Χ. Βαβουρανάκης: “Κάνουμε υπομονή και μένουμε σπίτι για να κερδίσουμε το στοίχημα”

Δημοσιεύτηκε στις 09/04/2020 12:29

Χ. Βαβουρανάκης: “Κάνουμε υπομονή και μένουμε σπίτι για να κερδίσουμε το στοίχημα”

Οι επόμενες 15 ημέρες θεωρούνται οι πλέον κρίσιμες για την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα, καθώς τότε αναμένεται να υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα από τους ειδικούς, έτσι ώστε να αποφασιστεί πότε και με ποιον τρόπο θα αρχίσει να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων. Με αφορμή τα παραπάνω, την σωστή χρήση της μάσκας αλλά και για τα πρώτα συμπεράσματα από την άυλη συνταγογράφηση μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης.

«Προς το παρόν μένουμε σπίτι, γιατί η αποκλιμάκωση είναι κάτι που θα το δούμε σε βάθος χρόνου, με την έννοια του να πάμε καλά και τις επόμενες ημέρες, διότι είναι πάρα πολύ εύκολη η “εύθραστη” ισορροπία θα έλεγα, να σπάσει και να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε και η γραμμή των καμπυλών που λέμε ξαφνικά να γίνει πρόβλημα για όλους μας» τόνισε ο κ. Βαβουρανάκης ενώ στο ερώτημα γιατί ο χρόνος φαίνεται τόσο μεγάλος, απάντησε: «Διότι όταν είσαι στο σπίτι ή όταν μένεις μέσα καταργούνται και τα Σαββατοκύριακα και οι Παρασκευές και οι αργίες, με αποτέλεσμα να μην περνάει ο χρόνος. Ωστόσο στην παρούσα φάση ο χρόνος φαίνεται περνάει γρήγορα, υπό την έννοια, ότι σε σχέση με τις άλλες χώρες είχαμε αποτελέσματα και έχουμε απτά αποτελέσματα. Με αυτή τη λογική θα πρέπει να κάνουμε λίγο παραπάνω υπομονή και να επιμείνουμε λίγο παραπάνω μένοντας στο σπίτι έτσι ώστε να κερδίσουμε συνολικά το  στοίχημα για να μην έχουμε αυτό που στη γλώσσα της ιατρικής λέμε υποτροπή και ξαναγυρίσουμε πίσω».

«Επιτρέψτε μου να πω ότι αν ακολουθήσουμε αυτό που είπατε, θα ξεκινούσαμε τη συζήτηση ως χώρα όπως το ξεκίνησε η Μεγάλη Βρετανία που θεώρησε ότι ίσως θα πρέπει να νοσήσουμε όλοι για να αποκτήσει κανείς ανοσία. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτή την ταχύτητα δράσης που είχε η ελληνική πολιτεία στο συγκεκριμένο κομμάτι είχε τα χαρακτηριστικά αφενός  να περιορίσουμε την εξάπλωση και να κερδίσουμε χρόνο. Έτσι ώστε, και το σύστημα υγείας να προσαρμοστεί  και αυτοί που θα νοσήσουν να μην επιβαρύνουν παραπάνω το σύστημα υγείας. Αυτή η φιλοσοφία είναι πολύ χαρακτηριστική, ας αφήσουμε και ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες που δίνει ο κ. Τσιόδρας κάθε απόγευμα και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, και τις οδηγίες του κ. Χαρδαλιά διότι σε καιρούς πολέμου, οδηγίες δίνει μόνο ένας και όχι παραπάνω από ένας» ανέφερε ο κ. Βαβουρανάκης.

Χρήση χειρουργικής μάσκας

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν παίζεις με τη μάσκα. Είναι σίγουρο ότι υγειονομικοί όλοι, οι γιατροί στα ιατρεία, πρέπει να φοράμε μάσκες και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, αυτά που προβλέπονται κυρίως για να προστατέψουμε τους ασθενείς και φυσικά να προστατευτούμε και οι ίδιοι. Για τη χρήση της μάσκας, νομίζω ότι μια γενική οδηγία αν κανείς έλεγε ότι σε ανοιχτούς χώρους και όταν περπατάμε μόνοι μας, εγώ νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο να τη φοράμε. Θα πρέπει όμως  να ξέρουμε ότι από τη στιγμή που θα φορέσουμε τη μάσκα σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε ένα ιατρείο ή σε ένα κλειστό χώρο, από τη στιγμή που θα τη φορέσουμε και θα ακουμπήσουμε την εσωτερική επιφάνεια και μετά θα την ξαναβάλουμε, είναι σαν μολύνουμε ξανά τη μάσκα και να γίνεται επικίνδυνο στα χέρια μας ή στην αναπνοή μας. Άρα θα πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός στη χρήση της μάσκας και κυρίως στον τρόπο που τη χρησιμοποιεί. Αν με ρωτήσετε αν θα πρέπει να τη φοράμε ή όχι νομίζω ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν το απόγευμα, η άποψη που επικρατεί σε εμάς τους υγειονομικούς είναι ότι τη μάσκα τη χρησιμοποιούμε σε χώρους οι οποίοι γενικότερα είναι κλειστοί».

Άυλη συνταγογράφηση

«Δεν άλλαξε τίποτα. Για τους γιατρούς δεν άλλαξε κάτι η συνταγογράφηση γίνεται με τον ίδιο τρόπο, για τους ασθενείς επίσης δεν άλλαξε τίποτα στη λογική ότι ήδη οι περισσότεροι γιατροί στη χώρα στα χρόνια νοσήματα γράφουν, γράφανε και θα συνεχίσουν να γράφουν επαναλαμβανόμενες συνταγές γιατί έτσι προβλέπεται και έτσι γινόταν και πριν. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε, είναι ότι δεν θα πρέπει να ζητάνε σε ένα γιατρό που δεν τους γνωρίζει να τους γράψει επαναλαμβανόμενη συνταγή σε ένα χρόνιο νόσημα, να αντιγράψει θα έλεγα τα φάρμακα. Γιατί αντιλαμβάνεστε η συνταγογραφία από μόνη της δεν αποτελεί ξεχωριστή πράξη. Είναι μέρος της θεραπείας, προηγείται η κλινική εξέταση. Ένας γιατρός λοιπόν ο οποίος δεν γνωρίζει έναν άρρωστο θα πρέπει να τον εξετάσει πρώτα και να γράψει. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι πολλές φορές σε χρόνια νοσήματα μπορεί να μπορούμε να αναπαραγάγουμε συνταγές  αλλά έχει μεγάλη αξία και η αξιολόγηση της νόσου αν λοιπόν πρόκειται να φτάνει το διάστημα που προβλέπεται από την ιατρική, αυτό που εμείς λέμε κατευθυντήριες οδηγίες ο χρόνος του ελέγχου τότε θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό του. Σε όλα αυτά τα θέματα, τηλεφωνήστε στο γιατρό σας μιλήστε μαζί του εκείνος θα σας κατευθύνει πως και που».

Όπως τόνισε ο κ. Βαβουρανάκης: «Είχαμε πει και την προηγούμενη φορά ότι οι περισσότεροι γιατροί που είχαν ασθενείς από ευπαθείς ομάδες, μπορούσαν να τηλεφωνήσουν και να στείλουν ένα δικό τους άτομο να την παραλάβει. Αυτό που έχουμε ζητήσει και θέλουμε από τον ΕΟΠΥ να γίνει είναι να μπορεί η συνταγή η τρίμηνη να εκτελείται μια φορά, όπως η δίμηνη συνταγή που εκτελείται όλη μαζί, γιατί αυτή έχει τα χαρακτηριστικά να μην πηγαινοέρχεται ο πολίτης τρεις φορές στο διάστημα των τριών μηνών. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για να μην κινείται ο κόσμος στο δρόμο».

Aκούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Χάρη Βαβουρανάκη στον Politica 89.8: