Χ.Τσιλιώτης: «Κίνδυνος να γυρίσει μπούμερανγκ η επίκληση του Ενωσιακού Δικαίου που αφορά στην οικονομική διάσταση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και όχι μη κρατικών»

Τον κίνδυνο που ενέχει στην κυβέρνηση, η επίκληση του Ενωσιακού Δικαίου που αφορά στην οικονομική διάσταση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και όχι των μη κρατικών, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθυντής Ινστιτούτου Διαφάνειας και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Μέλος Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων ΔΣΑ Χαράλαμπος Τσιλιώτης.
Όπως επεξηγεί: « Υπάρχει μια παγίδα και μπορεί να αυτοπαγιδευτεί και στο δικαστήρια της Ε.Ε. η κυβέρνηση. Όλα αυτά που είπαμε για το άρθρο 28, αφορούν την οικονομική διάσταση, της παροχής ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα, με τη συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση έρχεται για να λειάνει τις αντιδράσεις και να ικανοποιήσει ένα μέρος της αντιπολίτευσης, που μιλάει για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και προβλέπει μη κερδοσκοπικά. Τα μη κερδοσκοπικά όμως πανεπιστήμια δεν προστατεύονται από το Ενωσιακό Δίκαιο, γιατί το Ενωσιακό Δίκαιο, προστατεύει την οικονομική επιχείρηση. Το Ενωσιακό Δίκαιο προστατεύει την ελευθερία εγκατάστασης ως οικονομική ελευθερία, την παροχή υπηρεσιών ως οικονομική ελευθερία, την επιχειρηματική ελευθερία προστατεύει ο χάρτης ως οικονομική ελευθερία. Άρα λοιπόν, αν έρθουμε και πούμε ότι εδώ έχουμε μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, άρα λοιπόν δεν επιτρέπουμε σε αυτόν που θέλει να έρθει και να εγκατασταθεί να έχει κέρδος εδώ έχουμε ένα θέμα με το Ενωσιακό Δίκαιο, το οποίο θα πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση. Κι όπως είχε την σωφροσύνη να ακούσει τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας του εγχειρήματος για την παράκαμψη του άρθρου 16 μέσω διακρατικών συμφωνιών, ελπίζω να έχει τη σωφροσύνη να ακούσει κι αυτές τις επισημάνσεις. Μετά δικαιώνεται η άποψη που λέει ότι η εκπαίδευση δηλαδή, η μη οικονομική εκμετάλλευση της εκπαίδευσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Επομένως θα έχουμε το άρθρο 16, το οποίο δεν επιτρέπει, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.»
Ο κ. Τσιλιώτης για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων τάχθηκε υπέρ υποστηρίζοντας πως: «Το μέτρο αυτό είναι κοινωνικοπολιτικά αλλά και οικονομικά επιβεβλημένο και έρχεται μετά από καθυστέρηση δεκαετιών αλλά και νομικά συνταγματικά θεμιτό στο μέτρο που η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων προκύπτει από το Ενωσιακό Δίκαιο το οποίο κατισχύει του εσωτερικού δικαίου, ακόμα και του Συνταγματικού!»
Για το άρθρο 16 ο κ. Τσιλιώτης ανέφερε πως: «Το άρθρο 16 είναι μια παρωχημένη διάταξη, που δεν έχει ισχύ σε κανένα σύνταγμα του κόσμου. Ίσως υπάρχει εφαρμογή του σε συντάγματα ολοκληρωτικών καθεστώτων, αλλά δεν μας ενδιαφέρουν αυτά. Είναι λοιπόν μια διάταξη η οποία απηχεί σε άλλες εποχές και δεν έχει σήμερα αναγκαιότητα διατήρησης. Αυτό όμως είναι θέμα του αναθεωρητικού νομοθέτη.»
Για το άρθρο 28 και το πως αυτό μπορεί να ανατρέψει το άρθρο 16 ο κ. Τσιλιώτης σημειώνει πως: «Εκτός από το άρθρο 16, υπάρχει και το άρθρο 28 που δίνει την εξουσιοδότηση προς τον νομοθέτη και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, να εφαρμόζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελώντας μάλιστα ως αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύοντας από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Κατά την άποψη μου, χρειάζεται η χώρα να υπηρετήσει το Ενωσιακό Δίκαιο καθώς υπερτερεί του Εθνικού. Και μάλιστα θεωρώ πως ορθώς η κυβέρνηση προχωρά με αυτό τον τρόπο στην αναθεώρηση του άρθρου 16 καθώς, μπορεί να μην υπάρξουν οι προϋποθέσεις αναθεώρησης του Συντάγματος και του συγκεκριμένου άρθρου.»