Χ. Μαμουλάκης: «Με αποκλεισμό των τοπικών φορέων δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην ανάπτυξη»

Δημοσιεύτηκε στις 19/06/2020 14:22

Χ. Μαμουλάκης: «Με αποκλεισμό των τοπικών φορέων δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην ανάπτυξη»

«Η χώρα έχει ανάγκη από χρηματοδοτικά εργαλεία και θεσμούς τα οποία θα μπορεί να ενεργοποιήσει ενάντια στην τάση των συστημικών τραπεζών να περιορίζουν την περίμετρο των δυνητικών δανειοληπτών και να ζητάνε όλο και περισσότερες εμπράγματες εξασφαλίσεις από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε σήμερα ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο σ/ν «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο Βουλευτής κατέθεσε  δύο τροπολογίες, για τον έλεγχο καταλληλότητας των διοικήσεων των οργανισμών μικροχρηματοδοτήσεων  (fit and proper supervision) και για τη συμπερίληψη των ΟΤΑ και τον επιμελητηρίων στους δυνητικούς μετόχους των ιδρυμάτων χρηματοδοτήσεων.

Το σχέδιο νόμου της ΝΔ για τις μικροχρηματοδοτήσεις αποτελεί, με τροποποιήσεις, νόμο που είχε σχεδιάσει, συντάξει και διαβουλευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ως έχει δεν εξασφαλίζει την επιθυμητή παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το δημόσιο συμφέρον και τη διαφάνεια.

Συγκεκριμένα:

– Το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε προβλέψεις για τον έλεγχο καταλληλότητας για τα μέλη των διοικήσεων των οργανισμών μικροχρηματοδοτήσεων (fit and proper supervision). Η πρόβλεψη αυτή έχει αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο της ΝΔ. Με αυτό τον τρόπο αφήνει ορθάνοικτη την πόρτα να γίνει κατάχρηση του νέου αυτού θεσμού και να αποτελέσει ένα δίαυλο για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Στη διεθνή πρακτική υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στα ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Να γίνεται έλεγχος καταλληλότητας σε όλα τα μέλη των διοικήσεων και σε όλους του μετόχους σε αυτούς του οργανισμούς», εξήγησε ο Βουλευτής. Και πρόσθεσε: «Ανάλογες αδικαιολόγητες υποχωρήσεις έχουν γίνει από τη κυβέρνηση και στο ζήτημα του περιεχομένου της αίτησης για έκδοση της προσωρινής άδειας λειτουργίας. Τι θα πει δήλωση συμμόρφωσης σε μια αδειοδοτική διαδικασία; Εξηγώ. Σε μια αδειοδοτική διαδικασία στην οποία το δημόσιο πρέπει να εξασφαλίσει ότι δεν είμαι γκάνγκστερ, θα δηλώσω εγώ ο ίδιος ότι δεν είμαι γκάνγκστερ; Αρκεί αυτό για το δημόσιο; Κυρίες και κύριοι, κοροϊδευόμαστε;»

– Τέλος, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διεύρυνσης των δυνητικών δικαιούχων των μικροχρηματοδοτήσεων και των φορέων που μπορούν να συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση αυτών των ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα είπε: «Δεσμευτήκατε στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι θα συμπεριλάβετε τους φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Αντιστοίχως, είναι κρίσιμο να εξασφαλίσουμε ότι στους δυνητικούς δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες, ειδικά οι νέοι αγρότες που επιχειρούν. Κλείνοντας,  να τονίσω ότι εάν θέλουμε να μιλάμε για επιστροφή στην ανάπτυξη, δεν μπορεί να είναι αποκλεισμένοι οι τοπικοί φορείς και οι φορείς της ίδιας της επιχειρηματικότητας από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Και για το λόγο αυτό καταθέτω τροπολογία για τη συμπερίληψη των ΟΤΑ και τον επιμελητηρίων στους δυνητικούς μετόχους των ιδρυμάτων χρηματοδοτήσεων».