X.Λυδάκης: «109.000 ευρώ ο ετήσιος μισθός του παθολόγου στο νοσοκομείο Θήρας και 32.000 ευρώ στο Βενιζέλειο-Πριν τον Μάρτιο δεν θα εχουν ολοκληρωθεί προσλήψεις»
Προβαίνοντας σε μια αντιπαραβολή των ετήσιων μισθών των παθολόγων στο νοσοκομείο της Θήρας σε σχέση με εκείνο του Βενιζελείου, ο Διευθυντής της Β παθολογικής κλινικής του Βενιζελείου Χάρης Λυδάκης, επεσήμανε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, πως, πρέπει να γίνει μια πιο smart, μια πιο έξυπνη προσέγγιση της κάλυψης των αναγκών κατά νοσοκομείο και κατά ειδικότητα προκειμένου να μην υπάρχουν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Μάλιστα ανέφερε πως οι όποιες προσλήψεις στο Βενιζέλειο, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το Μάϊο.
Σε ανάρτηση του ο κ. Λυδάκης ανέφερε: Ας δούμε τις προκηρύξεις και τις αμοιβές ιατρών για το νοσοκομείο Θήρας για 270 ώρες (περίπου σε αντιστοιχία ωραρίου ιατρού ΕΣΥ με 7 εφημερίες): Παθολόγος, Νεφρολόγος, Πνευμονολόγος 109000 ευρώ Γ. Ιατρός, Παιδίατρος, Ακτινολόγος, Χειρουργός, ΩΡΛ, Ορθοπεδικός: 67000 ευρώ Ασ δούμε τωρα τις αμοιβές για τις υπο προκήρυξη αντίστοιχες θέσεις για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας, Αγ. Νικολάου, Βενιζέλειο κλπ: ενιαία ταρίφα 32.000 ευρώ (περίπου). Συμπεράσματα: 1) Οι αποφασίζοντες γνωρίζουν πολύ καλά τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης και τον εφαρμόζουν ετεροβαρώς – αφήνοντας έξω απο τον νόμο της “αγοράς εργασίας” τη μεγάλη πλειοψηφία του χώρου του ΕΣΥ 2) οι διαφορές μεταξύ των παρεχομένων αμοιβών των ειδικοτήτων στο Ν. Θήρας αντανακλά τη διαφορά στην προσφορά και τη ζήτηση ανάμεσα στις ειδικότητες, και αυτό φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό απο τους διοικούντες, αλλά δεν εφαρμόζεται ούτε αυτό αλλού (Ναι, είναι γνωστό ότι το νοσ. Θήρας έχει ιδιαίτερο νομικό καθεστώς, αλλά αυτό σε γενικότερη θεώρηση δεν αποτελεί δικαιολογία για την ύπαρξη δύο μέτρων και δύο σταθμών). Το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας ιδρύθηκε με το άρθρο 62 του ν. 4368/2016 (Α’ 21) και λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Μοναδικός μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Έχει νομική δυνατότητα να κάνει ευέλικτες συμβάσεις και γενικά έχει πολύ περισσότερους βαθμούς ελευθερίας από το ΕΣΥ.
Σχολιάζοντας την παραπάνω ανάρτηση ο κ. Λυδάκης, ανέφερε στον Χρ. Κώνστα: «Το επίπεδο ισορροπίας αμοιβής και συνθηκών εργασίας, έχει χαθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ειδικά για το ιατρικό επάγγελμα και για κάποια άλλα επαγγέλματα υγείας γι αυτό και δεν υπάρχει προσέλευση αλλά παραιτήσεις. Σε όλες τις χώρες τις αναπτυγμένες τουλάχιστον στην Ευρώπη και στην Αμερική δεν υπάρχει μια ομοιόμορφη εξισωτική αμοιβή για όλες τις ειδικότητες, όπως συμβαίνει στο ΕΣΥ. Πρέπει να γίνει και μια πιο smart, μια πιο έξυπνη προσέγγιση των αναγκών κατά νοσοκομείο και κατά ειδικότητα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ειδικές ανάγκες που θα καλύπτονται πιο στοχευμένα με περισσότερα κίνητρα. Δεν αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι προκηρύσσονται και επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις και δεν πηγαίνουν οι γιατροί γιατί δεν γίνονται με σωστές πρακτικές για να προσεγγιστούν οι γιατροί κι αυτό αποτελεί ευθύνη της πολιτείας.Κοιτάξτε, δεν μπορώ να σας απαντήσω με 100%. Για να δούμε αν αν και πόσο δικαιολογείται αυτή η διαφορά. Τεράστια διαφορά στις μακρινές έλεγε εμείς αν οι γιατροί όταν ακούμε για προκήρυξη τα νησιά, το πρώτο μας ενδιαφέρει, είναι αλυσιτελής. Φαντάζομαι τη στέγη είναι ένα πάρα πολύ. Δύσκολο βέβαια να μην δυσκολευτεί να ξεπλυθεί στα νησιά που έχουμε κατά την κρίση τους. Πρέπει να έχει υπόψη σας ότι όταν μιλάμε για ψηλές, υψηλές μεικτές απολαβές υπάρχει πολύ υψηλό φορολόγηση γιατρός 44%, οπότε όταν παραπάνω έσοδα που έχει όλα αυτά τα παίρνεις φορολογία και αυτό πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι.»
Ο κ. Λυδάκης, εξέφρασε την ανάγκη διαφορετικής Προσέγγισης για τις προσλήψεις στον χώρο της υγείας σημειώνοντας πως: «Χρειάζεται να υπάρχει μια διαφορετική Προσέγγιση από την εργοδοσία να το πω έτσι απέναντι στον παθολόγο και άλλη προσέγγιση στον παιδίατρο. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, εκτός από εκείνο της χώρας. Εγώ απλά κάνω αυτές τις επισημάνσεις για να το κοιτάξουμε το ζήτημα. Το Βενιζέλειο νοσοκομείο είναι ένα πολύ μεγάλο, νοσοκομείο . Μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα βρει το δρόμο του, έστω και μετά από παλινωδίες, έστω με τα μπρος πίσω, ή τις καθυστερήσεις . Πριν τον Μάρτιο δεν θα έχουν οι ολοκληρωθεί προσλήψεις. Προς τα νοσοκομεία που έχουν ανάγκη του Ρεθύμνου. Ρεθύμνου και συνδυάζοντας ναι, αυτό υπάρχει. Αλλά εμείς οφείλουμε να κάνουμε ότι εξυπηρετεί τον κόσμο κι από κει πέρα να πιέσουμε την πολιτεία στο βαθμό που χρειάζεται να ανταποκριθεί, για να μπορέσει να βρεθεί μια ουσιαστική λύση, γιατί επαναλαμβάνω, το να λέγεται από τη μεριά των διοικούντων πως με άμεση προκήρυξη, θα καλυφθούν θέσεις και να μην υπάρχει ενδιαφέρον και να κάνουμε πως δεν ξέρουμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό δεν είναι λύση. Είναι πολύ απλή το να χρησιμοποιείς τις ίδιες μεθόδους για να λύνεις τα ίδια, προβλήματα δεν αποτελεί σωστή πολιτική .»