X.Μαμουλάκης: «Δυσανεχτικοί στην ήττα και αντιθεσμικοί στον ΣΥΡΙΖΑ οι αποχωρήσαντες»
Δυσανεχτικούς στο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και αντιθεσμικούς χαρακτήρισε τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Ο κ. Μαμουλάκης, εξέφρασε την άποψη πως ολοκληρώνεται ένας κύκλος εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, σημειώνοντας μάλιστα, πως η σημερινή κίνηση ήταν προδιαγεγραμμένη. Ειδικότερα ανέφερε πως: «Ναι, έχω την αίσθηση, την πεποίθηση ότι η σημερινή εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Νομίζω ότι ήταν και απαραίτητη ώστε να κλείσει ο κύκλος εσωστρέφειας και να μπορέσει το κόμμα η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου να ανασυνταχθεί και να ανοίξει το βηματισμό της αμέσως μετά, διότι τα προβλήματα παραμένουν. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο προφανώς είναι η ακρίβεια και δεν νομίζω ότι χωράει πλέον περαιτέρω χώρος στην εσωστρέφεια. βέβαια δεν μπορώ να μην αναφερθώ και να μην πω ότι ήταν κάτι που δεν με χαροποίησε ή η αποχώρηση αυτών των στελεχών 9 κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και συναδέλφων στο κοινοβούλιο, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή ή η φυγή τους ή τέλος πάντων η εγκατάλειψη του του σχήματος δεν διέπεται από πολιτικά χαρακτηριστικά και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι κρίσιμο νομίζω περισσότερο ακούγεται ως μια δυσανεξία αποδοχής του αποτελέσματος, παρά μια πολιτική σύγκρουση. Άλλωστε πολιτική σύγκρουση θα εδίδετο υπό κανονικές συνθήκες στο συνέδριο, το οποίο σε 80 ημέρες από σήμερα 90 ημέρες θα είχαμε στη διάθεσή μας για να αντιπαραθέσουμε τις απόψεις μας, τις διαφωνίες μας και να προκύψει η όποια σύνθεση, η αντίθεση, άρα οι πολιτικοί όροι διαμορφώνονται πάντα σε ένα πλαίσιο και σε ένα υποκείμενο που ονομάζεται Συνέδριο. Το να φύγουν στελέχη λίγο με λίγες εβδομάδες ή ελάχιστους εβδομάδες μετά την εκλογή του νέου αρχηγου,, δε νομίζω ότι συνιστά και πιο σώφρων λύση, αλλά αυτό άλλωστε θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος.»
Για τους λόγους και τους παράγοντες που οδήγησαν στην αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόχλου, ο κ. Μαμουλάκης ανέφερε: «Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό των συναδέλφων που κινήθηκαν όπως κινήθηκαν, αλλά νομίζω ότι και ο παράγοντας του εμείς θα φύγουμε ότι και να γίνει, θα ψάξουμε την αφορμή, την αιτία, θα το διαμορφώσουμε το σκηνικό να αποκτήσει ένα πολιτικό περιεχόμενο αλλά και η πορεία μετά τις πρώτες εβδομάδες της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη, υπάρχουν στο τραπέζι. Οι αρχαίοι έλεγαν πως η παρολίγον νίκη είναι η χειρότερη ήττα και αν ανατρέξουμε λίγο στην προεκλογική διαδικασία, προφανώς και όλοι περίμεναν μέχρι την εμφάνιση του κ. Κασσελάκη, μια άνετη επικράτηση της κ. Αχτσιόγλου. Αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, οπότε αντιλαμβάνομαι ότι εκεί υπήρξε ένα ζήτημα, ένας αιφνιδιασμός που ήταν και ανθρώπινος ως ένα βαθμό, αλλά νομίζω ότι πυροδότησε το πρόβλημα και το πυροδότησε την διάθεση των συναδέλφων να αποχωρήσουν. Άρα λοιπόν νομίζω ότι ίσως να πατάει και στα 2 αυτά επιχειρήματα. Θέλω να είμαι προσεκτικός στη διατύπωση των λόγων μου, αλλά προκαλεί άσχημη εντύπωση να καταφέρονται εναντίον του νέου Προέδρου. Λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του, όταν δεν έχει προλάβει καν να παραθέσει το σύνολο να ξεδιπλώσει το σύνολο των πολιτικών απόψεων, φαίνεται να σπεύδουν, α χαρακτηρίσουν τη νέα Προεδρία για να νομιμοποιήσουν και δικαιολογήσουν την πράξη των. Αυτό μου ακούγεται ειλικρινά γιατί χωρίς να έχουν τα όργανα ολοκληρώσει τις διαδικασίες να συζητήσουμε πάνω στις πολιτικές κατευθύνσεις παίρνουν μια παραδοχή εκ προοιμίου που ήταν και λάθος προφανώς και πατάμε πάνω σε αυτή ή σ όποιο επιχείρημα. Κατ αρχήν ήταν βαθύτατα αιφνιδιαστικό το γεγονός ότι δεν ήρθαν στα όργανα. Ο κ. Παπαδημούλης, παραιτήθηκε ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή ανακοινώνοντας την απόφαση του στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τα άλλα στελέχη, τα οποία νομίζω ότι υποτίμησαν και το κόμμα που υπηρετούσαν τόσα χρόνια και τους ανέδειξε πολιτικά, χωρίς καν να ενημερώσουν τα αρμόδια όργανα του Κόμματος για την αποχώρησή τους, το μάθαμε δηλαδή μέσα από τον κ. Τασούλα. Νομίζω ότι κι αυτό αποτελεί άλλη μια αστοχία μέσα στις όποιες άλλες αθροίζονται, αλλά όπως και να έχει το μεγάλο ζήτημα για μένα είναι η πολιτική. Θέλω να μιλήσουμε με πολιτικούς όρους και συνάμα θεσμικούς όταν έχεις πολιτικές διαφωνίες τις λύνεις, η εν πάση περιπτώσει διαφωνείς στα όργανα. Δεν συνέβη αυτό, οι συνάδελφοι που αποχώρησαν είχαν προλάβει να αποχωρήσουν και από την Κεντρική Επιτροπή χωρίς να συζητήσουν, χωρίς να ακούσουμε τις απόψεις τους για οτιδήποτε. Άρα όταν σας ανέφερα τον όρο δυσανεξία τον εννοώ δυσανεξία στην αποδοχή του αποτελέσματος. Είναι προφανέστατο αυτό ή το να περιμένεις 70, 80 ημέρες να έρθει το συνέδριο και μετά να παραθέσεις τις απόψεις σου και μετά ως κύριος να αποχωρήσεις είναι κάτι τελείως διαφορετικό κατά την άποψη μου.»
Ο κ. Μαμουλάκης, τοποθετήθηκε και για τα όσα υποστήριζε η ομάδα των αποχωρήσαντων από τον ΣΥΡΙΖΑ περί πολιτικού εκτροχιασμού, σημειώνοντας πως: «Τι συνιστά πολιτικό εκτροχιασμό ; Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση του σύριζα Προοδευτική Συμμαχία έχει συγκεκριμένες απόψεις και πολιτικές κατευθύνσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο και ευαγγέλιο αυτών των απόψεων, είναι οι ίδιες οι αποφάσεις του Συνεδρίου του Ιουλίου του 2022. Δεν έχει αλλάξει το κόμμα χθες, γιατί προηγούμενο μήνα οι απόψεις του αυτές πρεσβεύουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο βέβαια και στυλ ασφαλώς, αλλά ο τρόπος εκφοράς του είναι υποκειμενικός οι απόψεις όμως είναι σταθερές. Άρα νομίζω ότι δεν υπάρχει η έννοια του εκτροχιασμού. Είναι ένας βερμπαλισμός, όπως οφείλει για άλλη μια φορά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δεν θέλω, να χαρακτηρίσω την κίνηση και την αποχώρηση τους περιμένω τις εξελίξεις για το αν θα υπάρξει και σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας. Ωστόσο, σαν ελληνική Δημοκρατία νομίζω ότι έχουμε και μια πρωτοτυπία, άνθρωποι οι οποίοι εξελέγησαν τον Ιούνιο του 23 που μας πέρασε και μάλιστα με λίστα, κι όχι με σταυρό προτίμησης με τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, έχουν υπογράψει στο κώδικα δεοντολογίας, όπως όλοι μας ότι παραδίδουν την έδρα σε περίπτωση διαφωνία. Σε τέτοια ζητήματα σαν κι αυτά , ηθικο πολιτικού χαρακτήρα καλούνται να απαντήσουν οι συνάδελφοι. Δεν θέλω όμως να ρίξω άλλο λάδι στη φωτιά ή να μπω σε μια αρχή νέας εσωστρέφειας. Νομίζω ότι αυτός ο κύκλος ολοκληρώθηκε είναι σημαντικό να συζητήσουμε για τα πολιτικά που απασχολούν την κοινωνία και τον ρόλο που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα αυτή εποχή.»
Ο κ. Μαμουλάκης, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν Τρίτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως: «Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι φυσιολογικό να δείχνουν αυτά τα αποτελέσματα. . Είναι δυνατό στη δυσκολότερη καμπή του ΣΥΡΙΖΑ, να πει κάποιος ότι βλέπει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε σε μερικούς μήνες, πως θα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Ακράδαντα, πιστεύω ότι μπορεί να αυτή η διαδικασία ολοκλήρωσης της εσωστρέφειας να δράσει και προωθητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο διάστημα.»
Για το αν θεωρεί πως μετά τις τελευταίες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ φεύγει και το τελευταίο βαρίδιο από το κόμμα, ο κ. Μαμουλάκης, επισημαίνει πως: «Δεν θεωρώ πως μετά από την τελευταία ομάδα αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι φεύγει και το τελευταίο βαρίδι. Μακριά από εμένα αυτός ο όρος. Είναι πρώην συνάδελφοι και τους εκτιμώ βαθύτατα, για την καθαρή τους διαδρομή και για το πολιτικό τους ήθος, στεναχωρήθηκα πάρα πολύ με την επιλογή της κίνησης τους και με τον τρόπο που αυτή συντελέσθη, αλλά όχι, όχι, όχι, δεν υπάρχει θέμα με βαρίδια. Είναι πρόσωπα τα οποία έχω την αίσθηση για να μην σας την πεποίθηση πως θα ξανασυναντηθούμε στην πολιτική πορεία των πραγμάτων.»