Υπόθεση “Αγίας Σκέπης”: Επανέρχεται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης
Με την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση θα δικαστούν τελικά οι κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση του Γηροκομείου της Αγίας Σκέπης στα Χανιά, όπου τον Απρίλιο του 2021 διαπιστώθηκε σωρεία θανάτων ηλικιωμένων, σοκάροντας την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Αρειος Πάγος αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Χανίων με το οποίο είχε αφαιρεθεί η συγκεκριμένη κατηγορία από το κατηγορητήριο. Στη δικογραφία έχουν περιληφθεί (μόνο) 32 υποθέσεις θανάτων ηλικιωμένων για τους οποίους «δέθηκαν» κατηγορίες, ενώ από την έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε πως σε διάστημα 6 χρόνων (2015-2021) πέθαναν τουλάχιστον 293(!) ηλικιωμένοι.
Οι αρχικές κατηγορίες αφορούσαν τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (για τις δύο ιδιοκτήτριες, 70 και 45 ετών σήμερα, και για τον 52χρονο γιατρό της μονάδας ο οποίος υπέγραφε τα πανομοιότυπα πιστοποιητικά θανάτου). Στους υπόλοιπους τρεις (ψυχίατρο και δύο νοσηλεύτριες) απαγγέλθηκε η κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Επιπρόσθετα, και στους έξι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως.
Τον περασμένο Ιούλιο οι κατηγορούμενοι διά των συνηγόρων τους πέτυχαν να εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Χανίων με το οποίο αφαιρέθηκε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο, μετά από αίτηση αναίρεσης που ασκήθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων στον Αρειο Πάγο, το βούλευμα αυτό κατέπεσε. Πλέον με την απόφαση 33/09-01-2024 Α.Π., αναιρείται το βούλευμα, απορρίπτονται οι σχετικές εφέσεις των κατηγορουμένων και η υπόθεση παραπέμπεται σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Το ιστορικό
Οι έξι βασικοί κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο του 2022 και διατάχθηκε η προφυλάκισή τους. Ωστόσο, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, αποφυλακίστηκαν όλοι με περιοριστικούς όρους. Παρά τον σάλο, η άδεια του γηροκομείου δεν έχει ανακληθεί και λειτουργεί κανονικά με άλλο όνομα («ΕΥ ΖΗΝ Care»), αλλά με τους ίδιους ιδιοκτήτες. Αρμόδια για τον έλεγχο της λειτουργίας του είναι η Διεύθυνση Υγείας της Αντιπεριφέρειας Χανίων, στην οποία όμως υπηρετούν ακόμα υπάλληλοι που περιλαμβάνονται στην ευρύτερη λίστα ακόμα 29 κατηγορουμένων (εκτός των έξι) που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Από αυτούς οι 12 είναι υπάλληλοι ή και προϊστάμενοι της Περιφέρειας Κρήτης στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και για «αρπαγή» ηλικιωμένων. Ενας μικρός αριθμός εξ αυτών έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν να ελέγχουν την ορθή λειτουργία των γηροκομείων όλου του νομού Χανίων.
Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός πως και στους δύο γιατρούς του γηροκομείου, τον παθολόγο και τον ψυχίατρο, που είχαν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν εκ νέου κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονίες, έχει επιτραπεί, μετά την αποφυλάκισή τους, να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα, με το αιτιολογικό (τουλάχιστον για τον παθολόγο) ότι, παρά τις βαρύτατες κατηγορίες, δεν έχει ελεγχθεί στο παρελθόν για πειθαρχικό παράπτωμα. Και για αυτό όμως υπάρχουν στοιχεία περί του αντιθέτου τα οποία έχει δημοσιοποιήσει στο παρελθόν ο Παύλος Πολάκης και αφορούν παράνομες συνταγογραφήσεις στις οποίες είχε εμπλακεί ο συγκεκριμένος γιατρός την περίοδο της θητείας του βουλευτή στο υπουργείο Υγείας.
Ο αντιπεριφερειάρχης
Κομβικό ρόλο στην υπόθεση παίζει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει όχι μία, αλλά δύο διώξεις για παράβαση καθήκοντος ως προς το Γηροκομείο της Αγίας Σκέπης. Οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων (τόσο του νυν όσο και του πρώην αντιπεριφερειάρχη) περιγράφονται σε ξεχωριστή δικογραφία με πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Η πρώτη δίωξη, που ασκήθηκε το 2021 στους δύο αιρετούς, αφορούσε την ίδρυση και επέκταση της άδειας λειτουργίας του γηροκομείου ενώ υπήρχαν σοβαρότατες παραλείψεις ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ακόμα και πολεοδομικές παραβάσεις που φέρονται να παρέκαμψαν.
Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης (Απ. Βουλγαράκης) ελέγχεται για τη δική του θητεία (2017-2019), ενώ ο διάδοχός του Ν. Καλογερής για την περίοδο μέχρι το 2021, οπότε ήρθαν στο φως οι συνταρακτικές αποκαλύψεις. Και εκείνες οι διώξεις έγινε προσπάθεια να αναιρεθούν, πάλι με βούλευμα, το οποίο επίσης κατέπεσε στον Αρειο Πάγο. Τελικά, τον περασμένο Μάιο το δικαστήριο αποφάσισε πως η δίκη για τα πλημμελήματα θα γίνει μετά την κύρια δίκη για τα κακουργήματα.
Ο Νίκος Καλογερής παραμένει αντιπεριφερειάρχης Χανίων (επανεκλέχθηκε με την παράταξη Αρναουτάκη και με στήριξη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές), ενώ και το γηροκομείο παραμένει εν λειτουργία. Προ ημερών (3/1/24) η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης άσκησε και νέα, δεύτερη δίωξη εις βάρος του, πάλι με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αυτή τη φορά για την περίοδο από τον Μάιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά την οποία, παρά το πλήθος των θανάτων και των σοκαριστικών στοιχείων που αποκαλύπτονταν, δεν εξέδωσε, ως όφειλε, απόφαση σφράγισης ή διακοπής λειτουργίας της μονάδας. Την ίδια στιγμή, πειθαρχικό έλεγχο εναντίον του αντιπεριφερειάρχη προτείνει και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία μετά από ενδελεχή έλεγχο του ιστορικού και της λειτουργίας της Αγίας Σκέπης/ΕΥ ΖΗΝ Care, τον περασμένο Νοέμβριο, παρέδωσε έκθεση-καταπέλτη στις δικαστικές και διοικητικές αρχές.