Τριπλό σχέδιο από ΕΑΣΗ για τις αποζημιώσεις της ελαιοκομικής παραγωγής

Δημοσιεύτηκε στις 18/11/2019 17:01

Τριπλό σχέδιο από ΕΑΣΗ για τις αποζημιώσεις της ελαιοκομικής παραγωγής

Για την καταστροφική εφετινή ελαιοκομική περίοδο, η οποία θα έχει αντίκτυπό στους παραγωγούς ελαιολάδου, με την ζημιά να ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ, και τις ευθύνες που οδήγησαν στην εφετινή καταστροφή των καλλιεργειών από τον δάκο και το γλοιοσπόριο, έκανε λόγο, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα. 

“Η ζημιά στο πρωτογενή τομέα θα είναι πάνω από τα 100 εκ ευρώ από την ζημιά που έπληξε τον τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook. Η χρονιά ξεκίνησε με τις κατάλληλες συνθήκες, καθώς οι βροχοπτώσεις, ήταν αρκετές, δείχνοντας καλά πρώτα δείγματα γραφής, το πρόβλημα ξεκίνησε από τις 10 του Σεπτέμβρη λόγω της δακοκτονίας. Ο δάκος εισέβαλε στις καλλιέργειες και ήταν τόσο ισχυρός που δεν μπορούσε να καταπολεμηθεί από οποιαδήποτε μορφή ψεκασμού.”

Δάκος και Γλοιοσπόριο τα αίτια της εφετινής καταστροφής των ελαιόδεντρων

Οι δύο βασικοί πυλώνες της εφετινής καταστροφής του ελαιολάδου, ο κ. Χιλετζάκης σημείωσε πως:“Από την μία ο δάκος από την άλλη η κακή ποιότητα λόγω του Γλοιοσπορίου που έκανε την εμφάνιση του από την μεγάλη δακοκτονία. Δάκος και Γλοιοσπόριο, έφεραν υψηλές οξύτητες στο ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των προαγωγών κατά την εφετινή ελαιοκομική περίοδο. Τα πρώτα στοιχεία για τα σημερινά αποτελέσματα προϋπήρχαν κι είχαν εμφανιστεί από την τυποποίηση του ελαιολάδου από το 2017, αλλά δεν ανησύχησε κανένας μας.”

Οι φορείς επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο

“Οι λέξεις απογοήτευση, προδοσία και οι ευθύνες για την εφετινή καταστροφή είναι boomerang, δηλαδή ο ένας τις επιρρίπτει στον άλλο. Δυστυχώς κανένας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την εφετινή ελαιοκομική περίοδο. Εδώ και χρόνια επισημαίνω, πως το σύστημα ψεκασμών κατά του δάκου, γίνεται με λάθος τρόπο από την βάση του. Δεν γίνεται να χρησιμοποιείς κονδύλια που δεν επαρκούν για τους ψεκασμούς, η να χρησιμοποιείς εργολαβία που πραγματοποιεί ψεκασμούς, χωρίς να ξέρεις ως παραγωγός το έργο της. Δυστυχώς κι εμείς οι παραγωγοί δεν κάναμε τίποτα για να αποτρέψουμε το φαινόμενο της δακοκτονίας.”

Η λύση στην αποζημίωση των αγροτών θα δοθεί μόνο με τα de minimis

“Υπάρχουν περιθώρια αποζημίωσης, ειδικά στους παραγωγούς που παρατήρησαν καταστροφές στις καλλιέργειες τους από την χαλαζόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους.Αυτοί θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Επειδή όμως η δακοκτονία δεν επιδοτείται μέσω ΕΛΓΑ, έχει προταθεί από το Υπουργείο, να αποζημιωθούν οι αγρότες μέσω ΠΣΕΑ. Θεωρώ όμως πως η αποζημίωση μέσα από το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ, δεν είναι η λύση, εφόσον μέσω του προγράμματος αυτού αποζημιώνονται μόνο οι κατ επάγγελμα αγρότες, κι από την άλλη, ακόμα κι όσοι αποζημιωθούν, θα λάβουν τα χρήματα αυτά σε βάθος χρόνου 5-6 χρόνια. Η λύση βρίσκεται στην αποζημίωση μέσω των de minimis, δηλαδή των προγραμμάτων αποζημίωσης ήσσονος σημασίας.”

Οι εναλλακτικοί τρόποι αποζημίωσης

“Επιδότηση μέσω αποθεματοποίησης ελαιολάδου, ζητούν οι αγρότες για να καλυφθεί η εφετινή καταστροφή της ελαιοκομικής περιόδου και η υποβάθμιση του ελαιολάδου. Ζητάμε δηλαδή να υπάρξουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες”, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη

“Ο Ενιαίος φορέας διαχείρισης του ελαιολάδου θα ανατρέψει τις χαμηλές τιμές”

Για την συνεδρίαση της ΕΑΣΗ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή,για την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης του ελαιολάδου, ο κ. Χιλετζάκης επεσήμανε πως: “Σε συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΗ, διαπιστώσαμε πως το εμπόριο του ελαιολάδου, είχε παγώσει, κι αποφασίσαμε με πρωτοβουλία του πρόεδρου, να δημιουργήσουμε από κοινού με όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς κι ενώσεις της Κρήτης ένα ενιαίο φορέα διαχείρισης του ελαιολάδου. Μία τέτοια κίνηση έγινε για να ενισχυθεί το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα από την μία, κι από την άλλη για να ενισχυθεί το προϊόν του ελαιολάδου, ώστε και να προωθήσουμε το προϊόν με το brand name Κρήτη και να πετύχουμε την καταβολή αποζημιώσεων από το κράτος προς τους παραγωγούς. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα ήδη από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.” 

Συναντήσεις για το κρητικό ελαιόλαδο στην Αθήνα

Στην Αθήνα οι Διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης και η ΈΑΣΗ, θα μεταβούν στην Αθήνα για το ζήτημα του ελαιολάδου, προκείμενου να συναντήσουν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τον Πρωθυπουργό.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ Μύρου Χιλετζάκη στον Politica 89.8: