X.Λιονής: «Πόρτα-πόρτα να πάμε το εμβόλιο με πειθώ-Δύσκολο το τείχος ανοσίας αλλά πρέπει να επιμείνουμε»
Την πεποίθηση πως πόρτα πόρτα χρειάζεται με επιχειρήματα και πειθώ να προωθήσουμε το μήνυμα του εμβολιασμού εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, εκτιμώντας μάλιστα πως η επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού για την δημιουργία του τείχους ανοσίας χρειάζεται επιμονή καθώς θα είναι μια διαδικασία δύσκολη αλλά αναγκαία.
Σε ερώτηση για το αν η καμπάνια εμβολιασμού έχει αποτύχει και για το λόγο αυτό έχουν δοθεί κίνητρα ή έχει επιβληθεί η υποχρεωτικότητα του σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους, ο κ. Λιονής τονίζει: «Είμαι πολύ προσεκτικός όταν αναφέρομαι στη λέξη επιτυχία ή αποτυχία. Ας αφήσουμε το χρόνο να παρέλθει, μάθαμε πως όλος ο κόσμος όπως και στη χώρα μας δεν είναι το ίδιο, πρέπει να προσεγγίσουμε τον κάθε άνθρωπο με τέτοιο τρόπο που να ταιριάζει στις ανάγκες, τις πεποιθήσεις του. Χρειάζεται αυτό που μάθαμε στην ιατρική, να το εφαρμόσουμε στην πράξη, να δίνουμε λεπτομέρειες στους συμπολίτες μας και να τους εξηγήσουμε όσο πιο αναλυτικά και ταυτόχρονα απλά τη σημασία του εμβολίου. Υπάρχουν, ακόμα άνθρωποι διστακτικοί, χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση.»
Υπογραμμίζοντας τρόπους με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών σε ηλικιωμένους και νέους ο κ. Λιονής αναφέρει: «Έχουμε αρκετούς ηλικιωμένους ανεμβολίαστους, δεν καταφέραμε να τους εμβολιάσουμε και πρέπει να το κάνουμε τώρα, πρέπει να πάμε σε αυτούς, χρειάζονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες εμβολιασμού, δεν φτάνουν οι κινητές μονάδες κι οι ιδιώτες γιατροί. Χρειάζονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας γενικότερα στους ανθρώπους των απομακρυσμένων περιοχών, πρέπει να τους ευχαριστήσουμε αφενός για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο κράτος και την κοινωνία τόσα χρόνια, κι όχι απλώς να τους εμβολιάσουμε αλλά να τους εμβολιάσουμε και να τους πούμε ότι θα τους στηρίξουμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα τους βοηθήσουμε και τις επόμενες χρονιές στα όποια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν. Πρέπει η πολιτεία να δείξει έμπρακτα ότι τους στηρίζει κι είναι πάντα εκεί γι αυτούς κι όχι να τους προστατεύσει απλώς τη δεδομένη χρονική στιγμή μέσω του εμβολιασμού κατά της Covid. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στους νέους, χρειάζεται να τους πλησιάσουμε, να τους εξηγήσουμε αν υπάρχουν παρενέργειες μακροχρόνιες από τα εμβόλια, να τους εξηγήσουμε πως ο κορονοϊός ακόμα κι αν σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι θανατηφόρος γιατί έχει σημασία να μην νοσήσουν η γιατί να προστατέψουν και τους μεγαλύτερους. »
Μάλιστα ο κ. Λιονής θεωρεί πως στην ουσία αυτό που χρειάζεται για να ενισχυθούν τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι η πειθώ, κι η επένδυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς όπως εξηγεί: «Ο άνθρωπος χρειάζεται την φυσική επαφή, δεν χρειάζεται τα social media, χρειάζεται οι ειδικοί επιστήμονες να πλησιάσουν τους πολίτες και να τους ενημερώσουν για τον κορονοϊό και τα εμβόλια. Δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό δεν διαθέτουμε ως Έλληνες ένα προσωπικό οικογενειακό γιατρό, που αυτή τη στιγμή θα βοηθούσε. Η πανδημία μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα λάθη του παρελθόντος και να διορθώσουμε τις παλινωδίες του συστήματος υγείας κι όχι μόνο. »
Σε ότι αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και του νησιού, ο κ. Λιονής έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, επισημαίνοντας πως: «Χρειάζεται να προσέξουμε τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μάσκα για τους επόμενους 2 μήνες, ίσως δόθηκε λάθος μήνυμα σε ότι αφορά τη μη χρήση μάσκας. Πρέπει με κάθε τρόπο αλλά οργανωμένα κι ενδεχομένως ακόμα και με τη συμβολή της κάθε περιφέρειας της χώρας ξεχωριστά, να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού. »