Χανιά: Παραγωγή πόσιμου νερού από εναλλακτικές πηγές

Δημοσιεύτηκε στις 03/08/2024 20:15

Χανιά: Παραγωγή πόσιμου νερού από εναλλακτικές πηγές

Ένα νέο ερευνητικό έργο ξεκίνησε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο της συνεχούς διερεύνησης εναλλακτικών βιώσιμων τεχνολογιών για την αφαλάτωση και επεξεργασία υγρών υψηλής αλατότητας και την παραγωγή καθαρού νερού από εναλλακτικές πηγές.

Το έργο χρηματοδοτείται από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ).

Αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση οχτώ πρότυπων συστημάτων ηλιακής αφαλάτωσης στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης για την επεξεργασία της άλμης, υποπροϊόν που προκύπτει από τη λειτουργία της αντίστροφης ώσμωσης, που διαθέτει η Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) – Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ).

 

Ο Κώστας Πατεράκης, γενικός διευθυντής της διαδημοτικής επιχείρησης διαχείρισης στέρεων αποβλήτων μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για αυτό το καινοτόμο σύστημα.

«Η ιδέα προέκυψε από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων των στραγγισμάτων που έχουμε στη μονάδα και στους χώρους υγειονομικής ταφής, όπου εκεί έχουμε βιολογικό καθαρισμό και λειτουργεί με καινοτόμο προηγμένο σύστημα αντίστροφης ώσμωσης, το οποίο καταναλώνει συμβατική ενέργεια. Στο μυαλό μας είχαμε πως θα αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια. Καταφέραμε να σχεδιάσουμε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει οκτώ μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, αλλά και νερού και έχουν ξεκινήσει την πιλοτική τους λειτουργία», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Πατεράκης, αναλύοντας πως θα λειτουργήσει το σύστημα, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη του.

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook