Χ. Μελάς: Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων έως τις 20 Νοεμβρίου και μετά θα φανούν τα αποτελέσματα του Lockdown

Δημοσιεύτηκε στις 09/11/2020 16:05

Χ. Μελάς: Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων έως τις 20 Νοεμβρίου και μετά θα φανούν τα αποτελέσματα του Lockdown

Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων έως τις 20 Νοεμβρίου και μετά θα φανούν τα αποτελέσματα του Lockdown, υποστηρίζει μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Χρήστος Μελάς . 

ο Επίκουρος Καθηγητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Χρήστος Μελάς . 

Ο κ. Μελάς επεσήμανε πως βρισκόμαστε στην αρχή του δευτέρου κύματος  έξαρσης της πανδημίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πως ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου. Κρούσματα θα έχουμε γιατί η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη παρά το lockdown. Από τις 20 Νοεμβρίου θα μπορούμε να έχουμε εικόνα για το πόσο τα μέτρα απέδωσαν καθώς απαιτούνται 10, ώστε η καμπύλη να αρχίσει να σταθεροποιείται και να πέφτει.

Μάλιστα τόνισε πως από τις 20 του μήνα θα φανούν και τα πρώτα αποτελέσματα του lockdown, δηλαδή το κατά πόσο περιορίστηκε η πανδημία και το κατά πόσο τήρησε τα μέτρα ο κόσμος.

Ο κ. Μελάς, επισημαίνοντας τη σημασία ανταπόκρισης του εθνικού συστήματος υγείας, υποστηρίζει πως το βασικό στοίχημα είναι να αποφευχθεί η ταυτόχρονη διασωλήνωση πολλών  ανθρώπων.

Όπως κι ο κ. Λιονής έτσι κι ο κ. Μελάς, εξέφρασαν την άποψη πως η πανδημία στην Κρήτη δεν θα ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αντικρίσουμε τον αριθμό κρουσμάτων κι ιϊκού φορτίου σαν αυτό που είδαμε στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως φυσικό πλεονέκτημα της Κρήτης, είναι το γεγονός ότι αποτελεί νησί με αποτέλεσμα να μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα η κατάσταση. Είναι όμως αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας για παν ενδεχόμενο. Χρειάζεται να υπάρχουν κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ στην Κρήτη, έχει γίνει προσπάθεια από πλευράς υπουργείου, χρειάζεται πλέον να φροντίσουν να τις διαχειριστούν σωστά κι οι πολίτες.

Σε ότι αφορά τα μέτρα και το lockdown, ο κ. Μελάς αναφέρει πως:  Το lockdown είναι η χρυσή τομή κάλυψης των αναγκών ανθρώπου και του να πάμε προς τα πίσω το χρόνο ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, γιατί μόνο όταν δεν τα τηρούμε θα συμβάλλουμε στο να ξεφύγει η κατάσταση με την εικόνα της πανδημίας και θα δούμε το σύστημα να μην μπορεί να ανταποκριθεί.  Το Lockdown, προστατεύει τόσο εμάς όσο και το σύστημα υγείας που λειτουργεί για εμάς. Αφενός γιατί όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας μένουμε μακριά από το σύστημα υγείας κι αφετέρου σε περίπτωση που κάτι χρειαστούμε είναι αναγκαίο να το βρούμε έτοιμο για οτιδήποτε χρειαστούμε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μελάς αναφέρθηκε και στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη μελετώντας, τους ψυχοκινητικούς παράγοντες των ανθρώπων να εμβολιαστούν αλλά και να προστατευτούν από τον κορονοϊό.  Σ αυτήν όπως ανέφερε, θα εξετάζεται η ψυχολογική κόπωση του κάθενος μας ως προς τα μέτρα τήρησης κατά του κορονοϊού και οι φωνές που υποκινούνται από διάφορούς λόγους προσπαθούν να πείσουν πως ο κορονοϊός αποτελεί γρίπη, αλλά και τους ψυχοκινητικούς παράγοντες που οδηγούν τον κάθενα από μας να εμβολιαστεί και διαμορφώνει μια στάση απέναντι σε αυτόν.