Ζ.Δοξαστάκης για Λατομείο Ανωπόλεως: «Δεν θα επιτρέψουμε 180 φορτηγά με μπάζα να διασχίζουν κάθε ημέρα τις τουριστικές περιοχές Κοκκίνη και Γουβών»
Στις αντιδράσεις από πλευράς Δήμου και Τοπικής Κοινωνίας σε ότι αφορά τη νέα δραστηριότητα στο Λατομείο Ανώπολης, αναφέρθηκε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης.
Για την επαναλειτουργία της αδειοδότησης του χώρου του λατομείου της Ανώπολης ως εργοστάσιο ανακύκλωσης φερτών υλικών και τον αναβρασμό των κατοίκων της περιοχής ο κ. Δοξαστάκης ανέφερε: «Εμμέσως επιδιώκεται ίσως η επαναλειτουργία του λατομείου Γουρνών στην Ανώπολη. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε όλοι είναι ότι εδώ και 40- 50 χρόνια η περιουσία αυτή επιβαρύνθηκε τα μέγιστα από αυτή τη δραστηριότητα. Είναι ένας χώρος μοναστηριακός, όχι όλος, αλλά υπάρχει και η δημοτική περιουσία, η οποία εν τοις πράγμασι έχει καταληφθεί και αυτή ακριβώς τη σύμβαση που υπήρχε παλαιότερα, τώρα η Σύνοδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, η ενορία της Ανωπόλεως, αναβίωσε αυτή τη σύμβαση για α 2-3 χρόνια, με αποτέλεσμα να βρεθούμε προ εκπλήξεως, γιατί οι επιχειρηματίες βεβαίως πολύ καλά πράττουν στα πλαίσια του Συντάγματος, θέλουν να αναπτύξουν τη δραστηριότητα ανακύκλωσης υλικών, κατεδαφίσεων και οικοδομικών υλικών, προκειμένου να κάνουν την ανακύκλωση. Το ζήτημα αφενός έχει να κάνει με αυτό καθαυτό το λατομείο και την ενδεχόμενη επαναλειτουργία του, αλλά αυτή η δραστηριότητα προκειμένου να λειτουργήσει, απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις και προδιαγραφές. Η περιβαλλοντική μελέτη που έχει κατατεθεί και ζητείται η αδειοδότηση για το χώρο, αναφέρει, ότι περίπου 180 φορτηγά αυτοκίνητα θα οδηγούνται ανά ημέρα στο χώρο θα διέρχονται μέσα από μια πυκνοδομημένη περιοχή κοκκίνη γούρνες με μικρής διατομής, οδικό δίκτυο με μοναδικές συνδέσεις και χωρίς σύνδεση στον ΒΟΑΚ, κι αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι η επιβάρυνση και το κυκλοφοριακό κομφούζιο, το οποίο θα δημιουργήσει αυτή η δραστηριότητα. Εμείς λοιπόν, μετά από συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς προχωρήσαμε σε μια ομόφωνη απόφαση, μη έγκρισης και μη απόδοσης αυτής της προτεινόμενης δραστηριότητας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, έχει η έχει αποστείλει και στην περιφέρεια Κρήτης για γνωμοδότηση στο σχετικό φάκελο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση γνωμοδότησης, ανέβαλε το θέμα και έγινε μια επιτόπια αυτοψία στο χώρο προκειμένου να έχουν μια εικόνα και να διαμορφώσουν ιδία αντίληψη για την πρόταση αυτή τη δραστηριότητα, η οποία επιχειρείται να λειτουργήσει στο χώρο.»
Για την δικαιοδοσία της έκτασης και αν αυτή ανήκει στη Μονή της Ανώπολης, ο κ. Δοξαστάκης απαντά: «Ένα μεγάλο τμήμα ναι , εμπλέκεται όμως μέσα και η ιδιοκτησία η δική μας, άρα αμέσως εμείς θα ζητήσουμε την εμπλοκή, την αναστολή με κάποιο ένδικο μέσον, εφόσον συνεχίζει να υπάρχει διαφωνία.»
Για το αν οι εκκλησιαστικοί Παράγοντες της Ανώπολης, ήρθαν σε διαβούλευση με το δήμο πριν προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση ο κ. Δοξαστάκης, αναφέρει πως: «Όχι καθόλου. Δεν ήμουν εγώ στα πράγματα τότε, αλλά από το φάκελο προκύπτει ότι δεν έχει.»
Για το που υπάγεται η Μονή ο κ. Δοξαστάκης σημειώνει πως: «Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης.»
Για το πως αποδέχεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και η Ιερα Αρχιεπισκοπή Κρήτης να αποδέχεται στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, να προχωρά σε κινήσεις, χωρίς τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, χωρίς τη διαβούλευση έστω με το δήμο Χερσονήσου, ο κ. Δοξαστάκης σημειώνει: «Εμείς, πιδιώξουμε συνάντηση με την ενορία και με την Αρχιεπισκοπή. Μάλιστα, αύριο το πρωί προτίθεμαι να μιλήσω με τον Πρωτοσύγκελλο επειδή απουσιάζει ο σεβασμιώτατος, θα δούμε ποια είναι τα δεδομένα. Έχουμε ήδη ζητήσει να δούμε τα μισθωτήρια κι όλα τα σχετικά έγγραφα που διενεργήθηκε ο διαγωνισμός, ούτως ώστε, στη συνέχεια, εφόσον δεν καταλήξουμε σε κάποια συμβιβαστική λύση, το κομμάτι που θεωρούμε ότι είναι ιδιοκτησία μας, να το διαφυλάξουμε και βεβαίως αν συνεχίσει η αποκεντρωμένη να γνωμοδοτήσει θετικά για την πρόταση, ασφαλώς και θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα, ιδιαίτερα προσφυγής προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.»
Για το ποιος δίνει την άδεια, ο κ, Δοξαστάκης αναφέρει: «Στο δημοτικό συμβούλιο εκφράζουμε γνώμη, στην Περιφέρεια το ίδιο, χωρίς να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα η γνώμη η δική μας και άλλων φορέων και στο τέλος η Αποκεντρωμένη, εκδίδει θετικά ή αρνητικά την απόφασή της. Το πρώτο βήμα που έχει γίνει και το μοναδικό μέχρι στιγμής είναι, η αδειοδότηση ως προς το να ξεκινήσει η διαδικασία εξασφάλισης της άδειας, από τη Μονή που έχει το μεγαλύτερο μέρος της άδειας της έκτασης. Από κει και πέρα ,έχει συγκροτηθεί ο φάκελος αφού συναίνεσε η Μονή στο να παραχωρήσει την έκταση κι έχει κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ζητείται η έγκριση της δραστηριότητας που αναφέραμε πριν.»
Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να πατήσει πάνω σε αυτή την αναγκαιότητα η αποκεντρωμένη διοίκηση εφόσον δίδεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας και ανακύκλωσης των μπαζών που δεν υπάρχει σε όλο το Νομό Ηρακλείου και να καλυφθεί το θέμα για όλο το νομό μέσα και στο πλαίσιο των διατάξεων που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εναρμονιστούμε ο κ. Δοξαστάκης σημειώνει πως: «Ακριβώς υπάρχει επιταγή, θα έλεγα . Υποχρέωση της πολιτείας και των φορέων της να αναπτύξουν και αυτή τη γραμμή ανακύκλωσης που είναι πολύ σημαντική. Από την άλλη πλευρά όμως, η όποια δραστηριότητα πρέπει να διαλαμβάνει και να εξασφαλίσει κάποιες προϋποθέσεις. Το έργο, να είναι βιώσιμο όχι μόνο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει αυτό πρόφαση, διότι σας επαναλαμβάνω κάτω από μια γέφυρα η οποία δεν πληροί τις προϋποθέσεις να διέρχονται τόσα φορτηγά και σε αριθμό και μέσα από αυτό το δίκτυο, θα υπάρξει αδιέξοδη κατάσταση. Εμείς με κάθε τρόπο θα ασκήσουμε με όλα τα ένδικα μέσα να διασφαλίσουμε το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών μας και τη φυσιογνωμία της περιοχής.»
Σε ότι αφορά το γιατί δεν έχει απόκατασταθεί ο χώρος, από το 2012 μέχρι σήμερα, ο κ. Δοξαστάκης αναφέρει: «Δόθηκε μια μεταβατικής περιόδος από το 2012 που εξεδόθη απόφαση του Υπουργού Επικρατείας για το κλείσιμο του λατομείου, αποσύρει να αξιοποιήσει, να εκμεταλλευτεί όσα υλικά είχαν τότε ως μέτωπο εξορυχθεί για να μπορέσουν να τα διαυθέσουν. Αυτό που έγινε ήταν αποκατάσταση με σχετική δεντροφύτευση. Αυτή η αποκατάσταση που έχει γίνει αν επιτραπεί η δραστηριότητα αυτή το πολύ σε ένα μήνα θα έχει καταστραφεί. Άρα δεν μιλάμε για αποκατάσταση, αλλά για μια έντεχνη εισδοχή στο χώρο για να μπορέσουν να εγκαταστήσουν αδειοδοτήσουν αυτή τη γραμμή ανακύκλωσης, δραστηριότητας που επιθυμούν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.»