Χρ. Σμυρλάκη μέλος του ΔΣ των εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: “Η αναγκαιότητα των μέσων προστασίας που όλοι υμνούν δεν υπάρχουν σε επάρκεια”
Η δήλωση της Σμυρλάκης Χρύσας, τεχνολόγου-ακτινολόγου και μέλους του ΔΣ των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, για την κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας που είναι πολύ δύσκολη, το ίδιο και στο ΠΑΓΝΗ που είναι νοσοκομείο αναφοράς.
Αναλυτικά όσα ανέφερε η κ. Σμυρλάκη:
«Η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι πολύ δύσκολη, το ίδιο και στο ΠΑΓΝΗ που είναι νοσοκομείο αναφοράς. Η πάγια έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μόνο τις λίγες επικουρικές, ούτε καν μόνιμες προσλήψεις της κυβέρνησης.
Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Η αναγκαιότητα των μέσων προστασίας, που όλοι υμνούν, δεν υπάρχουν σε επάρκεια. Μάσκες, γάντια, στολές υπάρχουν με το σταγονομετρο και όχι πάντα οι ενδεδειγμένες π.χ είναι οι απλές χειρουργικές μάσκες. Η χρόνια όμως έλλειψη υλικών έχει καλλιεργήσει και την αντίληψη ότι μπορούμε ως προσωπικό να κάνουμε οικονομία στα υλικά για να μας φτάσουν.
Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι, αντί για τις ενδεδειγμένες σακούλες, για την κάλυψη της ακτινογραφικής κασέτας χρησιμοποιούμε σακούλες σκουπιδιών, γεγονός που μπορεί να μας οδηγήσει σε επανάληψη της διαδικασίας και παραμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο μολυσμένο χώρο. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει να επιλέγουμε το ποιός θα μπει στη ΜΕΘ για να ζήσει, όπως στις γειτονικές μας χώρες, αλλά φτάνουμε στο σημείο να καλούμαστε να πάμε με την ίδια στολή σε περιστατικά που είναι υπό διερεύνηση για τον ιό κάτω από τη λογική των ελλείψεων.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για το τι κάνουμε στην έλλειψη γαντιών, στόλων, και αντισηπτικών μόνο απαράδεκτες μπορεί να είναι, καθώς «σε περίπτωση έλλειψης μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα (χειρισμοί υψηλού κινδύνου για μετάδοση του ιού Covid-19, όπως διασωλήνωση, βρογχοσκόπηση κα)», ενώ σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης γαντιών «προτείνεται η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή». Αυτά προτείνονται τη στιγμή που περίπου το 10% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί.
Για να νικήσουμε σε αυτή τη μάχη πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου, κατά προτεραιότητα της Παθολογικής, της Πνευμονολογικής Κλινικής, της Μονάδας Αντιμετώπισης Κορονοϊού, της ΜΕΘ και του ΤΕΠ. Να υπάρξει προμήθεια επαρκούς αριθμού ατομικών μέσων προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, είδη απολύμανσης κλπ.) που να καλύπτουν όχι τις ελάχιστες ανάγκες (πχ 1 μάσκα/βάρδια), αλλά τις πραγματικές με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.»