Χ.Φασουλας:«Η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει αχαλίνωτη αναπτυξη ΑΠΕ και οφείλουμε να θέσουμε ως Κρήτη το πλαίσιο πριν είναι αργά»
Την πεποίθηση πως η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει αχαλίνωτη αναπτυξη ΑΠΕ και οφείλουμε να θέσουμε ως Κρήτη το πλαίσιο πριν είναι αργά, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89,8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, Συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων UNESCO, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας για τα Γεωπάρκα της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και Αναπληρωτής Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO Χαράλαμπος Φασουλάς.
Ο κ. Φασουλάς, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος θα αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, στη Σητεία αλλά και στις αντιδράσεις των κατοίκων που ζητούν να επανεξεταστεί η εγκατάσταση.
Όπως επεσήμανε δεν υπάρχει κάποιος χάρτης που να ορίζει σε ποιές περιοχές, υπάρχει δυνατότητα να εγκατασταθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε ποιες όχι. Στο παρελθόν έγινε προσπάθεια για την κατασκευή χάρτη με σημεία στα οποία θα εγκαθίστονταν φωτοβολταικά πάρκα και γεωπάρκα αλλά δεν ευώδωσε. Χρειάζεται να μην επιβαρύνεται μονομερώς το φυσικό ανάγλυφο της στέψης του εμβληματικού γεωλογικού σχηματισμού μιας περιοχής. Πρέπει η πολιτεία να συναποφασίζει με την Τοπική κοινωνία για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου αιολικού πάρκου κι άλλων επενδύσεων ΑΠΕ. Η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει αχαλίνωτη αναπτυξη ΑΠΕ και οφείλουμε να θέσουμε ως Κρήτη το πλαίσιο πριν είναι αργά.
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον ορισμό του ως μέλος στο Συμβούλιο του Προγράμματος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Όπως επισημαίνει: Νιώθω πολύ χαρούμενος και ευγνώμων για την ιδιαίτερη τιμή που μου απέδωσε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Audrey Azoulay με τον ορισμό μου ως μέλος στο Συμβούλιο του Προγράμματος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Το 12-μελές συμβούλιο είναι το κυρίαρχο γνωμοδοτικό και διαχειριστικό όργανο του Προγράμματος και ο σύμβουλος της Γ.Δ. για το πρόγραμμα και απαρτίζεται από τους πιο ειδικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο στο αντικείμενο, με τετραετή θητεία. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, όπως και τον Διευθυντή του Προγράμματος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων κο Kristof Vandenberghe για την απόφαση αυτή, καθώς και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων για τη υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου. Τέλος δεν μπορώ παρά να μην ευχαριστήσω το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παν. Κρήτης καθώς και το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη που μου πρόσφεραν τη δυνατότητα απόκτησης όλων αυτών των γνώσεων, των εμπειριών και των ικανοτήτων.
Aκούστε τον κ. Φασουλά: