Xανιά: Αυστηρές οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους για την πανώλη των αιγοπροβάτων

Δημοσιεύτηκε στις 31/07/2024 14:36

Xανιά: Αυστηρές οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους για την πανώλη των αιγοπροβάτων

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων, γνωστοποιούνται τα παρακάτω σχετικά με την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών:

Σας γνωρίζουμε ότι από τις 11 Ιουλίου 2024, επιβεβαιώθηκαν κρούσματα Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών σε εκτροφές αιγοπροβάτων της Δ.Ε. Καλαμπάκας, Π.Ε. Τρικάλων. Έκτοτε έχουν επιβεβαιωθεί νέες εστίες και σε άλλες εκτροφές της Π.Ε. Τρικάλων όπως και στην Π.Ε. Λάρισας και προσφάτως στην Κορινθία και στον Ασπρόπυργο, ενώ η επιζωοτιολογική διερεύνηση από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα ζώα παρουσίασαν πυρετό, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), νεκρωτική στοματίτιδα με δυσοσμία, αναπνευστικά συμπτώματα, διάρροια και αποβολές στα έγκυα. Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η νόσος στην Ελλάδα – η οποία μέχρι σήμερα ήταν απαλλαγμένη της νόσου.

Η νόσος υπάρχει στην Τουρκία, στη Βουλγαρία και πρόσφατα στη Ρουμανία. Η εκτροφή στη Ρουμανία (περιοχή Tulcea) όπου επιβεβαιώθηκε η Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών αποτελεί σταθμό πάχυνσης αμνών με σκοπό τις εξαγωγές και το ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Λόγω των κρουσμάτων της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών, έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου, με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώντων αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια, αλλά και αιγοπρόβειων ζωικών – γαλακτοκομικών προϊόντων στις απαγορευμένες ζώνες.

Οι ιδιοκτήτες αιγοπροβάτων οφείλουν:
⦁ Να παρακολουθούν τα ζώα της εκτροφής τους και να απευθύνονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία για τυχόν ύποπτα περιστατικά.
⦁ Να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές:
⦁ Αποφυγή κατά το δυνατόν επαφής με άλλα κοπάδια, περιφράξεις.
⦁ Αποφυγή δανεισμού εργαλείων, ζώων ή αγροτικών μηχανημάτων και οχημάτων.
⦁ Καθαρισμοί – απολυμάνσεις εγκαταστάσεων, βυτιοφόρων οχημάτων γάλακτος.
⦁ Απολυμαντική τάφρος εισόδου και απολύμανση υποδημάτων.
⦁ Απεντομώσεις, μυοκτονίες, εξωπαρασιτώσεις.
⦁ Χώρος απομόνωσης νεοεισαχθέντων ζώων για 21 ημέρες.
⦁ Χώρος απομόνωσης ασθενών ζώων.
⦁ Να εφαρμόζουν αυστηρά την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τις μετακινήσεις των αιγοπροβάτων (αγορά, πώληση, σφαγή με υγειονομικά έγγραφα). Ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για την πρόθεση τους να αγοράσουν, πουλήσουν ή αποστείλουν για σφαγή αιγοπρόβατα.

Οι υπεύθυνοι των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων θα πρέπει:
⦁ Να είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν ύποπτα περιστατικά και να ενημερώσουν άμεσα την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
⦁ Να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στην σφαγειοτεχνική εγκατάσταση τους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους καθαρισμούς και τις απολυμάνσεις των χώρων αλλά και των οχημάτων που εισέρχονται σε αυτήν. Να υπάρχει απολυμαντική τάφρος στην είσοδο και έξοδο της εγκατάστασης.
⦁ Να παραλαμβάνουν ζώα με τα συνοδευτικά έγγραφα τους και την προβλεπόμενη σήμανση.

Οι εγκαταστάσεις μεταποίησης αιγοπρόβειου (τυροκομεία) γάλακτος θα πρέπει:
⦁ Να παραλαμβάνουν γάλα από εκτροφές αιγοπροβάτων στις οποίες δεν υφίστανται περιοριστικά μέτρα ως προς την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (ζώνη προστασίας, επιτήρησης, απαγορευμένης ζώνης) και με τις απαιτήσεις που ορίζει ο Κανονισμός 853/2004, Παράρτημα ΙΙΙ Τμήμα ΙΧ, κεφάλαιο ΙΙ.
⦁ Να εφαρμόζουν σχολαστικά καθαρισμούς – απολυμάνσεις των οχημάτων μεταφοράς νωπού γάλακτος και των χώρων της εγκαταστάσεις. Να τηρούν το σχετικό αρχείο για την τεκμηρίωση τους.

Επισημαίνεται ότι η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών:
⦁ είναι νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 261463/11-9-2009 (ΦΕΚ Β΄2006/2009).
⦁ Έχει υψηλή θνησιμότητα (70-80%) ιδιαίτερα σε ευπαθείς πληθυσμούς
⦁ Έχει ταχεία εξάπλωση μέσω άμεσης επαφής και μέσω μολυσμένων υλικών πχ νερό, τροφή
⦁ Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τον κτηνοτρόφο, την κτηνοτροφική παραγωγή, τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τέλος, παρακαλούμε τους συναδέλφους ιδιώτες κτηνιάτρους:
⦁ Να αυξήσουν τα επίπεδα επαγρύπνησης για τον έγκαιρο εντοπισμό οποιασδήποτε υποψίας του νοσήματος και
⦁ Να ενημερώσουν ΑΜΕΣΑ την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Η συμβολή τους είναι καθοριστική στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στην περιοχή μας.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (www.minagric.gr – αγρότης, επιχειρηματίας – κτηνοτροφία – αιγοπρόβατα – ασθένειες αιγοπροβάτων – πανώλη μικρών μηρυκαστικών) υπάρχουν σχετικές πληροφορίες για το νόσημα (φωτογραφίες, ενημερωτικό υλικό).

Για πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα:
Τηλ.: 2821346580-581-582-583, 2821346516, 2822022310
Mail: [email protected]

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook