Χ. Φασουλάς: “Φυσική η σεισμική δραστηριότητα”

Δημοσιεύτηκε στις 19/05/2020 13:43

Χ. Φασουλάς: “Φυσική η σεισμική δραστηριότητα”

Για την σεισμική ακολουθία των τελευταίων ημερών στην Κρήτη, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο Γεωλόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης, και Υπεύθυνος του τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς. 

“Δεν θα έλεγα ότι είναι μια κανονικότητα, με την έννοια ότι η συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία, δεν είναι από τις συνηθισμένες που βλέπουμε κάθε χρόνο γύρω από την Κρήτη, είναι κάτι ιδιαίτερο και όσον αφορά τη φύση των σεισμών αλλά και όσον αφορά την πυκνότητα των μετασεισμών που παρατηρούμε μετά τον σεισμό που είχαμε στις αρχές του μήνα. Η ακολουθία φαίνεται ότι εξελίσσεται ομαλά, φανταστείτε ότι ένας τέτοιος σεισμός των 6,6 Ρίχτερ, θα μπορούσε να δώσει άλλους 33 σεισμούς θεωρητικά, γύρω στα 5 Ρίχτερ. Γιατί κάθε βαθμός διαφέρει κατά 33 φορές σε σχέση με την ενέργεια που παράγει από το προηγούμενο μέγεθος, άρα εφόσον έγινε μια σεισμική δόνηση πχ 6,5 Ρίχτερ, αυτή μετέφερε μια πίεση στα πετρώματα η οποία θα εκδηλωθεί στη συνέχεια με μετασεισμούς.Πολλοί μπορούν να εκδηλωθούν και άλλοι να μην εκδηλωθούν, έτσι όλη αυτή η σειρά που βλέπουμε από σεισμούς, ουσιαστικά από την αρχή του μήνα μέχρι τώρα, έχουμε περίπου 40 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Είναι μια φυσιολογική ακολουθία, το ευτύχημα είναι ότι είναι μακριά, η απόσταση είναι μεγάλη παρά το γεγονός ότι τα επίκεντρα είναι κοντά στην επιφάνεια και έτσι πολλοί δεν τους νιώθουν και καθόλου” επεσήμανε ο κ. Φασουλάς.

Ερωτηθείς αν αυτό αφορά στην αφρικανική πλάκα, ο κ. Φασουλάς απάντησε: “Αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται πάνω στην αφρικανική πλάκα, πάρα πολύ κοντά στο όριο που έχει με τη δική μας πλάκα του Αιγαίου αλλά είναι πάνω στην αφρικανική πλάκα. Ίσως είναι και ένας παράγοντας που δεν μεταφέρεται η ενέργεια στον δικό μας χώρο”.

Για το αν η συγκεκριμένη περιοχή, έχει δώσει μεγάλες σεισμικές δονήσεις κατά το παρελθόν, ο κ. Φασουλάς τόνισε: “Δεν έχουμε καταγραφή από κάποιο συγκεκριμένο χώρο για κάποιες πολύ μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Τουλάχιστον το ιστορικό αρχείο που έχω εγώ υπόψη, από ενόργανες μετρήσεις, είναι ότι δεν έχει ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ η συγκεκριμένη περιοχή, είναι ουσιαστικά μέσα στο πλαίσιο που δίνει σεισμούς η περιοχή και που περιμένουμε με την έννοια ότι δεν έχει πολύ μεγάλα ρήγματα ο συγκεκριμένος χώρος, τα οποία μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς. Όπως είναι για παράδειγμα, το όριο που λέμε ανάμεσα στην πλάκα. Αυτό είναι το πιο μεγάλο ρήγμα που έχουμε στην περιοχή μας γιατί ξεκινάει από την Πελοπόννησο και φτάνει μέχρι τη Ρόδο. Η περιοχή έχει ρήγματα που είναι κοντά στην επιφάνεια και το μέγιστο που μπορούν να δώσουν είναι αυτό το 6,6”.

Για το αν θα δούμε ανάλογο φαινόμενο να εκδηλώνεται, όπως το τσουνάμι στην περιοχή της Άρβης, ο κ. Φασουλάς δήλωσε: “Θα έλεγα όχι. Οι περισσότεροι επιστήμονες, καταλήγουν ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα σεισμό που να είναι πάνω από 5,5 Ρίχτερ σαν μετασεισμό. Δεν ξέρουμε αν στον ευρύτερο χώρο ενεργοποιηθεί κάτι άλλο, έτσι κι αλλιώς η περιοχή μας είναι σεισμική οπότε ανά πάσα στιγμή μπορούμε οπουδήποτε να έχουμε ένα μεγάλο σεισμό.Από το συγκεκριμένο χώρο όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι μεγαλύτερο από τα 5,5 Ρίχτερ συνεπώς ούτε τσουνάμι”.

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουμε σε περιπτώσεις σεισμού, ο κ. Φασουλάς επεσήμανε πως οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι. “Καταρχάς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς, είμαστε σε μια περιοχή που πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς. Αν ήμασταν για παράδειγμα στην Σητεία έπρεπε να μάθουμε να ζούμε με τους ανέμους. Εφόσον ζούμε στην Κρήτη, είναι δεδομένο ότι κάθε χρόνο θα νιώθουμε σεισμούς, άρα η ψυχραιμία είναι το παν, το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε. Δηλαδή αν νιώσουμε μια ισχυρή δόνηση, ξέρετε το βράδυ είμαστε πιο ευαίσθητοι σαν άνθρωποι και τα στρώματα δρουν σαν σεισμογράφοι επιταχύνουν τη σεισμική δόνηση γιατί έχουν τα ελατήρια. Οπότε θα πρέπει να μην τρομάζουμε τόσο πολύ όταν είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Αν νιώσουμε μια δόνηση, η οποία έχει μια μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια προστατεύουμε το κεφάλι μας. Μένουμε εκεί που είμαστε και αν ήταν όντως δυνατή η δόνηση, θα πρέπει αφού τελειώσει ο σεισμός να βγούμε από το χώρο που είμαστε και να δούμε λίγο, περιμένοντας κάποια ειδοποίηση, όχι τόσο από τις ενδείξεις που παίρνουμε από τις αυτόματες εφαρμογές. Πρέπει να περάσουν κάποια λεπτά ώστε να έχουμε μια επικαιροποιημένη πληροφορία”.

Τέλος, για το αν έχει ενεργοποιηθεί το 112, για τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Φασουλάς απάντησε: “Απ’ όσο ξέρω δεν έχει ενεργοποιηθεί. Σίγουρα, είναι μια λύση γιατί είναι ο πιο άμεσος τρόπος να πληροφορηθεί ο πολίτης ότι ενδεχομένως στην περιοχή που είναι μπορεί να δημιουργηθεί ένα τσουνάμι”.

Ακούμε τον κ. Φασουλά: