Χρ. Λιονής για έξαρση κρουσμάτων: «Να κάνουμε ότι πρέπει για να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή»

Δημοσιεύτηκε στις 22/11/2021 15:09

Χρ. Λιονής για έξαρση κρουσμάτων: «Να κάνουμε ότι πρέπει για να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή»

«Να κάνουμε ότι πρέπει για να διασφαλίσουμε τη ζωή είναι το μήνυμα που έπρεπε και πρέπει να έχουμε στο νου μας, κι όχι να ασχολούμαστε με τις δόσεις απαιτούνται για το τείχος ανοσίας», προτείνει ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Την ώρα που τα νοσοκομεία δοκιμάζονται και μαζί τους όλο το υγειονομικό προσωπικό, τώρα είναι η ώρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας η οποία θα πρέπει να αναλάβει δράση εκτιμά ο κ. Λιονής προτείνοντας:
1. Την υποδοχή όλων των κλήσεων ασθενών με συμπτώματα ή ύποπτα σημεία λοίμωξης. Η ανάπτυξη μιας τηλεφωνικής γραμμής σε επίπεδο περιφέρειας ή νομού (για τους νομούς με μεγάλα αστικά κέντρα) είναι υψηλής προτεραιότητας και είχε ξαναδιατυπωθεί στο πρώτο επιδημικό κύμα.
2. Ο άμεσος διαγνωστικός έλεγχος των περιπτώσεων αυτών με rapid test ή και μοριακό από όλες τις δομές ΠΦΥ σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
3. Η παρακολούθηση όλων των ασθενών με επιβεβαιωμένο test και ήπια συμπτώματα στο σπίτι από απόσταση ή με επίσκεψη κατά περίπτωση
4. Ο σχεδιασμός και η διενέργεια επαναλαμβανόμενων οροεπιδημιολογικών μελετών (μελέτες με αντισώματα) σε επιλεγμένες, με την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής, ομάδες προσώπων στρωματοποιημένων ως προς φύλο, ηλικία και δήμο που επισκέπτονται τακτικά τα ιατρεία των δομών για την παροχή ουσιαστικής πληροφορίας για την έκταση της επιδημίας στον πληθυσμό στις υγειονομικές διοικήσεις, στον ΕΟΠΥ και στις κεντρικές επιτροπές σχεδιασμού και απόφασης των μέτρων για την πανδημία.
5. Ο σχεδιασμός μαζί με τα περιφερειακά πανεπιστήμια, την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς δράσεων υγειονομικής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης επιλεγμένων οικογενειών που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, συμπεριλαμβάνοντας και τον τακτικό έλεγχο τους με rapid test και αντισώματα.
6. Το στρατηγικό σχεδιασμό σε επίπεδο περιφέρειας, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς, δράσεων και επικοινωνιακής τακτικής για την προώθηση του εμβολιασμού απέναντι στον COVID-19. Θα χρειασθεί συντονισμός, οργάνωση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα αναλάβει αυτό το έργο.
Ο κ. Λιονής, θεωρεί πως πρέπει να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι για να εμβολιαστούν και πως  το έργο δεν  θα είναι εύκολο,  είναι όμως μονόδρομος, απαιτεί συνέργεια και συντονισμένες δράσεις. Ας επιχειρήσουμε.

Όπως επισημαίνει: «Θα χρειαστεί, επίσης, ένα συνολικό σχέδιο προκειμένου οι επιμέρους παρεμβάσεις να μην είναι αποσπασματικές, αλλά να συναρθρώνονται σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Τέλος, τόσο το συνολικό σχέδιο όσο και οι επιμέρους διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε Περιφέρειας, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις επερχόμενες δημογραφικές αλλαγές και το μεταβαλλόμενο νοσολογικό πρότυπο.»

Μεταξύ άλλων σχολίασε την επιδημιολογική εικόνα των χωρών της Ευρώπης και των μέτρων που λαμβάνονται σε αυτές, επισημαίνοντας πως δεν χρειάζεται η Ελλάδα να ταυτίζεται με τα κράτη του βορρά όπως και γενικότερα τα κράτη του προτεσταντικού βορρά με εκείνα του ορθόδοξου νότου.

Ενώ εκτίμησε πως, η Κρήτη θα πάει καλύτερα από άλλες περιοχές στην Ελλάδα σε ότι αφορά την επιδημιολογική της εικόνα. Μάλιστα, απεύθυνε έκκληση να μην σταματήσουν οι εμβολιασμοί αλλά να συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς κι ειδικά στην ενδοχώρα του νησιού.

 

Ακούστε τον κ. Λιονή:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook