Χ.Λιονής: «Το “μίνι lockdown” πλέον δεν είναι ικανό να ανακόψει τη διασπορά στη κοινότητα-Μέτρα τώρα για να προλάβουμε «εξάντληση» του ΕΣΥ έως τον Νοέμβριο»
«Το “μίνι lockdown” πλέον δεν είναι ικανό να ανακόψει τη διασπορά στη κοινότητα», αναφέρει καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, επισημαίνοντας παράλληλα πως «απαιτούνται άμεσα μέτρα για να προλάβουμε την «εξάντληση» του ΕΣΥ έως τον Νοέμβρη».
Όπως αναφέρει ο κ. Λιονής: «Μήνες πριν λέγαμε να μην αφήσουμε την πανδημία να μπει στην κοινότητα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή όμως, ο ιός όχι μόνο μπήκε αλλά προχώρησε πολύ στην κοινότητα με αποτέλεσμα για την ανάσχεση της πανδημίας να απαιτούνται μέτρα και μάλιστα αρκετά στοχευμένα. Το νέο στέλεχος είναι αρκετά μεταδοτικό, δυστυχώς όμως δεν είναι το εμβόλιο τόσο αποτελεσματικό στο βαθμό που θα θέλαμε για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα. Είναι όμως ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την πανδημία, το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας, και το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση της πιθανότητας για σοβαρές επιπλοκές και εισαγωγή στη ΜΕΘ. Η πιθανότητα να μολυνθεί ένας εμβολιασμένος είναι πολύ μικρή, όπως κι η πιθανότητα να κολλήσει ένας εμβολιασμένος έναν άλλο εμβολιασμένο που θα έλεγα είναι μάλλον θεωρητική. Ωστόσο ο λόγος που γίνεται αυτή η αναφορά είναι για να μεταφέρει το μήνυμα στον εμβολιασμένο πως κι εκείνος θα πρέπει να προσέχει και να φορά μάσκα όταν προσεγγίζει ανεμβολίαστα πρόσωπα και ιδιαίτερα ηλικιωμένους, ευάλωτα πρόσωπα και παιδιά.
Ειδικότερα ο κ. Λιονής εξήγησε πως:
- «Η νόσος Covid δεν μπορεί να μελετάται ξεχωριστά απ’ όλο φάσμα των νοημάτων στον τομέα υγείας – η όποια συζήτηση που τη ξεχωρίζει από τα άλλα νοσήματα θα είναι λανθασμένη, καθώς αποδείχθηκε πως η νόσος δεν τελείωσε και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να υπάρχει εφόσον ο ιός θα κυκλοφορεί, καθώς είναι ακατόρθωτο να εμβολιαστεί όλη η υφήλιος την ίδια στιγμή και υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης και νέων στελεχών. μεταλλάξεις.
- Η αντιμετώπιση της πανδημίας αναζητεί ανθεκτικά συστήματα υγείας και εστίαση στην ευαλωτότητα και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η ανησυχία εστιάζεται τώρα στο υπέρμετρο βάρος που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοσοκομεία της Κρήτης και διαφαινόμενη εξάντληση του ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να έχει συνέπιες στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και των χρόνιων νοσημάτων του πληθυσμού. Ως ένα ύστατο μέτρο θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη μετά από προσεκτικό σχεδιασμό και συντονισμό οργανωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο σπίτι με τη συμβολή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ και των ΟΤΑ για τη φροντίδα όχι μόνο των ήπιων περιπτώσεων κορωνοιού και τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και ευάλωτων αλλά και τη φροντίδα των χρόνιων προβλημάτων υγείας τους.. Η Κρήτη έχει τις υποδομές, έχει τους θεσμούς, έχει τα πρόσωπα κι αρκετούς εμπειρογνώμονες, καθώς και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα προκειμένου να αποφορτίσει το μεγάλο φορτίο που δέχονται σήμερα τα νοσοκομεία.
- Πρέπει να οχυρωθούν οι κλειστές δομές της Κρήτης, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα δίκτυο οροεπιδημιολογικής επιτήρησης της ανοσίας και υπάρχει τρόπος να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.
Το εμβόλιο θα εμποδίσει την κυκλοφορία του ιου και όταν θα φτάσουμε στο επιθυμητό τείχος ανοσίας, θα δούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμένων δεν θα νοσήσει, όπως επίσης κι αρκετοί ανεμβολίαστοι δεν θα κολλήσουν κορονοϊό. Όμως σε τι ποσοστό θα γίνει αυτό, θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα στο οποίο θα φτάσουμε στο επιθυμητό τείχος ανοσίας. Θα πρέπει πάντως να εξεταστεί ακόμα κι ο αυτοέλεγχος των εμβολιασμένων προκειμένου ακόμα κι ο εμβολιασμένος να γνωρίζει αν έχει προσβληθεί από τον ιό ώστε έτσι να προφυλάξει και τους άλλους συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι»