Χ. Βαβουρανάκης: “Να μην φοβάται ο κόσμος να παίρνει τηλέφωνο τον γιατρό του”

Δημοσιεύτηκε στις 19/03/2020 11:54

Χ. Βαβουρανάκης: “Να μην φοβάται ο κόσμος να παίρνει τηλέφωνο τον γιατρό του”

«Να μην φοβάται ο κόσμος, να παίρνει τηλέφωνο το γιατρό του, για οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης, ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρέακη. Μάλιστα, ο κ. Βαβουρανάκης έδωσε τις δικές του οδηγίες όσον αφορά τους παιδίατρους και τα παιδιά. 

«Μην το βλέπουμε ως ένα αγώνα μπάσκετ. Εγώ θα έλεγα ότι να μπούμε στην ουσία του θέματος να και να πούμε τι θα πρέπει να κάνουμε από εδώ και μετά για να σταματήσουμε αυτή την αριθμητική. Να σχολιάσω λίγο, για τα μέτρα και το πώς λειτουργούν οι χώρες. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά υπάρχουν τρία μοντέλα διαχείρισης, αυτής της κρίσης. Το ένα είναι αυτό που εφαρμόζουμε εμείς, που εξετάζει τα βαριά περιστατικά και τους ηλικιωμένους και παίρνει περιοριστικά μέτρα για όλη την κοινωνία. Προϋπόθεση για την επιτυχία και αυτού του συστήματος είναι το να είμαστε υπάκουοι και να συμμορφωνόμαστε με τη διαδικασία του περιορισμού, και νομίζω μέχρι στιγμής σε γενικές γραμμές το εφαρμόζουμε αρκετά καλά. Το δεύτερο μοντέλο που εξετάζει ή εξέταζε το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και απομονώνει όσους συμπτωματικούς βρίσκει θετικούς, αυτό με τις καραντίνες τις επίμονες που γινόταν σε άλλες χώρες, όπως η Κορέα. Το τρίτο είναι αυτό της ανόσιας της αγέλης, το οποίο σιωπηρά εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες εκτός από την Αγγλία και νομίζω ότι ουσιαστικά οδηγεί στο μεγάλο  ρίσκο, την πιθανή μετάδοση και τις πολλές επιπλοκές. Για να επανέλθουμε στη χώρα μας νομίζω ότι αυτό που εφαρμόζεται μέχρι τώρα, έχει μια επιτυχία. Διότι φαίνεται ότι οι πολίτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν την σοβαρότητα του θέματος και να παραμένουν στο σπίτι» ανέφερε ο κ. Βαβουρανάκης.

Ο κ. Βαβουρανάκης, αναφερόμενος, στο γεγονός ότι πολύς κόσμος μετακινείται στα χωριά τόνισε: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι και το κομμάτι της ατομικής ευθύνης είναι ότι φεύγοντας από εδώ και πηγαίνοντας σε ένα άλλο μέρος μπορούμε να το μεταφέρουμε κι εμείς. Θέλω να πω, ότι έχει και ένα κομμάτι ευθύνης, ατομικής και κοινωνικής το τι κάνουμε. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να καταφύγουμε στα χωριά μας έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Θα έλεγα όμως ότι οι κοινωνικές επαφές του τύπου ήρθα να σας δούμε, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και θα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς σε επίπεδο να γίνουμε γραφικοί, κουραστικοί».

«Ίσως είχαμε μάθει διαφορετικά, αλλά θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία, άλλωστε το έχουμε καταλάβει πια ότι πρόκειται για έναν πόλεμο, για έναν υγειονομικό πόλεμο, ο οποίος μπορεί να χτυπήσει και στα σπίτια μας χωρίς να το ξέρουμε άρα ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα να το κάνουμε μόνοι μας. Επιτρέψτε μου κάτι ακόμη, να πω για τους συμπολίτες μας ότι λέμε να μένουν σπίτι και να καλούν τον γιατρό τους, να μην φοβηθούν να καλέσουν τον γιατρό τους, όχι μόνο αν έχουν πυρετό, δύσπνοια κλπ. Αλλά για οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν. Εκείνο που μας προβληματίζει σαν ιατρική κοινότητα είναι ότι δεν θέλουμε να χάσουμε κάποιο περιστατικό, κάποιον άνθρωπο, που χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας. Δηλαδή θα μπορούσε εύκολα κάποιος που έχει ένα άλλο πρόβλημα να μην πάρει τον γιατρό του τηλέφωνο, φοβούμενος να μην βγει έξω» δήλωσε ο κ. Βαβουρανάκης στον Politica 89.8 ενώ συμπλήρωσε: « Κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος. Εδώ στην υγεία θα πρέπει να βλέπουμε και το δάσος και τα άλλα προβλήματα και αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα ιατρεία της πόλης παραμένουν ανοιχτά. Πάρτε τηλέφωνο τους γιατρούς σας, αν δεν έχετε, βρείτε κάποιον θα σας απαντήσει, θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές!».

«Οι συμπολίτες μας πριν πάνε στον παιδίατρο καλό είναι να επικοινωνήσουν μαζί του»

«Πάντα υπάρχει ο προβληματισμός, μιλάμε καθημερινά με τους παιδιάτρους της πόλης, για το τι συμβαίνει, τι αντιμετωπίζουν και αν έχουν κάποιο πρόβλημα. Πάντα αντιμετωπίζουμε με προβληματισμό ένα τέτοιο περιστατικό. Θα καλούσα τους γονείς πριν ξεκινήσουν να πάνε στον παιδίατρο, να μιλήσουν μαζί του, είναι πολύ σημαντικό, να μιλήσουν και να πάρουν οδηγίες από τον άνθρωπο που τους ξέρει και ξέρει το παιδί τους. Το δεύτερο στοιχείο είναι στην επίσκεψη στον παιδίατρο, αν κρίνει ότι πρέπει να δει το παιδί, να μην πηγαίνει ολόκληρη η οικογένεια ας πηγαίνει ο ένας γονιός μαζί με το παιδί. Θα πρέπει να τηρήσουμε αυτό που θα μας πει ο παιδίατρος μας, η οδηγία που έχουν οι γιατροί μας είναι να επιμηκύνουν το χρόνο εξέτασης, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στις αναμονές των ιατρείων. Άρα αν μας πει ο γιατρός στις 11.30 ας είμαστε 11.25 απ’ έξω. Ας μην περιμένουμε να μπούμε αμέσως μέσα ή ας μην αργήσουμε γιατί εκείνη την ώρα θα την χάσει κάποιος άλλος ο οποίος μπορεί να έρχεται μετά. Έχει σημασία να είμαστε τυπικοί και ίσως αυτό που θα κερδίζουμε από αυτόν τον πόλεμο και από αυτή τη μάχη, να διατηρήσουμε τα καλά στοιχεία και να θυμόμαστε τον Covid – 19 ως κάτι που μας άφησε κάτι καλό στο τέλος».