Χ. Βαβουρανάκης: «Να πάμε από την ένταση στην εκτόνωση της κρίσης στο ΠΑΓΝΗ»
Την πεποίθηση πως πρέπει να επέλθει ηρεμία και πάλι στο ΠΑΓΝΗ και στις σχέσεις της διοίκησης με τους γιατρούς εξέφρασε ο Πρόεδρος Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Διοικητή να στείλει έλεγχο στα σπίτια των αναισθησιολόγων που νοσούσαν με κορωνοϊό, ο κ. Βαβουρανάκης υποστήριξε πως: «Χρειάζεται να κατευναστούν τα πνεύματα και να μην εκτραχυνθεί περαιτέρω η σχέση των εμπλεκόμενων, εκτιμώ πως σε βάθος χρόνου, το ΠΑΓΝΗ θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα για το καλό όλων μας και των ασθενών μας. Πρέπει να πάμε από την ένταση στην εκτόνωση και την λύση για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο σύστημα υγείας και στο ΠΑΓΝΗ»
Ο κ. Βαβουρανάκης ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, πρέπει να ασχοληθούμε με τις έρευνες και να προτείνουμε λύσεις στο σύστημα υγείας που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί περαιτέρω. Η πανδημία ήρθε για να μείνει, πρέπει να προετοιμαστούμε με τέτοιο τρόπο για να μην έχουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Θα πρέπει να διατηρήσουμε τον θεσμό του κατ οίκον εμβολιασμού που εφαρμόσαμε στην πανδημία και να τον επεκτείνουμε πλέον σε άλλη περίπτωση στο μέλλον. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα Rapid Test. Προτείναμε ως Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου στον Υπουργό, οι Ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, να πηγαίνουν κάποιες χρονικές στιγμές στο νοσοκομείο, ώστε να είναι προετοιμασμένοι ανά πάσα ώρα και στιγμή, ώστε να μην χάνεται χρόνος με τις επιτάξεις. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και στο Αρκαλοχώρι μετά το σεισμό, δίδοντας κίνητρα στις ιατρικές εφεδρείες. Θέλουμε το μηχανισμό για να εκμεταλλευτούμε τα όπλα. Έχουμε γιατρούς να υπάρχει κι ο μηχανισμός που θα τον στηρίξει.
Ενώ για τις ελλείψεις φαρμάκων σημείωσε πως: «οι ελλείψεις ακόμα και των απλών φαρμακευτικών σκευασμάτων προκαλεί ανησυχία σε όλους μας Οι παράλληλες εξαγωγές (φάρμακα φτηνα στην Ελλάδα εξάγονται σε άλλες χώρες που έχουν υψηλότερες τιμές πώλησης), η πεπερασμένη παραγωγή απο τις φαρμακοβιομηχανίες αποτελούν κύριες αιτίες κι εκεί εστειαζει η Πολιτεία. Μα κι αλόγιστη χρήση, η αγορά τους με συνταγή του γείτονα, αποτελεί επίσης σημαντική αιτία. Σκεφτείτε πως απο τότε που τα αντιβιοτικά δίδονται μόνο, με ιατρική συνταγή, κατεγράψαμε σημαντικό περιορισμό της δαπάνης τους (18%) άρα και της χρήσης με ανεκτίμητα οφέλη στην μικροβιακή αντοχή και στην υγεία μας. ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ… για να κερδίσουμε το στοίχημα της ορθολογικής και στοχευμένης χρήσης, του περιορισμού των επιπλοκών της αλόγιστης χρήσης.»
Ο κ. Βαβουρανάκης αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκε ιατρός στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, υποστηρίζοντας πως: «Ο προπυλακισμός, η βία κατά των γιατρών, των επαγγελματιών υγείας, επιβάλλεται να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα. Για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών, χρειάζεται, να τοποθετηθούν κάμερες στην είσοδο των Κ.Υ. και των Τ.Ε.Π. των νοσοκομείων, να προσληφθεί προσωπικό ασφαλείας και να εκπαιδευτεί κατάλληλα για τέτοιες καταστάσεις. Δράσεις κοινής λογικής που “σκοτώνουν” την βία, προασπίζουν την ασφάλεια την ψυχραιμία και την ηρεμία των επαγγελματιών υγείας.»
Aκούστε τον κ. Βαβουρανάκη: