο ότι η σχέση σας δεν χαρακτηρίζεται από την ίδια ζωντάνια, το άγχος θα σας αποτρέπει από το να απολαμβάνετε τις ωραίες στιγμές, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Κάντε μία έκπληξη στο σύντροφό σας ή κανονίστε μία απόδραση μαζί. Η ηρεμία ενός Σαββατοκύριακου στη φύση ίσως είναι αρκετή για να ξυπνήσει τον ενθουσιασμό που έχει χαθεί.
Συζητήστε το
Κατά πάσα πιθανότητα μοιράζεστε και οι δύο το ίδιο συναίσθημα. Μιλήστε του με ηρεμία και ειλικρίνεια και ζητήστε τη γνώμη του. Δεν αποκλείεται να ανακαλύψετε ότι το πρόβλημα δεν προκύπτει από την ίδια τη σχέση αλλά από κάποια αγωνία που καταλαμβάνει τη σκέψη του και φορτίζει την ατμόσφαιρα με αρνητικά συναισθήματα. Η υγιής επικοινωνία θα σας βοηθήσει να βγείτε από αυτό πιο δυνατοί από αυτή την κατάσταση.
Γράψτε
Κάντε μία λίστα από τα πράγματα που χρειάζεστε για να είστε ευτυχισμένη σε μία σχέση. Έπειτα σκεφτείτε ποια είναι εκείνα που δεν εκπληρώνονται στην παρούσα χρονική στιγμή. Περιορίστε τις δικαιολογίες και τα «ναι μεν, αλλά…» στο ελάχιστο.
Ζητήστε μια δεύτερη γνώμη
Οι φίλοι μας πολλές φορές βλέπουν πιο καθαρά τα πράγματα από ό,τι εμείς, καθώς δεν εμπλέκονται εξίσου συναισθηματικά. Πείτε τους πώς νιώθετε και ίσως σας ξαφνιάσουν με τις παρατηρήσεις τους.
Ενεργοποιηθείτε
Μετά από κάποια χρόνια σχέσης, συνήθως οι κοινές δραστηριότητες περιορίζονται στην παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών στον καναπέ του σπιτιού. Θυμηθείτε τι κάνατε για να διασκεδάσετε μαζί τον πρώτο καιρό, αναλογιστείτε ποιες κοινές στιγμές σας έχουν λείψει και προτείνετε την επαναφορά τους.
Χρησιμοποιήστε τη ζήλια
Σίγουρα υπάρχουν φορές που βλέπετε άλλα ζευγάρια και σκέφτεστε ότι θα θέλατε να βρίσκεστε στη θέση τους. Αντί να «θάβετε» αυτά τα συναισθήματα θεωρώντας τα τοξικά, αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας τα προκαλεί και διεκδικήστε το από τη δική σας σχέση.
Κρατήστε ισορροπίες
Πόσο ισότιμη είναι η σχέση σας; Ακόμη και αν με την πρώτη ματιά τα πράγματα δείχνουν αρκετά ισορροπημένα, ίσως αισθάνεστε πως σε κάποια θέματα το βάρος πέφτει κυρίως επάνω σας, γεγονός που μακροπρόθεσμα σας φθείρει. Αν διαπιστώσετε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, εκφράστε το στον σύντροφό σας και προσπαθήστε να βρείτε λύσεις από κοινού, αποφεύγοντας διατυπώσεις που θυμίζουν κατηγορητήριο. Άλλωστε, δεν αποκλείεται να αισθάνεται το ίδιο για κάποιες άλλες πτυχές της κοινής σας ζωής.
Ακούστε το ένστικτό σας
Στην πραγματικότητα, σίγουρα ξέρετε ήδη ποιο είναι το πρόβλημα. Το πιθανότερο είναι ότι απλώς το αγνοείτε γιατί σας δημιουργεί άγχος ή τύψεις. Προσπαθήστε να ακούσετε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας και όλα θα πάνε καλά.