Χ. Μαμουλάκης: «H χώρα πληρώνει τη σύγκρουση Μητσοτάκη και Σαμαρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιταχύνει για να υπερβεί το 20%»

Δημοσιεύτηκε στις 14/05/2024 22:35

Χ. Μαμουλάκης: «H χώρα πληρώνει τη σύγκρουση Μητσοτάκη και Σαμαρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιταχύνει για να υπερβεί το 20%»

Για την σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τη τη σύγκρουση Μητσοτάκη και Σαμαρά που έχει ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, καθώς λόγω αυτής δεν έχουν επικυρωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, τα 3 μνημόνια συνεργασίας, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, που μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιταχύνει για να υπερβεί το 20%.

Ο κ. Μαμουλάκης, αναφέρθηκε  στο κλίμα που εισέπραξε, στα Τίρανα μετά την επιλογή του Έντι Ράμα να έρθει ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές στην Αλβανία, επικαλούμενος προεκλογική περιοδεία στον απόδημο αλβανικό  κόσμο  στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Φρέντυ Μπελέρη, ως υποψήφιου ευρωβουλευτή με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας πως: «Η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα, κάθε άλλο παρά ιδιωτικού χαρακτήρα έδειξε να είναι , δεδομένο ότι χιλιάδες Αλβανών προσήλθαν στο κλειστό Γαλατσίου.  Εικόνες οι οποίες δεν μας είναι και πολύ οικείες, δεν σας κρύβω κι αναρωτιέμαι αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν στα Τίρανα, αν θα του επιτρεπόταν μια ιδιωτική επίσκεψη να συναθροίζεται με τόσο κόσμο.  Εδώ υπήρξε, λάθος από την ελληνική διπλωματία. Θα έπρεπε πάση θυσία να διαχειριστούν καλύτερα αυτήν την υπόθεση και όχι να αφήσουν ανεξέλεγκτο τον κ. Ράμα,  να κατηγορεί την αντιπολίτευση στην Ελλάδα για τους χειρισμούς στο Ελληνοαλβανικό ζήτημα για κριτική την οποία ασκούμε. Φυσικά κι ασκούμε κριτική και θα συνεχίσουμε να είναι πιο οξεία η κριτική μας. Ας προχωρήσουμε, όμως και σε 2 σημειολογικά στοιχεία. Η ομιλία Ράμα έλαβε χώρα 12 Μαϊου, μόλις προχθές να θυμίσουμε ότι ένα χρόνο πριν ακριβώς 12 Μαϊού, 2023 έλαβε χώρα η σύλληψη Μπελέρη, δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξε ο κ. Ράμα εκείνη την ημέρα.  Επίσης ο κ. Ράμα, έχει κοινά στοιχεία με τον κ. p Erdoğan από δήμαρχοι, αρχηγοί κρατών κι οι 2. Νομίζω ότι δεν προκάλεσε και πολύ θετικές εντυπώσεις και μιλάω για όλους τους Έλληνες που είδαν αυτές τις εικόνες και αντιλήφθηκαν πως  κυβέρνηση μάλλον εκτελεί χρέη τροχονόμο παρά  έχει κυρίαρχο ρόλο στα εγχώρια πράγματα.»

Για την υποψηφιότητα Μπελέρη, τόνισε πως: «Νομίζω ότι η υποψηφιότητα, Μπελέρη, πυροδοτεί το κλίμα. Ένα Ευρωπαϊκό θέμα κατέστη με την υποψηφιότητά του με την κομματική του ιδιότητα κατέστη να είναι διακρατικό. Το ερώτημα λοιπόν είναι θέλει η Αλβανία πραγματικά να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ; Αν θέλει θα πρέπει να υπακούσει στις νόρμες και τους κανόνες του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σίγουρα το προφίλ του κ. Μπελέρη, είναι σκοτεινό, δεν χρειάζεται να τοποθετούνται πρόσωπα τα οποία απλά εξυπηρετούν ψήφοσυλλεκτικούς σκοπούς,  αρκετές περσόνες της showbiz έχει στο ψηφοδέλτιο του κυβερνών κόμμα και νομίζω ότι καλό είναι στην Ευρώπη, αφού συζητάμε για ευρωπαϊκές εκλογές να στέλνουμε πραγματικά τους καλύτερους. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, το οποίο ήταν πολύ θετικό, με την ανάδειξη από τη βάση προσώπων που επιθυμούν να συνδράμουν.»

Ο κ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να μην ορκιστεί με την συνταγματική ονομασία της χώρας κι απάντησε σε ότι αφορά τις κατηγορίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν φρόντισε να υπάρξει ένας μηχανισμός τήρησης κι εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας πως: «Ειδικά στο θέμα της Συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία, είναι κάτι το οποίο, εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη,  θυμίσουμε ότι προεκλογικά το 19 εκινήθη  υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα εναντίον της συμφωνίας και δεν ήταν και λίγοι εξαπατημένοι, όπως αισθάνθηκαν μετά με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έλεγε ότι θα τιμήσει και θα σεβαστεί τη συμφωνία. Για να δούμε, όμως πόσο την τίμησε και την σεβάστηκε, όταν έχουν περάσει 5 χρόνια και οι 3 περίφημες συμβάσεις κυρώσεις δεν έχουν έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τον κ. Σαμαρά ότι μπορεί να τον ανατρέψει με αυτές τις κυρώσεις με αποτέλεσμα να είναι η χώρα άμεσα και ουσιαστικά εγκλωβισμένη σε μια προσωπική ή εσωκομματική τους σύγκρουση, που δεν προχώρησαν σε μια στοιχειώδη επικαιροποίηση στο ελληνικό κοινοβούλιο και να πιέσουν τη γείτονα χώρα για περαιτέρω εναρμόνιση. Χάθηκαν πέντε χρόνια και τώρα ήρθε συγγενές κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Μακεδονία. Η Ευρώπη και η Αμερική τράβηξε το αυτί της Ευρώπης και νομίζω πλέον βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Περιμένω να δω τι θα κάνει η κυβέρνηση πλέον. Ακούω,  ότι υπάρχει μια σκέψη, μήπως φέρουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, Προφανώς μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, την κύρωση των 3 κυρώσεων.»

Για το αν θα έπρεπε να διορθωθούν σημεία στη Συμφωνία που υπεγράφη το 2019 κι αν υπήρχαν όντως παραλείψεις και τρωτά σημεία ο κ. Μαμουλάκης απαντά: «Καταφέραμε να επιβληθεί ο περιορισμός, ο γεωγραφικός ως βόρεια Μακεδονία.   Αυτό προφανώς τις δεξιές και ακροδεξιές φωνές στη γείτονα χώρα της εξόργισε στην κατάσταση που βιώνουμε τώρα. Πάμε τώρα στο κατά πόσο μπορεί να διορθωθεί μια τέτοια συμφωνία. Δεν είναι εύκολο να υπάρξει μια συμφωνία σε οτιδήποτε αφορά 2 κράτη, γι αυτό κι αν υπάρχουν διορθώσεις, θα πρέπει να γίνει σε επιμέρους ζητήματα στα οποία θα συμφωνούν και τα 2 κράτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται, απόλυτα. καταφέραμε και τους περιορίσαμε γεωγραφικά και ονομαστικά . Toυς δώσαμε εθνοτικό προσδιορισμό, όχι εθνότητα. Κι αυτό φαίνεται κι όταν βλέπουμε ότι δυσανασχετούν με την ονομασία, από την άλλη, όταν προχωράς σε μια συμφωνία, προφανώς υπάρχει και απέναντι πλευρά. Το ζήτημα είναι τι μπορείς να κερδίσεις και τι μπορεί να χάσεις από αυτή. Προφανώς κάνουμε και παραχωρήσεις, αλλά κυρίως γνώμονάς μου είναι το εθνικό συμφέρον και πώς θα μπορέσουμε να κερδίσουμε περισσότερα. Στην υπόθεση των Σκοπίων ο ιστορικός του μέλλοντος θα περιγράψει μια απόλυτη δικαίωση του Αλέξη Τσίπρα εκείνη την εποχή και του Νίκου Κοτζιά, όπου ενάντια σε ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στη χώρα προχώρησε σε μια συμφωνία που φαίνεται τώρα ότι όλο το δημοκρατικό τόξο του πολιτικού συστήματος στην χώρα συναινεί, ακόμα κι και αυτοί που μας κατηγορούσαν γι αυτό. Θεωρώ λοιπόν, για τον παραπάνω λόγο, ότι εκτίθεται ο κύριος Μητσοτάκης. . Η κυρία Πρόεδρος των Σκοπίων της Βορείου Μακεδονίας έχει την άποψη αυτή που βεβαίως θα κριθεί, όμως δεν μπορείς από τη μία πλευρά να την εγκαλείς να συμμορφωθεί κι από την άλλη να κατηγορείς την συμφωνία με την οποία θέλεις ο άλλος να συμμορφωθεί, είναι λίγο οξύμωρο. Από κει και πέρα, μπαίνουμε σε μια δύσκολη εποχή, δεδομένου ότι υπάρχει μια ανελαστική συμφωνία στο τραπέζι που υπογεγραμμένη,  επικαιροποιημένη εν μέρει έστω και μια επιθυμία ενός κράτους ουσιαστικά να ανακαλέσει.»

Για τα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε πως: «Πάντοτε, το να συζητάς με έναν ιδιαίτερο γείτονα ενοχλητικό, προκλητικό, πολλές φορές είναι χρήσιμο με την έννοια, ότι κρατά και διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, οπότε αποτρέπεις και τυχόν κινδύνους που εμφιλοχωρούν για συρράξεις ή κάποιο επεισόδιο. Αυτό είναι θετικό. ρέπει να συνομιλούμε και αυτή η άποψή μου είναι ξεκάθαρη γύρω από το θέμα από την Τουρκία. Όμως ας δούμε λίγο τη φωτογραφία της στιγμής. Είναι η 5η συνάντηση μεταξύ Tayyip Erdoğan με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το τελευταίο έτος, όμως η συγκεκριμένη έλαβε χώρα εχθές, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αδιανόητη και προκλητικότατη κίνηση από πλευράς της Τουρκίας και του Erdoğan, όπου ουσιαστικά μετέτρεψε αλλοίωσε τη φυσιογνωμία ενός  φανταστικού ναού. Όσοι γνωρίζουν, από την Κωνσταντινούπολη και έχουν επισκεφθεί τη Μονή της Χώρας, μιλάμε για ένα  τοπόσημο πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως, και μετετράπη αυτό το πολύ ευαίσθητο για την ιστορία της Ελλάδας τοπόσημο σε τζαμί, κι έχουμε τον κύριο Μητσοτάκη μετά από αυτό να επισκέπτεται την Τουρκία και να εκφράζει τη στενοχώρια του, για την απόφαση του κ.  Erdoğan. Νομίζω  ότι αυτό θα απαιτούσε από την πλευρά της Ελλάδος μια πολύ πιο σκληρή απάντηση. Δεν λέμε να μη συζητάμε με το γείτονα, αλλά εγώ περίμενα, μια ρηματική διακοίνωση,  να ενεργοποιήσουμε τα δημοκρατικά μας εργαλεία με το να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα και όχι να πηγαίνουμε  σε μία επίσκεψη αστραπή 5 ωρών στην Άγκυρα για να νομιμοποιήσουμε ουσιαστικά αυτή την κίνησή του Τούρκου προέδρου. Για μένα το πρόβλημα, το ζήτημα με την γείτονα χώρα με την Τουρκία είναι ένα και μόνο είναι η ρύθμιση των θαλάσσιων ζωνών και προφανώς της υφαλοκρηπίδος και μόνο αυτό. Δεν μπορούμε να ανοίγουμε, μέτωπα και συζητήσεις με ένα γείτονα που συνεχώς αμφισβητεί. Δεν δεχόμαστε καμία αναθεωρητική προσέγγιση της γείτονος.»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δημοσκοπήσεις, ενόψει ευρωεκλογών ο κ. Μαμουλάκης σημείωσε πως: «Νομίζω καταρχάς όσον αφορά την μάχη της δεύτερης θέσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σας είχα επισημάνει θα παγιώνονταν και παγιώθηκε στη δεύτερη θέση. Σε σχέση με την πρώτη, θα πρέπει να ανοίξουμε βηματισμό. Φαίνεται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ομογενοποιείται. Ο στόχος είναι να διευρυνθεί το ακροατήριο και ειδικά σε συγκεκριμένα κοινά που μας είχαν γυρίσει την πλάτη τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Νομίζω συμβαίνει σιγά, σιγά αυτό, όμως  ο ρυθμός με τον οποίο διεισδύει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα ακροατήρια, ίσως να μην είναι τόσο έντονος ενδεχομένως και λόγω των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών. Πρέπει να βελτιώσουμε τον δημόσιο λόγο μας, να τον εμπλουτίσουμε και τον εμβαθύνουμε με πολιτικές προτάσεις και πολιτικές απόψεις. Έχουμε ακόμα περιθώρια βελτίωσης, είναι δύσκολο αυτό που θέτω, αλλά πιστεύω πως υπάρχουν τα ποιοτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μπορούν να υπερβούν το όριο ακόμα και το 20%. Για τον κύριο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία  έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα ποσοστό που είναι πάρα πολύ μειωμένο. Νομίζω ότι η κοινωνία αρχίζει και αντιλαμβάνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθούσε τα τελευταία χρόνια να πατάει σε δύο βάρκες. Η ακρίβεια που θερίζει και έχει παρασύρει το  νοικοκυριό, θα στοιχίσει πολύ στην κυβέρνηση.  Πέραν τούτου όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως  τα σκάνδαλα υποκλοπών που δεν εξιχνιάζονται 2 χρόνια μετά, υπάρχει η υπόθεση των Τεμπών, που επίσης ενάμιση χρόνο μετά απολυτο Σκοταδι. Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη. Εμείς οφείλουμε με έναν στοχευμένο αντιπολιτευτικό λόγο, να κάνουμε τον Έλληνα να μας ακούσει περισσότερο. Νομίζω ότι μπορεί να συμβεί αυτό, αυτόν τον πυκνό εκλογικό μήνα.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook