Τρία περιστατικά δηλητηρίασης σε άγρια πτηνά της Κρήτης μέσα σε ένα μήνα
Μια δυσάρεστη εικόνα αντίκρισε ένας κάτοικος της Άνω Βιάννου στην περιοχή “Λιβάδια”, αφού βρήκε νεκρό το αρπακτικό πουλί της φωτογραφίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πουλί του είδους “Τυτώ” (Ζάρα ή Σκλόπα όπως λένε πολλοί ντόπιοι) ο οποίο όπως όλα δείχνουν, πέθανε απο δηλητηρίαση.
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο κάτοικο, είναι το τρίτο νεκρό πτηνό του είδους που εντοπίζει σε διάστημα ενός μήνα, σε μια άλλοτε παρθένα περιοχή.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φσικής Ιστορίας η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, ιδιαίτερα τα μεγάλα πτωματοφάγα όπως ο γυπαετός (κοκκαλάς) και το όρνιο (σκάρα, καναβός), αλλά και τα υπόλοιπα αρπακτικά πουλιά όπως ο χρυσαετός (βιτσίλα), η γερακίνα (λαγουδογέρακο), η τυτώ και ο νανόμπουφος. Η βαθιά αυτή ριζωμένη συνήθεια, ευρέως διαδεδομένη για τον έλεγχο οικόσιτων ή άγριων ζώων που θεωρούνται «ενοχλητικά ή επιβλαβή» για τις ανθρώπινες δραστηριότητες, στοιχίζει σημαντικές «παράπλευρες» απώλειες στην άγρια πανίδα του νησιού, καθώς τα ζώα που δηλητηριάζονται αποτελούν «βιοδείκτες» της κατάστασης των αγροσυστημάτων και επιτελούν σημαντικό έργο «καθαρίζοντας» το περιβάλλον και ελέγχοντας τους πληθυσμούς «επιβλαβών ή ενοχλητικών» ειδών.
Δυστυχώς, το πρόβλημα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων παρουσιάζει έξαρση κάθε χρόνο από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και υπάρχει αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού (κτηνοτροφία, μελισσοκομία και κυνήγι), όπου διαβιούν τα άγρια πτηνά.
Σύμφωνα με ευρήματα επιστημόνων-ερευνητών του ΜΦΙΚ στις ορεινές περιοχές της Κρήτης, δηλητηριασμένα δολώματα τοποθετούνται για την:
α) αντιμετώπιση των σφηκών από μερικούς μελισσοκόμους,
β) αντιμετώπιση των κορακοειδών και των αδέσποτων σκύλων από μερικούς κτηνοτρόφους, και
γ) τοποθέτηση δολωμάτων από μερικούς βοσκούς – κυνηγούς για να εμποδίσουν άλλους κυνηγούς με τα σκυλιά τους να κυνηγήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές.
Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίες πολλές φορές έχει επισημανθεί ο κίνδυνος της μείωσης των συγκεκριμένων πουλιών και το αντίκτυπο τους στην πανίδα της Κρήτης.
Πηγή: viannitika.gr