Χ. Μελάς:«Έρχεται δύσκολο δίμηνο, αν θα είναι και δριμύτερο θα κριθεί από το ΕΣΥ»
Tην πεποίθηση πως έρχεται ένα δύσκολο δίμηνο,στο οποίο ανάλογα με τις πιέσεις που θα δεχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα κριθεί αν θα είναι και δριμύτερο, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα ο Επίκουρος Καθηγητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Χρήστος Μελάς.
Όπως εξηγεί ο κ. Μελάς, αν ενισχυθούν τα μέτρα , θα επιστρέψουμε στην κατάσταση που βρισκόμασταν στην αρχή της τρίτης φάσης της πανδημίας δηλαδή στις 20 με 22 Ιανουαρίου στα μέσα Απριλίου. «Είμαστε στο 50% της δύναμης του δευτέρου κύματος που οδήγησε σε αδυναμία παροχής υπηρεσιών στις ΜΕΘ και γενικότερα στις πιέσεις του συστήματος υγείας, οπότε ανάλογα με τις πιέσεις που θα δούμε να έχει το σύστημα υγείας, θα μπορούμε να πούμε πόσο δριμύ θα είναι ή όχι το επόμενο δίμηνο. Αυτή τη στιγμή ακόμα το σύστημα υγείας μπορεί και το αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα, αν συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Τις τελευταίες 12 ημέρες, όμως η καμπύλη ενώ ήταν παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και μάλιστα χωρίς να μπορεί να φρεναριστεί. »
Ο κ. Μελάς, αναφέρθηκε στην αύξηση των νεκρών, την αύξηση κρουσμάτων αλλά και την μέση ηλικία θανάτων που μειώνεται. Επισημαίνει πως στα αστικά κέντρα ο αριθμός διασποράς και νέων κρουσμάτων είναι αυξημένος καθώς είναι ευκολότερο να εξαπλωθεί λόγω του πληθυσμού. Υποστηρίζει μάλιστα, πως οι πορείες κι οι κινητοποίησεις επιβαρύνουν περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν χρειάζονται σε περίπτωση πανδημίας να λειτουργούμε σαν να μην υπάρχει πρόβλημα. Είναι γεγονός πως οι πορείες κι οι κινητοποίησεις πως αποτελούν ανθρώπινο δικαίωμα διεκδίκησης, ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε πως με τέτοιου είδους καταστάσεις επιβαρύνουμε το επιδημιολογικό φορτίο. »
Ο κ. Μελάς αναφέρθηκε και στην επιδημιολογική εικόνας της Κρήτης, επισημαίνοντας πως: «Η Κρήτη, έχει μια αρκετά ιδιότυπη εικόνα, καθώς πολλά κρούσματα παραμένουν αδιερεύνητα στην ενδοχώρα.Υπάρχουν ενδείξεις όπως τα λύματα που δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι αρκετά υψηλό, δεύτερο στοιχείο, είναι ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων κυρίως σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και τρίτον, το ότι παραμένει αδιευκρίνιστο το τι ακριβώς συμβαίνει στην ενδοχώρα. »
Μεταξύ άλλων μάλιστα, θέλησε να εξηγήσει ο κ. Μελάς, τους λόγους που επιβάλλονται τα όποια μέτρα, προτείνοντας μάλιστα αυστηρότερα μέτρα για το αστικό κέντρο του Ηρακλείου κι όχι για τον δήμο. Όπως αναφέρει: «Λαμβάνονται τα όποια μέτρα, προκειμένου να προλάβουν διασπορά στα μεγάλα αστικά κέντρα που ο πληθυσμός είναι περισσότερος και μπορούν να εξαπλωθούν ευκολότερα, απ ότι σε μια περιοχή της ενδοχώρας που ο πληθυσμός είναι λιγότερος και η πανδημία από ένα σημείο κι έπειτα δεν θα μπορεί να επεκταθεί. Θα πρέπει να λφηθούν μέτρα για το αστικό κέντρο του Ηρακλείου κι όχι για το δήμο Ηρακλείου, κι αυτό γιατί αστικό κέντρο του Ηρακλείου περιλαμβάνει και περιοχές όμορων δήμων, όπως το Γάζι. »