10+1 σειρές που μεγάλωσαν τα παιδιά των 80s και των 90s
Οι παιδικές σειρές που προβλήθηκαν στην ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του 80 και του 90, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία ιδιαίτερα για εκείνους που μεγάλωσαν μέσα σε αυτές.
Κινούμενα σχέδια και εκπομπές, εκείνης της εποχής με διαφορετική αισθητική και άποψη, όσο ρετρό κι αν φαίνονται σήμερα στα μάτια των Millenials ή της Γενιάς Ζ , διαμόρφωσαν την pop κουλτούρα των δύο δεκαετιών, που έβαλαν τα θεμέλια της άνοιξης που ακολούθησε στον τομέα της επικοινωνίας, των τεχνολογιών και της ψυχαγωγίας.
Αν λοιπόν μεγαλώσατε κάπου εκεί ανάμεσα στα 80s και τα 90s, λογικά ξυπνούσατε το πρωί κατά τις 8 για ένα γεμάτο πεντάωρο με παιδικά, γάλα και κορνφλέιξ.
Οι παρακάτω σειρές, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες που προβάλλονταν από την ιδιωτική και δημόσια τηλεόραση, είναι ορισμένες από αυτές που αγαπήσαμε περισσότερο.
1. Φρουτοπία
«Είναι μία, μόνο μία, η Ονειρεμένη Φρου-το-πία» ακουγόταν από τις τηλεοράσεις και όλα τα παιδιά έτρεχαν να παρακολουθήσουν την εξελίξεις στο μυστηρίο της εξαφάνισης του μανάβη του Μανώλη από τον δαιμόνιο ρεπόρτερ Πίκο Απίκο απεσταλμένο της εφημερίδας «Τρέχα Γύρευε».
Η «Φρουτοπία» μπορεί να έκανε πρεμιέρα στην τηλεόραση το 1985, ενθουσιάζοντας τους μικρούς τηλεθεατές, δύο όμως χρόνια πριν, το 1983 οι δημιουργοί της, ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκτιστσογράφος Νίκος Μαρουλάκης σύστησαν τη «Φρουτοπία» ως σειρά κόμικ η οποία ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους με 50 τεύχη.
Πολλοί γνωστοί έλληνες ηθοποιοί δάνεισαν τις φωνές τους στους ήρωες της τηλεοπτικής μεταφοράς της Φρουτοπίας, μεταξύ των οποίων και οι Δημήτρης Πιατάς, ο Δάνης Κατρανίδης, η Ντίνα Κώνστα, η Βάσια Τριφύλλη, η Άννα Παναγιωτοπούλου και ο Παύλος Χαϊκάλης.
2. Του Κουτιού τα Παραμύθια
«Άνοιξε αυτό το κουτί, παραμύθι να ακουστεί. Η φαντασία σου και η μουσική μας, σε ταξιδεύουν στα πέρατα της γης».
Ακόμα μία περίπτωση τίτλων έναρξης που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στον σκληρό δίσκο κάθε 30something. Στην σειρά που προβλήθηκε από την ΕΡΤ από το 1987 έως το 1988, πρωταγωνιστεί ένα μικρό κορίτσι, η Παρασκευούλα (Παρασκευή Γεωργιάδου), το οποίο είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της ένα μεγάλο κουτί.
Μέσα σε αυτό υπήρχε ένας μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια, με τον Ρούχλα (Παύλος Κοντογιαννίδης), τον Φιόγκο (Φαίδων Σοφιανός), τον Σεβαστιανό (Παύλος Χαϊκάλης) και την Μελιά (Ήβη Σοφιανού), να γίνονται οι αφηγητές ιστοριών από τα πέρατα της γης.
3. Νιλς Χόλγκερσον
Μια σειρά κινουμένων σχεδίων που αγάπησαν πολλά παιδιά τη δεκαετία του ’80. «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» ήταν βασισμένο στο βιβλίο φαντασίας της Σουηδέζας συγγραφέα, Σέλμα Λάγκερλεφ.
Η σειρά, ιαπωνικής παραγωγής, γυρίστηκε το 1980 και παίχτηκε για πρώτη φορά στην ελληνική κρατική τηλεόραση από το 1983 μέχρι το 1984, παρουσιάζοντας σε 52 ημίωρα επεισόδια την ιστορία του μικρού Νιλς Χόλγκερσον, που γύρισε τον κόσμο πάνω σε μια χήνα.
Στη σειρά παρακολουθούμε τον Νιλς Χόλγκερσον, ένα τεμπέλικο 14χρονο αγόρι, που ζούσε σε ένα αγρόκτημα με τους φτωχούς γονείς του, βασανίζοντας ζώα και δοκιμάζοντας την υπομονή των ανθρώπων.
Τα ζώα της φάρμας οργανώνονται και ετοιμάζουν την εκδίκησή τους, μία χήνα γίνεται ο bodyguard του Νιλς και έτσι οι δυο τους πετούν μακρυά ξεκινώντας το θαυμαστό ταξίδι που μεταμόρφωσε τελικά τον κακομαθημένο Νιλς σε οικολόγο-πράσινο.
Το παραμύθι «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» είχε δημοσιευτεί στις αρχές του 20ου αιώνα και η συγγραφέας του Σέλμα Λάγκερλεφ βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909.
4. Κάντυ Κάντυ
Αν ήσασταν παιδιά τη δεκαετία του 80, έχει φτάσει πια η ώρα να παραδεχτείτε ότι έχετε κλάψει κι εσείς μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας Κάντυ Κάντυ.
Η Κάντυ Κάντυ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1975 σε μια νουβέλα της Γιαπωνέζας συγγραφέα Κέικο Νάγκιτα υπό το ψευδώνυμο Κιόκο Μιζούκι.
Όταν η Μιζούκι συνεργάστηκε με την εικονογράφο manga, Γιούμικο Ιγκαράσι, το ιαπωνικό περιοδικό Nakayoshi έδειξε ενδιαφέρον για την Κάντυ Κάντυ, με το manga να εμφανίζεται στο περιοδικό για τέσσερα χρόνια. Το manga κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από το 1986 μέχρι το 1989.
Fun fuct: To manga ήρθε στη χώρα μας από την Ιταλία και δεν είναι το αυθεντικό γιαπωνέζικο, με τους Ιταλούς να αλλάζουν αρκετά τόσο στην ιστορία όσο και στη μορφή του. Το φαινόμενο Κάντυ Κάντυ συνεχίστηκε όμως και στην μικρή οθόνη.
Το manga έγινε σειρά anime και κάπως έτσι έφτασε και στην ελληνική τηλεόραση. Η Κάντυ Κάντυ προβλήθηκε από την ΕΡΤ από το 1984 μέχρι το 1987, γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία, και αποκτώντας θαυμαστές από το παιδικό και το ενήλικο κοινό. Που έκλαψαν. Πολύ.
5. Μικρό μου Πόνυ
Η σειρά κινουμένων σχεδίων που έγινε αιτία για να ξεκινήσει κάπου στα τέλη του ’80 συλλογή με πολύχρωμα κουκλάκια πόνυ, κάθε παιδί που σεβόταν τον εαυτό του.
Ουράνια τόξα, ψυχεδέλεια με πανέμορφα πόνυ, αρμονία, αγάπη και γενικά possitive vibes, χαρακτήρισαν τη σειρά με την επίσης αλησμόνητη επιτυχία:
«Μικρό μου πόνυ, μικρό μου πόνυ ήρθε η άνοιξη ξανά. Μικρό μου πόνυ, μικρό μου πόνυ, γλύκαναν τα δειλινά Πάει το χιόνι! Πάει το χιόνι! Λιώνει στα βουνά. Μικρό μου πόνυ, μικρό μου πόνυ! Άνοιξη ήρθε ξανά».
6. Στρουμφάκια
Μία από τις πιο αγαπημένες σειρές κινουμένων σχεδίων στη δεκαετία του 80, ήταν φυσικά και τα Στρουμφάκια.
Μια φανταστική κοινότητα από μικροσκοπικά, χαριτωμένα, μπλε ανθρωπάκια που ζούσαν στο Στρουμφοχωριό, υπό το άγρυπνο βλέμμα και την πατρική αγκαλιά του Μπαρμπαστρουμφ, αντιμετωπίζοντας κάθε τόσο τον κακό της υπόθεσης, Δρακουμέλ.
270 επεισόδια, σε μία σειρά που απέσπασε πολλά βραβεία Emmy, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή ιστορία των Smurfs του Βέγλου στρουμφομπαμπά τους, του καρτουνίστα Πιερ Καλιφόρ, γνωστού με το ψευδώνυμο Peyo.
7. Τα Αρκουδάκια της Αγάπης
Τα «Αρκουδάκια της Αγάπης (The Care Bears) ή (Les Bisounours) είναι μια σειρά κινουμένων σχεδίων καναδικής παραγωγής που βασίζεται στην αντίστοιχη σειρά παιχνιδιών και προβλήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση τον Σεπτέμβριο του 1985 και συνέχισε μέχρι και τον Μαρτίο του 1987.
Μέσα σε 98 επεισόδια των 25 λεπτών παρακολουθούμε «Τα Αρκουδάκια της Αγάπης» που ζουν σε ένα μαγικό μέρος πάνω στα σύννεφα, να γυρνάνε τον κόσμο μαζί με τους φίλους τους και βοηθάνε όποιον έχει ανάγκη.
Γενικά τα «Αρκουδάκια της Αγάπης» ήταν ίσως ό,τι πιο γλυκό, χαριτωμένο και αγαπησιάρικο, έχει υπάρξει ποτέ σε κινούμενο σχέδιο.
8. Φλίνστοουνς
Η σειρά κινουμένων σχεδίων «Φλίνστοουνς» ήταν η πρώτη αμερικανική σειρά που προβλήθηκε βράδυ και έκανε τεράστια επιτυχία.
Πρωταγωνιστής ήταν ο Φρεντ Φλίνστoουν, ο οποίος ήταν παντρεμένος με τη Βίλμα και είχαν μια κόρη, τη Σταλίτσα.
Ο Μπάρνι και η Μπέτυ ήταν οι καλύτεροι φίλοι τους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά και υιοθέτησαν τον Μπαμ-Μπαμ.
Οι χαρακτήρες ζούσαν στην παλαιολιθική εποχή αλλά μπορούσαν να κάνουν ό,τι οι σημερινοί άνθρωποι. Στην ουσία η σειρά, είχε ενσωματώσει με χιούμορ στοιχεία της σύγχρονης εποχής στην παλαιολιθική. Αν και στην Ελλάδα το πρωτοείδαμε στα 80s, η σειρά έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου 1960.
9. Thundercats
«Θάντερ… Θάντερ… Θάντερκατς». Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μεγάλωσε με τηλεόραση στο σπίτι του στα 80s και τα 90s και να μην ξέρει τα λόγια από το τραγούδι τίτλων των «Thudercats».
Τα αιλουροειδή με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, από τον πλανήτη Θαντέρα, όταν ξεκίνησαν το ταξίδι τους με προορισμό την Τρίτη Γη, απευθύνονταν σε ενήλικο κοινό, καθώς η πρώτη προβολή τους στην τηλεόραση έγινε στη βραδινή ζώνη.
Τελικά οι περιπέτειες του Τζάνκα, της Τσιτάρα, του Τάιγκρα, του Πάνθρο και η δύναμη του Μάμρα κατέκτησαν τα ανήλικα μέλη των οικογενειών, που παρακολουθούσαν ανελλιπώς κάθε επεισόδιο της θρυλικής πια σειράς κινουμένων σχεδίων.
10. Teenage Mutant Ninja Turtles a.k.a Τα Χελωνονιντζάκια
Αν μεγαλώσατε στα 90s, σίγουρα κάποιος σας έχει ρωτήσει ποιο είναι το αγαπημένο σας Χελωνονιτζάκι.
Ο Λεονάρντο, ο Μικελάντελο, ο Ραφαέλ και ο Ντονατέλο είναι μεταλλαγμένες χελώνες που πολεμούν ασήμαντους εγκληματίες, δαιμονικούς μεγαλομανείς και εξωγήινους εισβολείς, παραμένοντας απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία. Α! Και λατρεύουν την πίτσα!
+1. Disney Club
Last but not least το Disney Club. Κάθε παιδί των 90s ήθελε να βρεθεί στο πλατό του Disney Club και να παίξει στο πλευρό της Καρολίνας και του Λυκούργου.
Κάθε Σαββατοκύριακο το βιολογικό ξυπνητήρι κάθε παιδιού λειτουργούσε με θαυμαστή ακρίβεια, προκειμένου να στηθεί μπροστά από την τηλεόραση για να δει στο Mega την αγαπημένη του παιδική σειρά που είχε λίγο από όλα: κλασικά κινούμενα σχέδια, πιο σκοτεινά καρτούν όπως τα Gargoyle, αλλά και διαγωνισμούς και παιχνίδια.