“Τρέλανε” και τις μέλισσες η παρατεταμένη καλοκαιρία – Λιμοκτονούν κι αργοπεθαίνουν
Η εναλλαγή τριών εποχών μέσα σε μια εβδομάδα, από χειμώνα στο φθινόπωρο και την άνοιξη έχει προκαλέσει σύγχυση όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στη φύση. Οι μέλισσες “στρεσάρονται” από τις εναλλαγές του καιρού και οι συνέπειες είναι καταστροφικές.
“Λιμοκτονούν οι μέλισσες”
Το φαινόμενο εξήγησε ο πρόεδρος πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου Κώστας Λεονταράκης ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη περιέγραψε πως “το φυσιολογικό είναι να έρθει το φθινόπωρο, να ανοίξει η τελευταία συγκομιδή του έτους , που δεν είναι για μας συγκομιδή τα αφήνουμε τα μέλια που προκύπτουν από την χαρουπιά και άλλα στις μέλισσες σαν αποθήκη για να περάσουν τον χειμώνα. Όταν έχουμε παρατεταμένη καλοκαιρία, οι μέλισσες συνεχίζουν να αναπτύσσονται , τρώνε τα μέλια και νομίζουν ότι έχουμε καλοκαιρία. Μετά έρχεται ένας απότομος χειμώνας βρίσκει ανεπτυγμένες μέλισσες, χρειάζονται περισσότεροι τροφή, καταναλώνουν τα μέλια που έχουμε μέσα ενώ χρειάζεται κι εμείς να συνεχίσουμε να τις τροφοδοτούμε για να συντηρήσουμε τον μεγάλο πληθυσμό που έχουν μέσα…”.
Οι μέλισσες λιμοκτονούν και πολλές μέχρι τον Μάρτιο Μάρτιο θα έχουν ψοφήσει σύμφωνα με τον κ.Λεονταράκη, όχι μόνο γιατί προσπαθούν να εξασφαλίσουν τροφή, αλλά και γιατί οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να τους προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα λόγω του μεγάλου κόστους.
“Πληγή” οι ελληνοποιήσεις
Όπως σημείωσε ακόμη ο κ.Λεονταράκης πέρα από την αύξηση του κόστους και την μείωση του εισοδήματος “πληγή” αποτελούν οι ελληνοποιήσεις και τα επικίνδυνα όπως είπε μέλια που κυκλοφορούν από Κίνα και Βουλγαρία, καλώντας τους καταναλωτές να προσέξουν τις ταμπέλες πάνω στο προϊόν.
“Καλύτερα να φάει ένα κιλό μέλι παρά ένα κιλό μερέντα”
Αναφερόμενος στη δυσκολία των καταναλωτών να πληρώσουν το καλό μέλι σημείωσε πως “καλύτερα να φάει ένα κιλό μέλι παρά ένα κιλό μερέντα” λέγοντας πως οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν και να ενδιαφέρονται για τι ταΐζουν τα παιδιά τους. Όπως σημείωσε καλύτερα ο καταναλωτής να πληρώσει λίγα ευρώ παραπάνω, αλλά να ξέρει ότι έχει προμηθευτεί ένα ποιοτικό προϊόν που ευνοεί την υγεία του και ότι έχει στηρίξει τους μελισσοκόμους και τον τόπο του.